Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

5×3 Pet elegantnih ljetnih koktela s proseccom za koje ćete trebati samo 3 sastojka

prosecco-g1

Kokteli s proseccom najbolje idu ljeti. Iako je prosecco pjenušavo vino, razlog njegovoj neizmjernoj popularnosti nije njegov vinski karakter već šarmantna frivolnost. Prosecco svojom aromatikom, voćnošću i lakoćom osvaja novu publiku dvoznamenkastim godišnjim stopama (riječ je o najbrže rastućem segmentu vinske industrije), a ljubitelji vina vole ga kao kategoriju za sebe. Generalno nismo fanovi prosecca, ali povremeno imamo prilike kušati neke zaista zanimljive etikete, koje pokazuju njegove intrigantne strane. Jedan od zanimljivijih probali smo ovoga proljeća. Talijasnki proizvođač La Jara ima certificiranu organsku liniju pjenušaca, što u Proseccu nije često  i proizvodi Zero Asoluto, pjenušac bez dodatka šećera. La Jara Zero Asoluto proizveden je charmat metodom, ali u tankovima odležava sedam mjeseci umjesto uobičajenih 25 do 40 dana. Rezultat je jako svježi pjenušac jake strukture i naglašenijeg viskog okusa s notama citrusa. Ovo je kratka lista klasičnih ljetnih koktela s kojima bi ga bilo dobro probati.

 

Bellini

bellini

  • 4 bijele breskve
  • 1 dio šećernog sirupa 1:1
  • 4 dijela prosecca

Breskve očistite i stavite u blender. Napravite pire. Procijedite i stavite u hladnjak. Dva dijela pirea od breskve pomiješajte s jednim dijelom šećernog sirupa. U čašu za pjenušac čašu stavite 20 ml pirea od breskve i dodajte preosecco. Promiješajte trenutak prije posluživanja.

 

Mimosa

mimosa

  • 75 ml hladnog prosecca
  • 75 ml ledenog soka od naranče
  • dash Grand Marniera ili Cointreaua

Čašu za pjenušac dopola napunite proseccom. Dodajte Grand Marnier ili Cointreau. Dovršite sokom od naranče.

Sa sherryjem i mentom

prosecco-sherry

  • svježa menta, listovi
  • 50 ml sherryja
  • 100 ml hladnog prosecca

U čaši zgnječite nekoliko listova mente, dodajte sherry i prosecco. Pomiješajte. Uklonite listove (ili ostavite ako vam ne smeta) i poslužite.

 

S amarettom i narančom

prosecco-amaretto

  • 40 ml Disaronna
  • 60 ml svježeg soka naranče
  • boca hladnog prosecca
  • Blackberries to garnish (optional)

U čašu stavite Disaronno, dodajte narančin sok i prosecco. Ako ne promiješate, na kraju ćete imati mali udar amaretta. Ova količina dovoljna je za pet osoba.

Sa ginom i bazgom

prosecco-gin

  • 2 dijela gina
  • 1 dio St. Germaina
  • prosecco

Shaker napunite ledom. Dodajte gin i St. Germain. Shakeajte. Procijedite u martini čašu i dodajte prosecco. Dodajte par kapi soka limete. Za konzervativniju prezentaciju, premažite rub čaše limetom i napravite rub od šećera

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.