“Ćevapi su puni dlačica i pepela, ajvar ima okus truleži…” Ovo su citati jednog youtubera koji je nedavno objavio izvještaj o “najgorem restoranu u Hrvatskoj.” Ovdje se, bojimo se, ne radi o pretjerivanju. Pulski Nonno, smješten u strogom centru grada na samom Forumu, već se barem sedam godina bori s reputacijom najgoreg restorana u Hrvatskoj. Nonno je, naime, s 1,4/ 5 na Googleu najlošije ocijenjen hrvatski restoran, a lokalni mu mediji uz lošu hranu već dosta dugo zamjeraju navodno neobično ekscesno ponašanje vlasnice i zaposlenih.
U izvještajima lokalnih medija tvrdilo se da vlasnica pred gostima viče na zaposlene i da ispred restorana izbijaju svađe pa i fizički sukobi između zaposlenih i gostiju ili prolaznika koje “ubacivač” pokušava natjerati da uđu u Nonno. Naš recenzent Luka Peranić u travnju je posjetio Nonno. Gospodin Peranić nije imao primjedbi na osoblje, ali je konstatirao da je stol bio prljav, pun dlaka i mrvica od prethodnih gostiju.
Ćevapi su bili najgori koje je probao u životu a sirova pizza s koncentratom rajčice umjesto s umakom od rajčice, također najgora u životu. K tomu je još koštala 15 eura, što je prosječna cijena pizze u Franko’ Pizza & Baru, najboljoj hrvatskoj i 14. najboljoj europskoj pizzeriji izvan Italije. Sve ove bizarne činjenice o Nonnu karakteristične su za još barem desetak lokala na moru, uključujući bar jednu konobu na Malom Lošinju i jedan street food u Puli. Stoga se postavlja pitanje kako najgori restorani preživljavaju? Odgovori su vrlo jednostavni.
1. Koriste najgore ili najjeftinije dostupne sastojke pa dramatično režu food cost, čime značajno povećavaju maržu.
2. Imaju bezobrazno visoke cijene jer računaju da se turisti ionako nikad neće vratiti poslije prvog ručka ili večere, ali će zato doći novi turisti i tako iz sezone u sezonu.
3. Loše plaćaju osoblje
4. Često ne plaćaju dobavljače na vrijeme ili ih uopće ne plaćaju, nego mijenjaju dobavljače ili kupuju robu zs restoran u diskontnim supermarketima.
5. Bezobrazno ignoriraju sva bolja pravila ugostiteljskog posla
Ovakav poslovni model pokazuje se, nažalost prilično vitalnim kad je riječ o opstanku najgorih restorana, ne samo u Hrvatskoj. Stoga su takvi restorani gotovo neuništivi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.