
Prije mjesec dana posjetili smo Silvija Jermanna, jednog od najvažnijih talijanskih vinara unatrag pedesetak godina. Čovjek koji je redefinirao talijansku scenu bijelih vina prodao je svoju vinariju u Colliu pa se preselio u slovenska Brda, gdje je 2023. pokrenuo novu vinariju i brend Sylvmann, u garaži na benzinskoj crpki u Dobrovu. Velikom Jermannu u tehničkom postavljanju vinarije ne pomaže neki od talijanskih veterana vinske tehnologije, nego Goran Perić iz Novigrada.

Goran Perić vlasnik je tvrtke Wine Project, koja se bavi postavljanjem svih tehničkih elemenata važnih za vinsku proizvodnju. Osim toga, Wine Project svojim klijentima nudi i ekspertnu enološku potporu. Wine Project posjeduje suvremeni laboratorij, bez kakvog je danas teško proizvoditi vrhunska vina.
Sylvmann je svakako najvažniji i svjetski najrelevantniji Perićev klijent dosad. No, Goran Perić i Wine Project radili su na postavljanju i opremanju više ozbiljnih vinarija, uključujući Royal Hill, Markus, Bastian i Mladinu/Erdoro. Perić je, dakle, sudjelovao u pokretanju, opremanju i organizaciji proizvodnje skoro kompletne prve lige novih hrvatskih vinarija.


Goran Perić rođen je 1980. godine u Kopru. Školovao se u Istri, da bi 1999. upisao Poljoprivredni fakultet u Zagrebu. Prekinuo je studij, no 11 godina kasnije diplomirao je na stručnom studiju vinarstva u Poreču. Godine 2006. Perić je surađivao s poznatom istarskom vinarijom Kabola. Dvije godine kasnije odlazi u Italiju. Zaposlio se u Vasonu, jednoj od najuglednijih enoloških tvrtki u Europi. U Vasonu ostaje do 2018. godine, kad se vraća u Hrvatsku. U Novigradu 2019. godine pokreće Wine Project.

Wine Project bavi se s tri važna segmenta vinskog biznisa. Wine Project tehnološki projektira i oprema vinarije. Wine Project uvozi vrhunsku podrumsku opremu: preše, muljače i pumpe Wilmess i Enoveneta, keramičke amfore i betonske cisterne (Niko Vello, Sirio), barrique Francois Freres, instalacijske sustave Granzotto, kao i podove za vinarije i razna enološka sredstva.
Evo kako izgleda proces suradnje Wine Projecta i njegovih klijenata. Prvo se definira projektni zadatak, što znači precizno utvrđivanje ambicija i ciljeva klijenta. Slijedi izrada idejnog projekta, što u slučaju nove vinarije obuhvaća i arhitekturu i odnos prema krajoliku. Treća je faza izvedbeni projekt. Izvedbeni projekt podrazumijeva izradu detaljnih tehnoloških shema, specifikaciju opreme i procesnih linija. Četvrtu fazu čine kupovanje i instaliranje opreme, koordinacija svih dobavljača i nadzor nad isporukama. Naposljetku, Wine Project vinarijama s kojima surađuje osigurava nadzor dinamike opremanja podruma, kontrolu kvalitete i eventualnu izradu novih tehničkih rješenja s obzirom na stanje na terenu.


Goran Perić naglašava da najskuplje opcije nisu uvijek i najkorisnije opcije; ključno je da projekt bude dugoročno održiv. Perićeva tvrtka, osim projektiranja i opremanja vinarija, svojim klijentima nudi i enološku podršku, pri čemu je posebno značajno još jednom spomenuti laboratorij: većina hrvatskih vinarija nema laboratorij.
U Hrvatskoj se unatrag desetak godina otvorilo mnogo novih vinarija. Brojni investitori ne dolaze iz vinske industrije, a i pojedini vinari ne znaju dovoljno o tehnološkim aspektima proizvodnje vina. Stoga visoko stručne tvrtke poput Perićeva Wine Projecta s lakoćom pronalaze mjesto na tržištu. I to ne samo na hrvatskom tržištu, što je vidljivo iz suradnje Silvija Jermanna i Gorana Perića.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.