Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OSIJEK SE BUDI Jubilarni deseti WineOS srušio je dosadašnje rekorde. Osječki vinski festival posjetilo je četiri tisuće ljudi

Ovogodišnji, deseto po redu izdanje vinskog festivala WineOS potvrdilo je snažan trend gastronomskog buđenja Osijeka. WineOS pokrenut je s puno entuzijazma, u vrijeme kada se u Osijeku nije događalo gotovo ništa relevantno na području vina i hrane, da bi danas obilježio važnu okruglu obljetnicu u gradu u kojem se u zadnjih nekoliko godina otvorio niz zanimljivih restorana i koji privlači sve veću pažnju hrvatske gastronomske, posebno vinske poslovne zajednice.

I ovogodišnje statistike WineOS-a potvrđuju taj trend. Štandove 125 vinarija i proizvođača koji su u petak i subotu 10. i 11. siječnja izlagali u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije kao i niz vinskih radionica, posjetilo je četiri tisuće ljudi. Fokus je, zahvaljujući izravnom uključivanju udruge Graševina Croatica, bio na vinarima vinske regije Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, a dodatnu atrakciju donijeli su vinari iz drugih hrvatskih regija i inozemstva.  

„Hvala svim našim partnerima koji su nas podržali u organizaciji, izlagačima koji su ponovno bili u glavnoj ulozi, institucijama koje su nas podržale te, dakako, svim našim dragim posjetiteljima koji su se i ove godine odazvali u velikom broju. Drago mi je što smo od svih dobivali pohvale, ali i poneku pokudu ili savjet. Sve te informacije pomoći će nam u tome da dogodine budemo još bolji“, rekao je  predsjednik udruge Dekanter, pokretača i organizatora WineOS-a  Boris Ocić.

Chef Deni Srdoč

“Izazovno je svake godine ponuditi nešto bolje, privlačnije i zanimljivije, to zahtijeva ogroman angažman i puno svježih ideja. U produkcijskom smislu postali smo predvodnici i svake godine postavljamo nove standarde za sve druge koji organiziraju sajmove i ostale vinske manifestacije, ne samo u Osijeku nego i u cijeloj Hrvatskoj i šire. Lijepo je slušati pohvale, ali već za par dana treba prionuti poslu i početi osmišljavati kako dogodine biti još bolji, aktualniji i privlačniji svim segmentima kojima se obraćamo“, poručio je producent sajma i dopredsjednik Dekantera Denis Despot.

Zlatno brdo

Partnerstvo WineOS-a sa sve aktivnijom udrugom Graševina Croatica moglo bi se pokazati ključnim za daljnji razvoj ove manifestacije. Graševina Croatica na razne načine sudjeluje u WineOS-u od njegovih početaka, ali ove godine su se prvi put uključili u organizaciju. “Naši partneri iz Dekantera svojim su idejama i iskustvom napravili puno da bismo kao strukovno udruženje proizvođača naše regije dobili bolju prepoznatljivost u javnosti i ukazali na značaj naših članova u ukupnoj vinskoj priči Hrvatske“, komentirao je direktor Graševine Croatice Tomislav Panenić.

Chef Goran Kočiš

WineOS, dakle, stalno raste a ove je godine, uz uvođenje nagrade People’s Choice i pojačanjem programa radionica, postavio formu koja bi ga mogla učiniti još popularnijim među širom publikom. Slavonija, Baranja i Ilog uzgajivači su najvažnije hrvatske sorte – graševine. U tim se regijama proizvode neka od najboljih hrvatskih vina. Iako su ovo opće poznate činjenice, dosad se zapravo nijedna nije dovoljno valorizirala s dovoljno ambicije i na najvišoj nacionalnoj razini. WineOS i aktivnost Graševine Croatice, a posebno njihova suradnja, važan su korak u tom smjeru. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.