Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zahtjev za objavom ispravka informacije

prosecco4

24. rujna 2024.

Poštovani,
Obraćamo Vam se u ime naše stranke, Consorzio di Tutela della Denominazione di Origine Controllata Prosecco, Via Calmaggiore 23, 31100 Treviso, Italija, službenog tijela zaduženog za zaštitu, promociju, jačanje, informiranje potrošača i općenito za brigu o interesima povezanim s oznakom izvornosti za vina PROSECCO (u nastavku teksta “Konzorcij” ili “naša stranka).
Naša nas je stranka ovlastila i uputila da od Vas zatražimo objavu ispravka informacija iz članka objavljenog na internetskoj stranici Kulta Plave Kamenice pod naslovom “Porečka
Agrolaguna upravo je lansirala Perlu Albu, netipično sočan hrvatski “prosecco”, koji je pod kolektivnim potpisom, “Kult Plave Kamenice” odnosno bez potpisa pojedinačnog autora, objavljen 26. kolovoza 2024. U tom su članku navedene netočne i neutemeljene informacije na koje se odnosi ovaj zahtjev za ispravak, od kojih posebno citiramo odnosno ističemo sljedeće:

1.”Prosecco” je postao kolokvijalan naziv za bezbroj hrvatskih pjenušavih vina proizvedenih Charmat/Martinetti metodom”*

2. “Hrvatska vinska javnost domaće pjenušce proizvedene Charmat metodom kolokvijalno naziva “proseccom” zbog dva razloga”, te

3. Na više se mjesta u članku navode pojmovi “hrvatski prosecco”, “hrvatske verzije prosecca” …ils
Poseban problem je taj da se u članku oznaka (pojam) PROSECCO, točnije vina označena tom oznakom izvornosti, dobrim dijelom i zbog ranije istaknutih netočnosti, nekritički kategoriziraju kao vina inferiorne kvalitete (npr. u odosu na pjenušava vina proizvedena tradicionalnom metodom), industrijska vina (članak tako sadrži navod o “industrijskoj uniformiranosti”, vina neugodnih organoleptičkih značajki, primjerice”…svi ti pjenusči, sasvim neizbježno, mirisu po izoamil acetatu…”. Cijelim se člankom stvara dojam da se radi o jednim te istim vinima tj. da su hrvatska pjenušava vina “proizvedena u jednom te istom pogonu u Udinama” praktički i po svim karakteristikama jednaka vinima koja nose oznaku izvornosti PROSECCO.

Za početak smatramo korisnim u kratkim crtama ukazati na prirodu i svrhu zaštite oznake izvornosti PROSECCO, koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji.

Osnovni uvjeti za zaštitu oznake izvornosti za vina sastoje se u tome da je vino proizvedeno od propisanih sorti grozda, da potječe isključivo iz precizno određenog zemljopisnog područja i da se cjelokupan proizvodni proces odvija upravo u tom području. U konkretnom se slučaju radi o području sljedećih sjevernotalijanskih pokrajina: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Trst, Udine, Venecija i Vicenza.

Svaka zaštićena oznaka izvornosti mora biti u skladu sa specifikacijom proizvoda kojom se, osim područja proizvodnje, detaljno propisuju uzgojni iproizvodni postupci is amo proizvodi koji ispunjavaju propisane uvjete (što podliježe posebnoj kontroli) mogu nositi oznaku izvornosti o kojoj je riječ, u ovom slučaju PROSECCO. To ujedno znači da je upotreba istog ili sličnog naziva za sve druge proizvode, uključujući i “hrvatska pjenušava vina” odnosno “hrvatske pjenušce”, na koja se sporni članak referira, zabranjena.

Sama zastita oznake izvornosti podrazumijeva postojanje specifičnog ugleda proizvoda o kojem je riječ. Naime, da bi neka oznaka bila zaštićena kao takva “kvaliteta ili svojstvo proizvoda u ključnom dijelu ili isključivo (moraju biti, op.a.) rezultat utjecaja posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine” (Uredba 1308/20137, članak 93). Zbog toga svaki postupak zaštite takvih oznaka podrazumijeva prethodno dokazivanje prepoznatjivosti i ugleda proizvoda označenih tom oznakom među potroščima. Na takav, uvjetno rečeno, temeljni ugled, nadovezuje se ugled koji naziv zaštićen oznakom nastavlja stvarati na tržištu, kako zahvaljujući konzistenciji kvalitete proizvoda (i kontroli njegove proizvodnje, sljedivosti i sl. uskladu s pripadajućom specifikacijom), tako i zahvaljujući promotivnim aktivnostima.

U tom smislu zaštićena oznaka izvornosti PROSECCO zasigurno spada među najuspješnije primjere ne samo izvorno talijanskih oznaka izvornosti već europskih oznaka izvornosti općenito. Oznaka izvornosti PROSECCO i vina koja su njome označena već su niz godina prisutni i na hrvatskom tržištu, prisutna praktički u svakoj trgovini, vinoteci, restoranu ili ugostiteljskom objektu. 2021. u Zagrebu su održani Dani Prosecca, slične se manifestacije i promocije redovito održavaju, otvaraju se i posluju specijalizirani PROSECCO barovi, primjerice u Dubrovniku i sl. Sve to svjedoči o visokoj razini prepoznatljivosti i ugleda same oznake i u Republici Hrvatskoj. Nije nam poznat nijedan primjer iz medija odnosno hrvatske javnosti opećnito u kojem bi se hrvatski pjenušci nazivali PROSECCO odnosno s njime poistovjećivali.

