Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvorio se Monvinic u Barceloni, jedan od najboljih vinskih barova na svijetu

monvinic

Ovih se dana zauvijek zatvorio Monvinic, wine bar i restoran u centru Barcelone koji je unatrag desetak godina stekao reputaciju jednog od najboljih vinskih barova na svijetu. Bilo bi najlakše reći da je Monvinic još jedna žrtva Covida-19. No, u ovom je slučaju situacija malo kompliciranija.

Monvinic smo posjetili predkraj 2019. Oko devet navečer u srijedu ili četvrtak i restoran i bar bili su neugodno prazni. Nekad kilometarska lista vina koja su se točila na čaše svela se na dvadesetak etiketa, ali je srećom uključivala par izvrsnih en rama sherrya. Bilo je svejedno neobično sjediti okružen tisućama vrijednih i uzbudljivih buteljki koje su sve bile nedostupne na čaše. Nije bilo čak ni Coravin servisa.

Hrana je ostavila još gori dojam: donijeli su nam valjda najslabijiu selekciju suhog mesa koju smo lani probali u Barceloni. Bilo je očigledno da se Monvinicu događa nešto loše. Monvinic je ustvari načela napeta politička situacija u Barceloni. Preklani i lani Barcelona je počela gubiti imidž masovno privlačnog turističkog grada. Ulice su bile pune puškama naoružanih policajaca, često se masovno demonstriralo protiv vlasti u Madridu, a u cijelom se gradu osjećao snažan naboj zahtjeva za secesijom.

Takve situacije, naravno, nisu dobre za turizam, pa smo u izvrsnom five sar hotelu u strogom centru spavali za manje od 200 dolara na noć, dok je meni od tridesetak slijodiva u Disfrutaru, službeno devetom najboljem restoranu na svijetu, bio nešto jeftiniji od najdulje verzije menija u rovinjskom Cap Aureu . Epidemija je samo produbila krizu katalonskog turizma i ugostiteljstva, što je napokon dovelo i do zatvaranja institucije kao što je Monvinic. Monvinicova vinoteka srećom i dalje radi i nudi možda najopsežniju kolekciju španjolskih i katalonskih vina koju smo bilo gdje vidjeli.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.