Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO OTKRIĆE Crni, zeleni i bijeli čaj smanjuju koncentraciju teških metala u vodi

Ljekovitost čaja neupitna je činjenica, ali nova studija otkrila je da ona ne proizlazi samo iz spojeva u listićima čaja. Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u otkrili su da čaj uklanja ione teških metala iz vode, tako što ih kemijski veže.

Benjamin Shindel, glavni autor istraživanja, rekao je da su znanstvenici dosad istraživali kemijski sastav samoga čaja kao objašnjenje pozitivnog utjecaja čaja na organizam. Smatra da je pravi razlog ljekovitosti čaja njegova interakcija s vodom, točnije, pročišćavajuće djelovanje čaja na vodu. Dosta provokativna izjava, posebno kad se uzme u obzir da su stotine istraživanja već dokazale pozitivan utjecaj raznih spojeva u čaju, od L-teanina nadalje, na smanjenje rizika od moždanog udara, demencije i niza drugih bolesti. Shindel ipak misli da je ključ ljekovitosti čaja u vezanju teških metala. 

“Mislim da je jedino moguće bolje objašnjenje da je čaj ljekovit zato što uklanja metale iz vode,” rekao je, dodajući da je njegov tim utvrdio da crni čaj smanjuje koncentraciju iona olova u vodi za oko 15 posto. Ovo istraživanje nije ispitalo konkretan utjecaj te činjenice na zdravlje ljudi.  

“Moguće je da konzumacija čaja malo smanjuje unos teških metala i možda zbog toga, na razini cijele populacije Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja gdje je čajna kultura snažna, dolazi do smanjenja bolesti povezanih s unosom metala, postoci se podudaraju”, rekao je.

U članku objavljenom u časopisu ACS Food Science & Technology, Shindel i kolege izvijestili su da su kuhali čaj s različitim uzorcima vode koja je sadržavala poznate koncentracije iona teških metala. Zatim su provjeravali koncentraciju tih iona nakon duljih i kraćih namakanja čaja, koristeći otopine bez čaja kao kontrolu. Otkrili su da crni čaj smanjuje koncentraciju svih testiranih iona metala, uključujući olovo, krom i kadmij. Ioni teških metala vežu se za spojeve u listićima čaja i ostaju u njima. 

Zatim su se usredotočili na olovo, otkrivši da je što se crni čaj dulje namače i u toplijoj vodi, efikasnije smanjuje koncenetracije iona olova. Pritom je čaj u prahu bio učinkovitiji od listića, što u praksi nema efekta na zdravlje budući da se čajevi u prahu piju kao suspenzije, proguta se i prah koji je vezao teške metale.

Znanstvenici su otkrili i da zeleni i bijeli čaj smanjuju koncentraciju ionskog olova u vodi, više nego kamilica, rooibos ili oolong čaj.  

Kod čaja u vrećicama, smanjenju koncentracije iona olova doprinose i celulozne vrećice smanjile su koncentraciju ionskog olova, dok pamučne i najlonske vrećice nemaju efekta. Profesorica Michelle Francl s američkog Bryn Mawr Collegea, autorica knjige Steeped: The Chemistry of Tea, koja nije sudjelovala u studija, komentirala je: “Ako vas brinu teški metali u vodi, nemojte misliti da je pijenje čaja rješenje.” Ipak je dodala da istraživanje “predlaže zanimljive smjerove” za razvoj održivih i dostupnih načina za uklanjanje kontaminanata iz vode, što je važno za mnoge dijelove svijeta. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.