Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarna Oštarija Fiorin iznad Kastva peče neke od najboljih pljeskavica na Kvarneru

Fiorin je legendarna gostionica u Permanima, manjem mjestu iznad Kastva. Fiorin je smješten na staroj cesti za Trst, ali izgradnja autoceste nije smanjila njegovu popularnost. Restoran je gotovo uvijek ugodno popunjen zbog nekoliko razloga, a jedan od glavnih je ugođaj. Kako smo rekli, Fiorin je gostiona i njeguje taj imidž. Hrana dolazi na jednostavnim bijelim tanjurima, pribor za jelo je kao iz menzi, čaše za vino gotovo kao da su napravljene za gemišt, dok se za šankom restorana skoro uvijek može pronaći nekog od lokalaca koji su svratili samo na piće.

Bitno je napomenuti da je Fiorin uspio očuvati sve pozitivne strane ambijenta gostionice, bez osjećaja da se nalazite u nekom mračnom i sumnjivom mjestu. Cijene su primjerene žanru. Rijetko koje jelo prelazi granicu od dvadesetak eura, osim bifteka. Naš račun za hranu s dva jela, dva priloga i jednom salatom došao je 45 eura, što je s obzirom na kvalitetu hrane vrlo dobra vrijednost za novac.

Za malo ambicioznije goste, Fiorin je napokon uveo tiskanu vinsku kartu. Kad smo prije nekoliko godina prvi put posjetili Fiorin, restoran gotovo uopće nije imao buteljiranih vina. Sad se to promijenilo. Hladnjak s vinima izložen je u restoranu i u njemu se može pronaći lijepih primjeraka primarno istarskih vina, ali i pjenušca Ca’ del Bosco i šampanjca Laurent-Perrier.

Vinska lista, da se razumijemo nije najbolja, trebalo bi recimo pojačati izbor crnih vina, ali ovo je već značajni skok u odnosu na prijašnju situaciju. I najvažnije, hrana je vrlo dobra. Pljeskavica sa sirom je zapravo odlična. Fiorinova pljeskavica je kremasta, nema nikakvih neželjenih dodataka, pečena u sekundu i nije gumasta. Također, Fiorin lijepo balansira dim u pljeskavici, koji osjetite ali nemate osjećaj da jedete ugljen. 

Uz pljeskavicu smo naručili i teleći kotlet koji je isto bio korektan. Debeli kotlet je iznutra imao blago crvenkasti presjek, a izvana uzornu koricu. Nedostajalo mu je jedino nešto više soli za najviše ocjene. Prilozi su varirali. Krumpir iz pećnice s povrćem je bio ukusan i lijepo zapečen, dok je restani krumpir ipak bio malo vodenast. Kruh je bio sasvim solidan. Mjesta za napredak još ima. Fiorin bi na stolovima primjerice, mogao držati bolje maslinovo ulje, ali u žanru gostionice to je zaista manja zamjerka.

Fiorin se još jednom pokazao kao pouzdano mjesto za brzinski ručak s vrlo dobrom hranom i profesionalno formiranim cijenama. Ručak s buteljkom Tomazova šampionskog Barbarosse platili smo 79 eura. 

OŠTARIJA FIORIN

Permani 20a, Permani

HRANA -4  VINO 3  SERVIS +3  AMBIJENT +3 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.