Lani smo prvi put probali pjenušce enologa iz Novog Marofa Luke Košćaka, senzacionalne za hrvatske kriterije. Košćakovi pjenušci, proizvedeni u mikrokoličinama, mogu se uspoređivati s pjenušavim vinima najuglednijih vinara iz Bregovite Hrvatske. Ovih smo dana prvi put kušali Košćakov Sauvignon Blanc iz 2019. godine, koji je osvojio srebrnu medalju na lanjskim Decanterovim Svjetskim nagradama.
[adsense_content_v2]
Košćakov Sauvignon lijepo miriše na bosiljak, komorač, zelene jabukame i ljetnu livadu, s tek malim primjesama zelene paprike, dok se na okusu uz zelene i citrusne elemente lako prepoznaje passion fruit, potpisno voće novozelandskih sauvignona, pa Košćakovo vino po aromama i okusima lagano asocira na izvrsni Tinpot Hut, jedan od najboljih new world sauvignona na hrvatskom tržištu.
No, to je sve manje važno. Gospodin Košćak je prije svega majstor tekstura i struktura. Ovo vino vrlo lakog tijela, sa samo 12 posto alkohola, ima električnu, čvrstu, gotovo nervoznu strukturu veoma dobrog Sancerrea ili Pouilly Fumea, s hrskavom, svježom teksturom dostojnom boljih svjetskih niskoalkoholnih sauvignona.
Košćakov srebrni Sauvignon Blanc iz 2019. jedan je od najzanimljivijih i najuspjelijih sauvignona na hrvatskom tržištu. Idealan je za kamenice, rižoto s kamenicama ili kozicama, carpaccio od oborite ribe i hobotnice ili naprosto uz fritto misto. Šteta što je ovo vino teško nabaviti, baš kao i Košćakove pjenušce.
Luka Košćak ambiciozni je profesionalac koji je radio kod Tomislava Bolfana, a sad osim vlastitog projekta proizvodi vina za vinariju Kostanjevac iz Lukovca, gdje buteljira čak i grüner veltliner. Luka Košćak mogao bi postati značajna figura, možda i zvijezda nišne hrvatske vinske industrije.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.