Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova fotografija pokazuje kako bi zapravo trebalo servirati tartar biftek u bistroima. S pomfritom, naravno

Tartar biftek nastao je, znamo, u Francuskoj. Prvo se zvao steak americaine, zatim steak a la tartare da bi se prije Drugog svjetskog rata počelo govoriti samo steak tartare, što se zadržalo do danas. E sada, u svakom francuskom bistrou u kojem smo naručili tartar biftek (a unatrag tridesetak godina naručili smo ih barem sto) uvijek, baš uvijek uz meso smo dobili i pomfrit.

Takav je stil serviranja tartar bifteka kanoniziran u bistronomskom jeziku. Jučer smo u Esplanadinom Le Bistrou ručali upravo izvrstan tartar biftek. Meso je bilo prvorazredno, bez ijedne žilice, snažnog okusa goveđeg ekstrakta, balansirano začinjeno i nije imalo onu neugodnu paštetastu teksturu kao mnogi primjeri tartar bifteka u Hrvatskoj.

Nije, također, bilo puno majoneze, kao u mnogim primjerima tartar bifteka u Hrvatskoj. Bistroov tartar biftek bio je ukrašen jestivim cvijećem, što nije neophodno ali veseli, i poslužen s izvrsnim hrskavim pomfritom, baš kao u Francuskoj. U Zagrebu i Theatrium poslužuje tartar biftek sa čipsom.

Budući da nam se jučer jeo comfort food naručili smo i bečki, koji i dalje spada među dva najbolja wienerschnitzela u Zagrebu. Pili smo Miraval i par čaša Šemberova Rosea. Odličan, zasitan i jednostavan ručak u Le Bistrou s buteljom  vrlo dobrog francuskog vina i vrhunskim plešivičkim pjenušcem platili smo 150 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.