Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Službeno, crni šampanjac ne postoji. U stvarnosti, Bonnetov Expression Rose pjenušavo je crveno vino

alexandre-bonnet

Jedna od prvih činjenica koje naučite o šampanjcu kaže da ne postoji crni/crveni šampanjac. Šampanjac može biti ili bijeli (blanc) ili ružičasti (rose), ali ne postoji champagne rouge. Zakonski, to doista jest tako. U stvarnosti, međutim, kuća Alexandre Bonnet proizvodi šampanjac koji se zove Expression Rose.

Expression Rose vino je intenzivne crvene boje boju, slicne bordoškom clairetu, blijeđim verzijama crnog pinota, pa čak i ponekom mladom beaujolaisu. Na nosu i na okusu Expression Rose, stopostotni crni pinot, također više podsjeća na mlađi crni burgundac nego na ružičasti šampanjac. On, naravno, pjeni i perlice su vrlo sitne, fine i svježe. Ali, on nema strukturu šampanjca: kiseline su ispod pet grama, a pH iznosi 3,12 što je više nego kod 90 posto šampanjaca.

Expression Rose na nosu je prepun intenzivnog crvenog i crnog voća, dok je na okusu dubok i jako vinski.

Nikad prije nismo probali ni jedan sličan šampanjac, a probali smo ih sigurno više od tisuću. Tajna Bonnetova Expression Rosea jest u njegovu neobičnom terroiru. Bonnet dolazi iz Les Riceys, komune koja se sastoji od tri sela s Ricey u imenu.

Les Riceys jedino je mjesto u Francuskoj, koje se može pohvaliti s čak tri apelacije kontroliranog porijekla (AOC). Riječ je o šampanjcima, mirnom šampanjskom vinu Coteaux Champenois i artizanskom roseu Rose de Riceys, koji se proizvodi isključivo od crnog pinota. Les Riceys nalaze se u Cote de Bar, sve popularnijoj šampanjskoj regiji, s temperaturama višima od šampanjskog prosjeka.

Vinariju Alexandre Bonnet osnovali su 1973. godine Rene Bonnet i njegovi sinovi. Prije skoro četvrt stoljeća udružili su se Brunom Paillardom, što je Bonnettu omogućilo ulazak u široku distribuciju, ali i u Michelinove restorane. Expression Rose radikalni je gastronomski šampanjac, koji može podnijeti čak i krvave steakove. U Hrvatsku ga uvozi zadarski Atrox.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.