Punta Cissana je prestižna etiketa Uljare Vodnjan, proizvođača poznatog brenda ekstradjevičanskih maslinovih ulja Salvela. U vinskom svijetu Punta Cissana bila bi označena kao single vineyard. Riječ je o ulju iz maslinika Punta Cissana kraj Barbarige, kojim upravlja glasoviti istarski ekspert za masline i ulja Edi Družetić uz podršku tima koji stoji i iza vina Medea i kultne Punta Grece.
Punta Cissana ovih je dana ušla u finale blendova u međunarodnoj kategoriji. Leone d’Oro je najstarije i, po mnogima, najstrože talijansko ocjenjivanje vrhunskih maslinovih ulja. S obzirom na status Leone d’Oro, ovaj je plasman golemo priznanje za projekt Punte Cissane, započet 2019. godine.
Punta Cissana je blend buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole. Od prve berbe nametnula se kao jedno od najtraženijih istarskih gastronomskih ulja i osvaja visoke međunarodne nagrade, od njujorškog NYOOC-a do najviših ocjena u Flos Olei.
Punta Cissana nije samo tehnički vrhunsko ulje, već i posve autentičan proizvod. Maslinici u Barbarigi iz kojih dolazi, naime, predmet su arheoloških istraživanja Pulskog sveučilišta i američkog Sveučilišta Brown jer je još 1953. godine otkriveno da je u Barbarigi u prvom stoljeću, u antičkom rimskom carstvu, djelovala golema uljara. Danas se smatra da je to bila jedna od najvećih uljara u cijelom Rimskom carstvu, s 12 preša na oko 3000 kvadratnih metara, što su i za ondašnja i za današnja mjerila industrijske proporcije. Prva istraživanja započeta prije 70-tak godina pauzirana su na dugo vrijeme, a nastavljena su lani, uz podršku Grada Vodnjana i Terra Eno Olee, vlasnika Uljare Vodnjan, brenda Salvela, Punte Cissane i vinarije Medea.
Sama činjenica da se u Barbarigi prije 2000 godina nalazila tako velika rimska uljara govori o dugoj povijesnoj utemeljenosti maslinarstva u Istri, od Kristovih dana do danas. Tu povijest Edi Družetić i njegovi kolege iz Terra Eno Olee danas valoriziraju na najbolji mogući način.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.