Hrvatska gastronomija ima doslovno janusovsku narav. S jedne strane, usluga je iz godine u godinu sve lošija, štedi se na sastojcima, sezonalnost i lokalnost često su samo marketinški ideologemi, a ugostiteljskim se poslom bavi mnogo ljudi koji znaju vrlo malo o tom poslu.
S druge strane, pojedini segmenti gastronomske scene stalno rastu, i to u gotovo svim dijelovima Hrvatske, pa je tako naša redovita godišnja lista vodećih hrvatskih gastrodestinacija dosegla deset gradova ili područja gdje se može prilično dobro jesti. Evo, dakle, liste s čak deset mjesta u raznim dijelovima zemlje gdje vam neće biti dosadno otići na ručak ili večeru.
Zagreb je prije pet godina imao šest ili sedam fine dining restorana, a sad ih ima najviše tri. Čini se, dakle, da Zagreb pada. Međutim, u Zagrebu su se otvorili novovalni restorani koji sjajno funkcioniraju: mislimo na Bekal, koji je briljantan, te Sopal i Golu, koji su veoma dobri.
Nadalje, Man02 i Nav spadaju među naprednije modernističke restorane u ovom dijelu Europe. Korak je vrlo dobar primjer zaista lokalnog i sezonskog restorana, a Theatrium virtuozno žonglira između bistronomije i visoke kuhinje. Tu su i uvijek pouzdani restorani u centru grada, pa Tekka, kao najbolji japanski restoran u Hrvatskoj, pa luksuzni Esplanadini restorani. Naposljetku, najbolji fusion restorani, dvije najbolje hrvatske pizzerije i najbolji hrvatski burger bar nalaze se u Zagrebu.
Rovinj ima dva restorana koja spadaju među pet najboljih u Hrvatskoj: radi se, naravno, o Cap Aureu i o Agli Amici, jedinom hrvatskom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice. No, u Rovinju je, ne računajući Puntulinu obitelj Pellizzer, koja je drastično napredovala, došlo do zastoja u privatnom ugostiteljstvu. Novi rovinjski privatni restorani prilično su dosadni.
Na Opatijskoj rivijeri djeluje barem šest vrlo dobrih do izvrsnih restorana, na čelu s Plavim podrumom. Vidjet ćemo kako će izgledati novi restoran bivšeg ultraluksuznog hotela Ikador kad se hotel ponovo otvori pod drugim imenom (Ikadora, dakle, više nema), a zadnjih se godina Opatiji pridružila i Rijeka s Hiddenom, Nebom i Jistom.
Šibenik će se, zahvaljujući Pelegriniju, trajno nalaziti na listi vodećih hrvatskih gastronomskih lokacija. Murter i Kornate na tu su listu stavili prije svih Boba i Opat. Važno je naglasiti da se na Kornatima proda najviše jastoga i hlapova, a možda i najviše šampanjca u Hrvatskoj.
Mali Novigrad ima dva restorana koja po hrani spadaju među najbolje na Jadranu: riječ je o Marini i Damiru & Ornelli. Tu je i vrlo dobar fusion restoran Nomu, kao i klasični, pouzdani riblji restoran Čok. A u blizini Novigrada, u Brtonigli, uskoro se otvara preuređeni gastro hotel San Rocco, od kojeg očekujemo iznimno mnogo. Kuhinja u San Canzianu blizu Buja lokalna je, sezonska i visokosofisticirana.
Dubrovnik je opasno prepun mediokritetskih, dosadnih i preskupih restorana, ali ima dvije trajne restoranske institucije: 360 i Nautiku. Proto na Stradunu uglavnom je prepun, a Orsan Gverović u Zatonu Malom jedan je od najljepših malih ribljih restorana u Hrvatskoj.
Prvi put ikad Split se može pohvaliti s tri zaista vrhunska restorana: uz Dvor Hrvoja Zirojevića, tu su modernistički Krug i riblji Triton velikog chefa Zlatka Marinovića. A Pigerija Gudin je specifična gastronomska atrakcija.
Prije pandemije Mali Lošinj bio je jadranski gastronomski epicentar. U međuvremenu, drugi su napredovali. Lošinj baš i nije. No, lošinjski luksuzni hoteli imaju neke od najboljih vinskih lista u Hrvatskoj, Matsunoki zaista jest jako dobar japanski restoran, a creska Bukaleta spada među najpopularnije hrvatske restorane specijalizirane za janjetinu. Vidjet ćemo kako će funkcionirati fine dining restoran u novom hotelu Isolano Marriott.
Prije dvije godine nipošto ne bismo stavili Poreč na listu vodećih hrvatskih gastrodestinacija. No, onda je u Poreč došao Bobo Cerea i na otoku Sveti Nikola otvorio uvjerljivo najbolji talijanski bistro u Hrvatskoj, koji je lani dobio i neke elemente visoke kuhinje pa sad zaslužuje Michelinovu zvjezdicu. U Poreču ovih dana Tvrtko Šakota i Marko Turković otvaraju bistro, a u prosincu kreće JAZ Ane Roš. Iduće se godine u Poreču otvara veliki luksuzni hotel Pical s osam restorana, od kojih će u barem jednom kuhati renomirani Michelinov chef. Što sve znači da bi u 2026. Poreč morao značajno napredovati na ovoj listi.
Osijek i Baranja još nemaju zaista ozbiljne restorane. Imaju nekoliko solidnih, poput Crne Svinje i restorana u vinariji Josić. Imaju i Tomicu Đukića, suvremenu ikonu hrvatske kontinentalne gastronomije. No, Osijek zadnjih godina ekonomski raste, što će se sasvim sigurno odraziti i na napredak lokalne restoranske scene.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.