
“Ponuda stvara potražnju,” ponavljao nam je ovog utorka karizmatični Silvio Jermann, jedan od najvažnijih talijanskih vinara unatrag pola stoljeća. S Jermannom smo se našli u njegovoj novoj garažističkoj vinariji u Goriškim brdima, koju je pokrenuo pošto je brend Jermann, skupa s podrumom i vinogradima, prodao toskanskoj obitelji Antinori. Silvio Jermann sada proizvodi elegantna vina iz amfora pod brendom Sylvmann, iz vinograda na slovenskoj strani Brda: radi se o nekima od najljepših i najviših položaja u Brdima. Reportažu o Jermannovom novom poduhvatu objavit ćemo u nedjelju.
Gospodin Jermann govorio je da ponuda stvara potražnju u kontekstu prilično dosadne ugostiteljske scene u slovenskim Brdima: želite li u tom lijepom vinogorju zaista ozbiljno jesti, morate otići na talijansku stranu granice, do glasovite Subide ili premaštovite Antonije Klugmann.

No, kako nismo imali vremena za dulji ručak ili večeru, Jermann nas je u utorak popodne odveo u Tavarnetu, u vlasništvu poznate vinske obitelji Bužinel, čija su se vina prodavala u Zagrebu još prije tridesetak godina.



Tavarneta se nalazi u selu Plešivo, par kilometara od granice koja se u Brdima zapravo jedva vidi. Tavarneta se sastoji od konvencionalnog restorana, koji vodi starija generacija obitelji Bužinel, i podrumskog bistroa, kojeg su prije par godina pokrenuli mladi Bužineli. Šampanjska karta bistroa Tavarneta najbolji je dokaz Jermannove teze kako, barem u vinu i gastronomiji, ponuda stvara potražnju.
Dakle, u podrumu u selu smještenom usred ničega, zatekli smo upravo senzacionalan izbor šampanjaca. Takvu veličanstvenu kolekciju šampanjaca nismo vidjeli nigdje u Hrvatskoj, ni u jednom restoranu, pa ni onima s Michelinovom zvjezdicom. Tavarneta se može pohvaliti čak i vertikalom Salona, jednog od teže dostupnih luksuznih šampanjaca.

Saloni u Tavarneti, zavisno o berbi, koštaju između 1350 i 7500 eura (magnum). Riječ je, zapravo, o relativno povoljnim cijenama s obzirom na maloprodajnu cijenu Salona, kad ga uopće možete kupiti. Ponavljamo, nikad nigdje u Hrvatskoj, ni u jednom five-star hotelu, ni u jednom Michelinovom restoranu, nismo vidjeli vertikalu Salona. Ali smo je, eto, zatekli u podrumskom bistrou u selu Plešivo.

U Tavarnetinim vitrinama vidjeli smo i niz Dom Perignona, puno Pol Rogera, Krugove u različitim formatima, kao i više uzbudljivih growera poput Sergea Matthieua. Sve skupa, Tavarnetina šampanjska lista sadrži više od 70 etiketa! U pograničnom mjestašcu, udaljenom stotinjak kilometara od Ljubljane.
Mladi konobar rekao nam je da šampanjci idu jako dobro, premda su im svi govorili da se upuštaju u užasno riskantan posao. Ni hrana u Tavarnetinu šampanjskom bistrou nije loša. Uz dvije dugo macerirane ali naglašeno elegantne rebule Sylvmann iz 2023., prve Jermannove slovenske berbe, uživali smo u vrhunskim kamenicama, finim sirovim škampima i velikim crvenim kozicama. U slučaju bistroa obitelji Bužinel, hrabrost u kreiranju ponude očito je stvorila potražnju i otvorila novi, uzbudljivi segment tržišta u ugostiteljski rustikalnim Brdima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.