Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UNDER THE TUSCAN RAIN Kako smo usred razornih bujica proslavili 50. rođendan Tignanella

Jedno od najslavnijih i najuspješnijih vina na svijetu, glasoviti Tignanello obilježava 50 godina postojanja. Vlasnici, obitelj Antinori tijekom 2024. organiziraju niz događanja širom svijeta, kojima odaju zasluženu počast ovom luksuznom bestseleru i ikoni među vinima. Nakon 50 godina postojanja Tignanello danas uživa reputaciju jednog od najpoželjnijih kolekcionarskih vina svijeta pa čak i statusnog simbola. 

Obitelj Antinori ima nevjerojatnu vinsku povijest i teško im je naći premca ili barem ravnopravne, kako u Italiji, tako i izvan nje. U vinskom poslu su već 26 generacija za redom a najstariji firentinski vinski cehovski zapis o obitelji datira iz 1385. godine.

Prizor iz toskanskog grada Modigliane

Antinorijevi posjeduju vinograde i vinarije u različitim vinorodnim regijama Italije ali i izvan nje, u Kaliforniji, Čileu i Mađarskoj. U Italiji, u regijma i vinogorjima Toskani, uključujući slavni Bolgheri, Umbriji, Pijemontu, Apuliji, Franciacorti a prije dvije godine postali su većinski vlasnici i friulskog Jermana. Obitelj vrlo uspješno, u funkciji prodaje vina, na vinski posao naslanja i visokoosimišljeno ugostiteljstvo, pa su tako i vlasnici vrlo poznatih restorana Cantinetta Antinori u Zurichu, Londonu, Moskvi, Beču, Monte Carlu i Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Godine 2012. Antinorijevi su u srcu Toskane, južno od Firence svijetu predstavili senzacionalno dizajniranu i konstruiranu vinariju koja od tada ne prestaje privlačiti rijeke posjetitelje iz čitavog svijeta i to u tolikoj mjeri da su ture za obilazak rezervirane gotovo godinu dana unaprijed.  Vina vinarija Antinori nalaze se na vinskim kartama doslovce, širom svijeta a za nekima od njih postoje liste čekanja, bilo da se radi o trgovcima vinima, restoranima ili privatnim kolekcionarima i ljubiteljima.

Stječe se dojam da sve što Antinorijevi dotaknu bude uspješno i pozlaćeno. No, u svijetu je vina konkurencija iznimno velika i nemoguće je i na tren opustiti se na lovorikama pa su  dokazivanje i rad na inovacijama i dalje glavne preokupacije kako obitelji tako i njihovih enoloških timova.

Tignanello je i sam bio revolucionarna inovacija na samom početku. Pri prvom pojavljivanju, 1974. godine izazvao je brojne nevjerice i sumnjičave komentare. Premda su se do tada tradicionalno ali vrlo uspješno bavili proizvodnjom toskanskog Chiantija, Antinorijevi se smatraju zaslužnim za revoluciju u toskanskom vinarstvu i stvaranje nove klase vina —  tzv.”Supertoskanaca”. Ključna figura u tome bio je markiz Piero Antinori, koji je 1970-ih godina pokrenuo proizvodnju vina koje će promijeniti vinsku povijest Italije.

Posjed Tignanello nalazi se u srcu regije Chianti Classico, između dolina rijeka Greve i Pesa. Ovaj jedinstveni vinograd prostire se na oko 57 hektara i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 350-400 metara. Tlo je karakteristično vapnenačko-glinasto, što pruža idealne uvjete za uzgoj sorte grožđa sangiovese, koja dominira u proizvodnji Tignanella.

Tignanello je rezultat vizije Pieroa Antinorija, koji je odlučio izazvati tradicionalne norme toskanskog vinarstva. Početkom 1970-ih, Antinori je odbacio tadašnja stroga pravila DOC (Denominazione di Origine Controllata) regulative koja je zahtijevala korištenje bijelih sorti grožđa u Chiantiju i fokusirao se na kvalitetu i inovacije. 

Godine 1974. Antinori je svijetu predstavio prvi Tignanello, vino napravljeno od 80% Sangiovesea, 15% Cabernet Sauvignona i 5% Cabernet Franca. To je bilo jedno od prvih vina u Toscani koje nije uključivalo bijele sorte grožđa, a bilo je i jedno od prvih koje je odležavalo u francuskim barrique bačvama, umjesto u tradicionalnim velikim bačvama od slavonskog hrasta.

