Kako se ne bismo oslanjali samo na vlastite dojmove, premda reporteri Kulta Plave Kamenice cijelo ljeto krstare Jadranom, istražili smo aktualne, današnje cijene hotela s pet zvjezdica i najpoznatijih restorana na obali od Istre do Dubrovnika. Pa smo na temelju tih uglavnom javno dostupnih cijena (neki restorani ne stavljaju cijene na web ali naši su ih suradnici obišli) sastavili listu pet najskupljih destinacija na Jadranu.
U konačni smo poredak ubacili i cijene koktela, piva i šampanjca. Uz listu pet najskupljih destinacija na Jadranu dodali smo i ocjenu uobraženosti, zato što su uobraženost, bahatost i pohlepa glavni elementi koji obilježavaju srpanj i kolovoz na Jadranu anno domini 2024. Lista uobraženosti sastoji se od četiri stupnja
Evo,dakle, liste pet najskupljih jadranskih destinacija, s ocjenom uobraženosti destinacije
Hoteli s pet zvjezdica danas su se u Dubrovniku prodavali u vrlo širokom rasponu cijena, od 473 eura za Rixos koji zapravo ne zaslužuje pet zvjezdica, do 936 eura za Excelsior koji je važna institucija hrvatske turističke industrije, ali je prilično daleko od pravog luksuznog hotela. Ni u jednom drugom gradu na Jadranu Excelsior se ne bi ni usudio prodavati sobe za 936 eura. U Opatiji bi Excelsior koštao najviše 450 eura. U 360, jedinom dubrovačkom Michelinovom restoranu, degustacijski meniji sa šest ili sedam jela koštaju 186 eura, što nije pretjerano ali je samo 100 eura manje od degustacijskih menija u Disfrutaru, službeno najboljem restoranu na svijetu, koji koštaju oko 290 eura za 25 do 30 malih jela. No, veći je problem što 360 prodaje trosljednii a la carte meni za 154 eura, što izlazi izvan konteksta mediteranskih cijena. Međutim, najgore su otegotne okolnosti za dubrovački turizam divljačke cijene na Stradunu i okolnim ulicama, gdje vam se može dogoditi da vam industrijsko pivo naplate desetak eura a posve bezvezni koktel dvadeset i više eura. Dubrovnik si, naravno, može priuštiti više cijene od bilo koje destinacije u Hrvatskoj, jer je Dubrovnik veličanstvena povijesna scenografija koja se ne može imitirati. Ali, Dubrovnik je već davno pretjerao s politikom cijena, što limitira njegov daljnji turistički razvoj. Dubrovnik, budimo realni, nije Venecija.
U samom gradu Hvaru ne postoji ni jedan dobar hotel. Palace Elisabeth otvoren prije nekoliko godina, ima fejkanih pet zvjedica i trenutno se prodaje za 627 eura za noć. Hotel, naravno, nije prebukiran. Hvarski su restorani mnogo gori slučaj od ovog mediokritetskog hotela: naš posebni izvjestitelj, profesionalni ugostitelj, prije nekoliko je tjedana u Garifulu platio porciju sushi rolice 46 eura. Sushi rolice rade se od lošijih dijelova ribe jer se bolji i skuplji dijelovi čuvaju za nigiri i sashimi. Što znači da je sushi rolica za 46 eura zapravo bezočna pljačka, toliko tipična za hvarsko ugostiteljstvo. Teško je reći tko je na Hvaru opasniji za hrvatski turizam: Gariful ili njegov nasilnički, kriminalni suparnik Carpe Diem gdje cijene pića probijaju sve razumne razine u ovom dijelu Europe.
Korčula nema ni jedan dobar hotel osim par luksuznih apartmana okupljenih pod brendom Dimitri Lešić Palace. Danas se na Booking.comu jedan od tih apartmana od 120 kvadrata prodavao za 1900 eura, što zvuči impresivno. Problem je, međutim, što je jedan od samo nekoliko apartmana u LD Palaceu bio dostupan na samom vrhuncu sezone, što se ranijih godina nije događalo. LD-ov Michelinov restoran prodaje degustacijske menije za 185 kuna, dakle za isti novac kao i dubrovački 360. To nije ni malo ni puno, nego naprosto tipično za turizam u južnoj Hrvatskoj. Konobe, barem one dobre, nisu jeftine ali nisu ni skandalozno skupe. Kafići i barovi su unatrag dvije godine bezočno skupi. Ako Korčula želi vratiti goste kojih ove godine baš i nema, cijene svakodnevnih, prosječnih ugostiteljskih usluga trebale bi se smanjiti barem za trećinu.
Rovinjski najbolji hotel, Maistrin Grand Park, jako je skup. Danas se na Booking.comu prodavao za više od 900 eura za jednu sobu. Ne za apartman, nego za normalnu sobu za dvoje. No, Grand Park je bez ikakve konkurencije najbolji veliki hrvatski hotel s pet zvjezdica. I uglavnom je rasprodan, jer usprkos visokim cijenama predstavlja dobru vrijednost za novac. Agli Amici, jedini hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice, u rano ljeto kad smo ga zadnji put posjetili, prodavao je degustacijske menije za 170 eura, dakle nešto jeftinije od fine dining restorana u Dubrovniku i na Korčuli, s tim da Agli Amici koristi autentične lokalne sastojke. Kafići i barovi u Rovinju nisu osobito skupi, a cijene šampanjca spadaju među najniže u cijeloj Hrvatskoj. Dojam o rovinjskoj politici cijena kvari, međutim, gradska tržnica, koja je doslovno gangsterska i jedna od najskupljih u Hrvatskoj. Želite li da vam Rovinj ostane u dobrom sjećanju, nemojte kupovati na rovinjskoj tržnici.
Split je veliki grad s malo dobrih hotela. Lani otvoreni Marriott sterilni je debakl, a sjajno dizajniranom Briigu nedostaje nešto plemenitijih unutarnjih sadržaja. Park je prije svega poslovni hotel, koji nije uspio pronaći svoju turističku definiciju premda se nalazi na Bačvicama. Što sve znači da je Ambasador, iako ima bezvezni restoran, jedini zaista vrhunski splitski hotel. Sobe u Ambasadoru danas su se prodavale za 582 eura. Ambasador se može hvaliti i veoma profesionalnim servisom, posve netipičnim za splitske hotele. Splitski restorani nisu dobri. Prije tri ili četiri godine dok se Kinoteka bavila fine diningom, dok je Braco Sanjin kuhao u Kadeni i kad je tek pokrenut Pinku, činilo se da Split prerasta u uzbudljivo gastronomsko odredište. Danas je uglavnom dosadan, s iznimkom uvijek izvrsnog Zirojevićeve Dvora. Još je jedino Krug vrijedan ozbiljnije pozornosti. Restoranske cijene mogu, nažalost, biti vrlo uobražene. Na web stranici Zrna soli doznali smo da pileći file, koji nije poulet de Bresse, košta 36 eura, a wagyu A5 175 eura, što je sve blago rečeno pomalo ridikulozno. Tko bi razuman a da se bar malo razumije u hranu platio pileći file 36 eura (280 kuna)?! Veliki škampi prodaju se za 120 eura, a riba za 90 eura. Cijene pića u Splitu drastično variraju, no najbolji barovi poput Bar Sistema, poštuju svoje goste.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.