Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2024. Šesta je Gabriela Filca iz riječkog Michelinova Neba

Prije točno godinu dana, dva mjeseca prije 24. rođendana Gabriela Filca preuzela je iznimno odgovoran posao: postala je chefica Neba u riječkom Hiltonu. Nebo je dvije i pol godine ranije, pod vodstvom Denija Srdoča dobilo Michelinovu zvjezdicu. Pomalo je nekonvencionalno da se restoran s Michelinovom zvjezdicom povjerava tako mladoj kuharici.

Filca je, zanimljivo, cijelu svoju dotadašnju karijeru provela uz Denija Srdoča, koji je upravo bio raskinuo ugovor s Hiltonom. Ali, gospođa Filca zasad je uspješno položila ovaj brutalni test kompetentnosti: Nebo je zadržalo zvjezdicu. Gabriela Filca rođena je u ožujku 2000. godine u ličkom mjestu Prokike kraj Brinja. Njen otac, karaševski Hrvat, doselio je u Hrvatsku iz Rumunjske 1990. godine pa je odlučio živjeti u Lici. Svidjelo mu se ličko podneblje. Gabriela Filca pohađala je osnovnu školu u Brinju a zatim u Otočcu, da bi po završetku osnovne upisala Ugostiteljsku školu u Opatiji, smjer kuhar.

Na praksi je kuhala u opatijskom hotelu Milenij gdje, međutim, nije uspjela pronaći mentora za maturalni rad jer su se chefovi u Mileniju, kako je Filca izjavila za Novi list, naprosto prebrzo mijenjali.

Jedna od profesorica predložila je nadarenoj maturantici da mentora potraži u Dragi di Lovrana, koju je upravo bio preuzeo Deni Srdoč. Srdoč ne samo da je pristao mentorirati Gabrielin maturalni rad, nego joj je odmah poslije mature ponudio posao u Dragi di Lovrana. Filca je prihvatila poziv i počela kuhati u Dragi di Lovrana, koja je uskoro dobila Michelinovu zvjezdicu.

Kad je Deni Srdoč napustio restoran pod Učkom da bi pokrenuo Nebo na osmom katu Hiltona Costabella, i Gabriela Filca prešla je u Hilton gdje je, eto, početkom lanjske godine postala glavna chefica. Naš recenzent Luka Peranić, koji je posjetio Nebo poslije Srdočeva odlaska zapisao je da je chefica Filca zadržala visoku razinu kuhanja u jedinom riječkom Michelinovu restoranu, i da je Nebo zasad ostalo unatar stilskih i ideoloških kriterija koje je postavio chef Srdoč. Što je i normalno, jer su stabilnost i kontinutiet bili najvažniji ciljevi postavljeni pred mladu cheficu. A sad je vrijeme da Gabriela Filca počne artikulirati vlasititi gastronomski rukopis.

aspira-skoko

Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave kamenice i vodstvo Aspire, najvažije gastronomske i ugosititeljske obrazovne institucije u Hrvatskoj. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u hrvatskoj profesionalnoj i široj javnosti. Aspirine edukacijske cikluse u Zagrebu i Splitu dosad je vodilo više od sedamdeset uglednih hrvatskih i inozemnih chefova.

Fotografije/Nebo Instagram (Matija Djanješić)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.