Radi potpunije informacije, valja napomenuti i to da bi upotreba oznaka poput “hrvatski prosecco” ili “hrvatska verzija prosecca” značila povredu zaštićene oznake izvornosti
PROSECCO, kako je to određeno u članku 26. stavku 1. točka b. mjerodavne Uredbe (EU) 2024/1143 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. travnja 2024. o oznakama zemljopisnog podrijetla za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode, te zajamčeno tradicionalnim specijalitetima i neobveznim izrazima kvalitete za poljoprivredne proizvode, izmjeni uredaba (EU) br. 1308/2013**, (EU) 2019/787 i (EU) 2019/1753 te stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 1151/2012. Osim toga, tom Uredbom kao i njenim prethodnicama jasno je propisano da zaštićene oznake u Europskoj uniji ne mogu postati generičke. Imajući gore navedeno u vidu:

  • Nije točno da je “Prosecco” (postao) kolokvijalan naziv za bezbroj hrvatskih pjenušavih vina proizvedenih metodom Martinotti odnosno Charmat,
  • Nije točno da hrvatska vinska javnost domaće pjenušce proizvedene tom metodom naziva “proseccom”,
  • Ne postoji “hrvatski prosecco” odnosno “hrvatske verzije prosecca” —PROSECCO je zaštićena oznaka izvornosti za talijanska vina, proizvedena od strogo propisanih sorata grožđa, uzgojenih i prerađenih (uključujući fermentaciju) unutar strogo određenog zemljopisnog područja, korištenjem propisanih i kontroliranih proizvođačkih praksi,
  • PROSECCO nije industrijsko odnosno industrijski uniformirano vino, budući da su, kao i kod svake druge oznake izvornosti te uz sve ranije navedene razloge, njegova kvaliteta i svojstva u ključnom dijelu ili isključivo rezultat utjecaja posebnih prirodnih i Ijudskih čimbenika konkretne zemljopisne sredine.

Kao službeno tijelo zaduženo za zaštitu, promociju, jačanje, informiranje potrošača i općenito za brigu o interesima povezanim s oznakom izvornosti za vina PROSECCO, Konzorcij je ovlašten poduzeti mjere za osiguranje odgovarajuće pravne zaštite za zaštićene oznake izvornosti, razvijati informativne i promidžbene djelatnosti koje su usmjerene na obavjesšćvanje potrošača o svojstvima koja proizvodu dodaju vrijednost, poduzeti mjere za poboljšanje vrijednosti proizvoda, te, kada je to potrebno, poduzeti korake za sprječavanje ili suzbijanje svih mjera koje su, ili bi mogle biti, kritične za narušavanje ugleda proizvoda o kojem je riječ.
Objavljivanjem pogrešnih, netočnih i neprovjerenih informacija navedenih u spornom članku, vrijeđaju se prava i interesi proizvođača vina zaštićenih oznakom izvornosti PROSECCO, a samoj se oznaci nanosi šteta. Takav vid objavljivanja može nanijeti značajnu štetu i samom proizvodu obilježenom tom oznakom, čija proizvodnja i prodaja stalno rastu. Isto tako, sporne informacije čine štetu ugledu samog proizvoda među potrošačima, koji bi se, nakon što pročitaju članak o kojem je riječ, mogli osjetiti izigranima i prevarenima, što se moze odraziti prilikom njihove sljedeće kupnje odnosno naručivanja proizvoda o kojem je riječ.

Imajući sve navedeno u vidu, te pozivajući se na dosadašnju praksu Kulta Plave Kamenice prilikom objave ispravaka informacija kao i na mjerodavne odredbe Zakona o medijima (al. 40. i dalje), zahtijevamo da objavite ovaj ispravak objavljene informacije na isti način kako je netočna i nepotpuna informacija objavljena i to u cjelovitom obliku, a sve kako bi se javnost objektivno informirala o svemu gore navedenom i kako bi se nastala šteta pokušala umanjiti predmetnom objavom.

U slučaju da ovaj ispravak ne objavite u skladu s gornjim zahtjevom, naša će stranka biti prisiljena pokrenuti raspoložive pravne postupke, uključujući i one povezane s naknadom pretrpljene štete, s ciljem očuvanja zaštićene oznake izvornosti PROSECCO te zaštite prava i interesa proizvođača vina PROSECCO.

S poštovanjem

Ivan Ćuk

Odvjetnik /Vukmir i suradnici/Odvjetničko društvo
Zagreb, Gramača 2L
10000 Zagreb
za Consorzio di Tutela della Denominazione di Origine Controllata Prosecco

*Ispravno ime metode o kojoj je riječ, u njenom uvjetno rečeno talijanskom dijelu, jest “Martinotti”, po talijanskom izumitelju dr. Federicu Martinottiju.

** Puni naziv: Uredba (EU) br. 1308/2013 Europskog Parlamenta i Vijeca od 17. prosinca 2013. 0 uspostavljanju zajednicke organizacije trista poljoprivrednih proivoda istavljanju izvan snage uredbi Vijeca (EEZ) br. 922/72, (EEZ) br. 234/79, (EEZ) br. 1037/2001 i (EZ) br. 1234/2007.


PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.