Ovogodišnji, deseto po redu izdanje vinskog festivala WineOS potvrdilo je snažan trend gastronomskog buđenja Osijeka. WineOS pokrenut je s puno entuzijazma, u vrijeme kada se u Osijeku nije događalo gotovo ništa relevantno na području vina i hrane, da bi danas obilježio važnu okruglu obljetnicu u gradu u kojem se u zadnjih nekoliko godina otvorio niz zanimljivih restorana i koji privlači sve veću pažnju hrvatske gastronomske, posebno vinske poslovne zajednice.
I ovogodišnje statistike WineOS-a potvrđuju taj trend. Štandove 125 vinarija i proizvođača koji su u petak i subotu 10. i 11. siječnja izlagali u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije kao i niz vinskih radionica, posjetilo je četiri tisuće ljudi. Fokus je, zahvaljujući izravnom uključivanju udruge Graševina Croatica, bio na vinarima vinske regije Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, a dodatnu atrakciju donijeli su vinari iz drugih hrvatskih regija i inozemstva.
„Hvala svim našim partnerima koji su nas podržali u organizaciji, izlagačima koji su ponovno bili u glavnoj ulozi, institucijama koje su nas podržale te, dakako, svim našim dragim posjetiteljima koji su se i ove godine odazvali u velikom broju. Drago mi je što smo od svih dobivali pohvale, ali i poneku pokudu ili savjet. Sve te informacije pomoći će nam u tome da dogodine budemo još bolji“, rekao je predsjednik udruge Dekanter, pokretača i organizatora WineOS-a Boris Ocić.
“Izazovno je svake godine ponuditi nešto bolje, privlačnije i zanimljivije, to zahtijeva ogroman angažman i puno svježih ideja. U produkcijskom smislu postali smo predvodnici i svake godine postavljamo nove standarde za sve druge koji organiziraju sajmove i ostale vinske manifestacije, ne samo u Osijeku nego i u cijeloj Hrvatskoj i šire. Lijepo je slušati pohvale, ali već za par dana treba prionuti poslu i početi osmišljavati kako dogodine biti još bolji, aktualniji i privlačniji svim segmentima kojima se obraćamo“, poručio je producent sajma i dopredsjednik Dekantera Denis Despot.
Partnerstvo WineOS-a sa sve aktivnijom udrugom Graševina Croatica moglo bi se pokazati ključnim za daljnji razvoj ove manifestacije. Graševina Croatica na razne načine sudjeluje u WineOS-u od njegovih početaka, ali ove godine su se prvi put uključili u organizaciju. “Naši partneri iz Dekantera svojim su idejama i iskustvom napravili puno da bismo kao strukovno udruženje proizvođača naše regije dobili bolju prepoznatljivost u javnosti i ukazali na značaj naših članova u ukupnoj vinskoj priči Hrvatske“, komentirao je direktor Graševine Croatice Tomislav Panenić.
WineOS, dakle, stalno raste a ove je godine, uz uvođenje nagrade People’s Choice i pojačanjem programa radionica, postavio formu koja bi ga mogla učiniti još popularnijim među širom publikom. Slavonija, Baranja i Ilog uzgajivači su najvažnije hrvatske sorte – graševine. U tim se regijama proizvode neka od najboljih hrvatskih vina. Iako su ovo opće poznate činjenice, dosad se zapravo nijedna nije dovoljno valorizirala s dovoljno ambicije i na najvišoj nacionalnoj razini. WineOS i aktivnost Graševine Croatice, a posebno njihova suradnja, važan su korak u tom smjeru.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.