
Sinoć je na Drugom programu Hrvatske televizije emitirana epizoda serijala Davida Skoke Jesti na cesti, posvećena međimurskom chefu Matiji Bogdanu. Matija Bogdan prvorazredan je televizijski materijal. Krajem svibnja Bogdan je briljirao gostujući kod Aleksandra Stankovića: o toj se emisiji, u kojoj je Bogdan brutalno iskreno, ali i visoko artikulirano govorio o stvarnosti svoje profesije i restoranskog biznisa, govorilo cijeli tjedan poslije prikazivanja. Sinoćnji Bogdanov nastup u Jesti na cesti bio je mnogo ležerniji, jer je riječ o bitno opuštenijem formatu. No, i u takvom revijalnom izdanju, chef Bogdan rekao je nešto iznimno važno.
Opisujući svoje londonske dane, dok je radio u Ledburyju, jednom od najboljih britanskih restorana, Bogdan je kazao da je mrzio svako jutro kad je kretao na svoju dvanaestosatnu ili dulju šihtu, da je svako jutro poželio sjesti na svion za Zagreb, ali da je sve to ipak izdržao.
Ovaj mali fragment iz Bogdanove londonske karijere sadrži dvije esencijalne činjenice o kuharstvu, ali i o modelu uspjeha u većini kompetitivnih poslova. Prvo, kompetitivni posao na najvišoj razini, kao što je rad u Ledburyu, u jednom trenutku nužno postaje toliko težak da mrzite samoga sebe, posao i želite otići. Drugo, ako želite uspjeti, ako se želite uvrstiti među vodeće, stopostotne profesionalce, morate izdržati, kako god da se osjećate.
Nažalost, sasvim je malo hrvatskih kuhara starijih generacija imalo tu vrstu stamine o kojoj je govorio Matija Bogdan. Oni su mogli biti beskrajno talentirani, maštoviti i tehnički kompetentni, ali nisu imali dovoljno snage da dugoročno igraju u NBA-u.
Tek se unatrag nekoliko godina na hrvatskoj kuharskoj sceni izdvojila skupina ljudi u ranim tridesetim ili kasnim dvadesetim godinama, koji su u potpunosti posvećeni svom poslu i koji, pod cijenu bilo kakve osobne žrtve, žele dosegnuti profesionalni vrhunac. Uz Bogdana to su svakako Filip Horvat, Maša Salopek, Kristian Godinić, Marko Turković, Katarina Vrenc i Pavo Klarić. Ti bi chefovi mogli značajno i dugoročno preoblikovati i unaprijediti hrvatsku gastronomiju.
Fotografija/HRT
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.