Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U bujskoj La Parenzani odlično kuhaju. Ali usred Istre koriste bučino ulje umjesto maslinova

Zapadna Istra je definitivno najrazvijenija regija gastronomski najrazvijenijeg područja u Hrvatskoj. Područje oko Buja i Brtonigle puno je dobrih restorana u gotovo svim žanrovima, od rustikalnih konoba do fine dininga koji afirmira lokalnu kuhinju. Konoba La Parenzana, u kojoj smo sinoć večerali, drži čvrstu poziciju na zapadnoistarskoj sceni.  


La Parenzana je jučer bila sasvim dobro popunjena, ponajviše stranim gostima. Jelovnik je bio naglašeno ljetni, s mnogo sezonskog povrća i obiljem laganih jela i jela sa šalšom. Za pozdrav iz kuhinje dobili smo jako dobre fritule, koje bi bile odlične da su za stol došle tople. Kao predjela smo tako naručili dva vegetarijanska jela, carpaccio od tikvica i rolice punjene ricottom sa šalšom. Oba su jela bila odlična za tople ljetne večeri. Iako jednostavna, bila su prepuna svježih okusa i optimalno začinjena. Patlidžan sa šalšom nam se više svidio zbog nešto kompleksnijih okusa i fantastične šalše, koja je cijelom jelu dala rustikalnu notu. Carpacciu od tikvica je nedostajalo samo bolje maslinovo ulje od onog koje La Parenzana nudi. 

Zanimljivo je da u središtu Istre La Parenzana na jela stavlja bučino ulje umjesto maslinovog. Imamo osjećaj da svugdje u Istri maslinovo ulje ima zasluženi prioritet. Bolje maslinovo ulje tek je jedan od blagih nedostataka La Parenzane. Lista glavnih jela je podijeljena na ribe i rakove i meso, dok među predjelima dominiraju pašte. Budući da nismo bili pretjerano raspoloženi za riblji jelovnik, odabrali smo pacchere i glazirana svinjska rebra, jelo koje ne viđamo često u istarskim konobama. Paccheri su bili puno bolji i zanimljiviji. 

Domaći paccheri sa šalšom u La Parenzani najbolja su tjestenina koju smo jeli vjerojatno još od Turkovićeve pašte s dimljenom šalšom u novootvorenom Fogu u Poreču. Paccheri u Parenzani su dobro posoljeni pa je okus izoštren, a stracciatella im daje kremoznost. Jedino što im je nedostajao bio je snažniji umami koji bi dao dugo odležani parmezan. Uz taj dodatak, paccheri bi zaslužili najviše ocjene.

Svinjska rebra su bila dobra ali ne više od toga. Meso je bilo posve meko, sočno i fino, ali cijeli koncept je primjereniji gradskom pubu nego istarskoj konobi. Meso je došlo prekriveno sirovim ljubičastim lukom, što zaista nije bilo potrebno. Domaći krumpir je bio fin, hrskav i mekan, točno kakav treba biti. Za kraj smo dobili jako dobre fritule, koje bi bile odlične da su za stol došle tople. Vinska lista je bolja nego u velikoj većini istarskih konoba, a ni izbor na čaše nije loš. Ambijent na vanjskoj terasi je romantičan, s pametno raspoređenim stolovima i predivnom kamenom zgradom. La Parenzana nam se nije pokazala preskupom. Večeru sa četiri jela, tri čaše Bastiànove malvazije i dvije čaše Deklićeva terana platili smo 107 eura.

LA PARENZANA

Volpija 3, Buje

HRANA 4  VINO -4  SERVIS 4  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.