Prvo izdanje Tignanella berbe 1971. godine odmah je postalo prekretnica u talijanskom vinarstvu. Tignanello se smatra prvim “Supertoskancem”, jer je prekršio pravila koja su definirala Chianti vino te se fokusirao na postizanje vrhunske kvalitete, koristeći međunarodne sorte grožđa poput Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca uz autohtonu Sangiovese. Zbog tog inovativnog pristupa, Tignanello se nije mogao kvalificirati kao DOC ili DOCG vino, pa je označen jednostavno kao “Vino da Tavola” (stolno vino), iako je njegova kvaliteta bila daleko iznad standarda tog naziva.

Tignanello je postao simbol prestiža i inovacija, a obitelj Antinori njime je dokazala da talijansko vino može stajati rame uz rame s najboljim svjetskim vinima, posebice onima iz Bordeauxa. Njihova vjera u kvalitetu grožđa i vinifikacijskih tehnika dala je vinu posebnu reputaciju u vinskom svijetu. Danas, Tignanello nosi oznaku IGT (Indicazione Geografica Tipica), što naglašava njegovu regionalnu autentičnost, ali i slobodu u vinarskom izrazu. 

Tignanello je od svog prvog izdanja privukao pažnju kritičara i ljubitelja vina diljem svijeta te je sve do danas redovito osvajao visoke ocjene i priznanja. Svjetski relevantni ocjenjivači i kritičari poput Roberta Pakera/Wine Advocate, Jamesa Sucklinga ili Wine Spectatora višestruko su ocjenjivali pojedine berbe ovog vina 95+ ocjenama, pa sve i do 98 bodova. Sa svojom aktualnom cijenom koja se kreće od 140 do 180 eura u Europi, Tignanello se sadašnjim vremenima stabilnih gospodarskih uvjeta doživljava kao nekima lako dostižan simbol luksuza i ekskluzivnog uživanja u vinu. 

U svijetu vina, Tignanello ostaje uzor, vino koje simbolizira spoj povijesti, tradicije i suvremenih tehnika, a njegovo ime sa uzbuđenjem se spominje među vinoljupcima kao jedno od najvećih dostignuća talijanskog vinarstva.

Prije nekoliko dana, imali smo priliku prisustvovati jednom takvom događanju povodom 50 godina Tignanella, na samom licu mjesta na kojem ovo vino i nastaje – za javnost uglavnom nedostupnom posjedu, Tenuta Tignanello. Nedaleko posjeda nalazi se glasoviti vinograd obitelji Antinori – Solaia iz čijeg grožđa nastaje još jedno vino-ikona ove vinarije.

Okupljeni su imali jedinstvenu priliku kušati pet berbi Tignanella od kojih je svako vino predstavljalo jedno desetljeće kao prikaz evolucije proizvodnje i stila tog vina. Posebno su uzbuđenje izazivali fantastično očuvani magnumi berbe 1978. i 1983. ali nimalo manje uzbuđenja ponudilo je u nastavku kušanje 1997. i 2004. te finalno, aktualne, slavljeničke 2021.

Iako berbe 78. i 83. svojedobno nisu bile ocijenjene visokim ocjenama, zbog specifičnih klimatskih uvjeta ili nekih drugih faktora, pokazale su se vrlo zahvalnim pri tako dugom arhiviranju te su bile u sjajnoj kondiciji. 1997., svojedobno ocijenjena od strane Parkera s 95 bodova, oduševila je prikazavši karakteristični zaokret u stilu Tignanella.

Očekivano, 2004. a pogotovo 2021. zračile su punom snagom. Za sada je o aktualnoj 2021. sud iznio samo Antonio Galloni (Vinous) dodijelivši joj 98 bodova. Ovom prigodom Antinorijevi su okupljenima predstavili i rezultat obnovljene suradnje s prestižnom automobilskom kućom Maserati. Za proslavu 50. godišnjice Tignanella, Maserati je izradio prilagođenu verziju svoje najnovije kreacije, GranCabrio Folgore.

Kako bi izradio automobil koji utjelovljuje karakteristike i vrijednosti markiza Antinorija i samog Tignanella, Maserati je odao počast firentinskoj obitelji vinara kroz boje, nijanse, inovativne materijale i najfiniju izradu detalja. Primjerak ovog automobila, izrađen po narudžbi stavljen je na aukciju na jednoj od najznačajnijih dobrotvornih događanja u Napa Valley ovoga ljeta. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.