Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Simčičeva vina iz serije Cru Selection sinonim su za eleganciju

simcic-cru-selection

Cru Selection novo je ime za Selekciju Marjana Simčiča, srednji rang vina vodećeg slovenskog vinara pozicioniran između temeljne linije Classic i vrlo autorske, ekstremno terroirske linije Opoka. Na svojoj web stranici Marjan Simčič Cru Selection opisuje kao vina iznimno bogata bojama, s prekrasnim i kompleksnim tijelom i s posebnom mineralnom crtom. To je sve točno.

Ali, zapravo, te značajke nisu najvažnije. Dva Cru Selectiona koja smo probali ovih dana pripremajući se za sutrašnji intervju s Marjanom Simčičem koji će se emitirati uživo na Facebooku Kulta Plave Kamenice, pokazuju jednu puno važniju osobinu. Riječ je o ultimativnoj eleganciji, neobičnoj za Goriška brda.

Brda sa slovenske i Collio s talijanske strane, zemlje su ekspresivnih, moćnih, teških, katkad agresivnih vina. Vrhunska vina iz Brda i Collia uglavnom spadaju u opus Jacksona Pollocka (ili Ede Murtića iz pedesetih i ranih šezdesetih godina). To vrijedi i za svjetske šampione maceriranih vina poput Gravnera, Radikona i Podveršiča, i za klasike konvencionalnih vina sa slovensko talijanske granice poput Silvia Jermanna (uz iznimku svilenkaste Vintage Tunine).

simcic-najava

Simčičeva vina iz edicije Cru Selection proizvedena su po sličnim načelima: starije loze, organski uzgoj, nema filtriranja, dulje do vrlo duge maceracije. Ali, ona nisu robusna, ni agresivna, ni apstraktno ekspresionistička. Ona su elegantna kao veliki burgundci. 

Tipičan primjer bezuvjetno elegantnog, a žestoko maceriranog vina iz Brda jest Simčičev Pinto Grigio Cru Selection iz 2018. godine. Riječ je o bakreno crvenom, a ne o bijelom vinu (jer sivi pinot ima crvenkastu kožicu ) s visokim postotkom alkohola i dosta tanina. No, za razliku od još crvenijeg I također izvrsnog pinot grigia talijanske vinarije Ronco Severo, koja je samo desetak kilometara udaljena od Simčičeve vinarije, Simčičev Pinto Grigio Cru Selection nije pretjerano voćan, i nema baš nikakve rubove.

On posjeduje veoma vinski bouquet pun začina, s dosta suhog voća, dok je na okusu dugačak, mineralan, jako kremast i potpuno zaokružen. Napraviti opako macerirani sivi pinot kolosalnog tijela, koji je istodobno perfektno elegantan, veliko je majstorstvo u podrumu. Riječ je o prvorazrednom gastronomskom vinu za masnu tunu, dobru pastrvu, razne vrste fusiona, ali i za tartufe i velike komade pečenog crvenog mesa. Pinot Grigio Cru Selection novo je Simčičevo vino, koje zaslužuje maksimalnu pozornost. 

Sauvignon Cru Selection iz 2018. još je jedno uzorno elegantno vino, s tipičnim zelenim i tropskim voćnim mirisima, s puno bazge, i sa strukturom koja mu jamči bar desetak godina života. Sauvignon Cru Selection doima se kao dorađena, unaprijeđena verzija Simčičeve Selekcije, koja je dugo godina poznata hrvatskom tržištu.

Ovo je vino idealno za velike bijele ribe, velike rakove, jakovske kapice, rižoto sa šparogama, kao i za prve vrganje, koji bi se uskoro trebali pojaviti na tržnicama i u restoranima. Sjelo nam je osobito dobro uz sir iz mišine, jedan od još nerealiziranih hrvatskih gastronomskih aduta.

Poslije ova dva Cru Selectiona, kušali smo i famoznu Rebulu Opoku iz 2017. Dovoljno je reći da su Simčičeve Rebule Opoke u brojnim međunarodnim ocjenjivanima redovito dobivale između 93 i 96 bodova: radi se o vinu visokog svjetskog ranga, koje nam je poslužilo kao sjajan uvod za sutrašnju javnu degustaciju Simčičeva Chardonnaya, Sauvignona i Pinot Noira iz linije Opoka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.