Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CRNA OVCA 2025 Evo kako izgleda vrlo dobar food festival koji spaja glazbu, nogomet, boćanje i krčku janjetinu

Oko 17 sati poslijepodne svi ražnjevi na kojima se pekla krčka janjetina bili su u punom pogonu. Izbrojali smo čak 18 janjadi koja su se istovremeno pekla. Gotove janjce skidali su s ražnja, a nove neumorno stavljani na njih. I tako cijeli dan. Pred šatorom koji je služio janjetinu s ražnja stvarali su se ogromni redovi. Cijena je bila 60 eura za kilogram, odnosno 20 eura za 300 grama. Nažalost, nismo imali dovoljno vremena da probamo vrlo atraktivno pripremljenu janjetinu.

Uz red za janjetinu, bend koji je nastupao večeras ugodno je riffao na bini pa su posjetitelji mogli uživati i u električnoj gitari. Crna Ovca je ove godine u Baškoj izgledala živo, gotovo euforično, došlo je puno ljudi, mnoštvo djece, mladih i obitelji. Gotovo sva parkirna mjesta bila su popunjena, autobusi turista su pristizali, a pripreme za subotnji program tek su počinjale. Večer prije nastupali su riječki bendovi Jonathan i Kawasaki 3P – odlična uvertira za food festival koji zaista gleda šire od hrane.

Crna Ovca se predstavlja kao festival sporta, kulture, glazbe i hrane, i u tome je prilično uspješna. Gotovo cijela Baška bila je oblijepljena plakatima simpatične neonski zelene boje, kao i raznim skulpturama crnih i bijelih ovčica. Interes i sudjelovanje lokalne zajednice bili su itekako vidljivi.

Dan prije našeg dolaska na otok, Crna Ovca je već bila započela nogometnim turnirom, vinskom šetnjom i izložbom Mirne Šišul. Subota je bila posvećena djeci. Najmlađi su mogli filcati vunu, učiti o važnosti Bašćanske ploče i upoznati glagoljicu. Nešto stariji su sudjelovali u tradicionalnom boćanju, a kasnije su se zaputili na degustaciju presnaca, tradicionalnog krčkog kolača.

Mi smo se odlučili fokusirati na gastronomsku stranu festivala. Osim street food ponude na rivi, u Crnu Ovcu uključeni su i baščanski restorani koji su kreirali posebna jela za festival. Jedna simpatična pizzerija ponudila je pizzu s trganom janjetinom, neki su nudili janjeće ćevape, mazalice i gulaš. Restorani na rivi bili su gotovo krcati, što dovoljno govori o popularnosti festivala.

Baščanski ugostitelji svakako su uspjeli u namjeri da privuku velik broj ljudi.  U street food ponudi najpopularnija je bila janjetina s ražnja, no gužve su bile nesnosne pa smo na trenutak pomislili da smo u Berlinu i čekamo kebab kod Mustafe.

Na festivalu je nastupila i hotelska kuća Valamar, čiji su kuhari pripremili nekoliko modernijih jela poput burgera s janjetinom, šurlica s janjećim žgvacetom i janjetine u škartocu. Cijene su se uglavnom kretale do deset eura, što je pristojno u usporedbi s nekim drugim festivalima u Hrvatskoj. Ponuda pića u Valamarovom šatoru također je bila dobra – nešto istarskih, ponešto krčkih vina, a nijedna butelja nije prelazila cijenu od 27 eura, što je također pohvalno.

Neki su ugostitelji pripremali dagnje na buzaru u ogromnom loncu u obliku barke, što je privlačilo posjetitelje. Na tom smo potezu probali janjeće rolice s roštilja, zajedno s ražnjićima i burgerima. Veliki broj ljudi čekao je nastup TBF-a. Line-up je bio prilično impresivan. U nedjelju se, naravno, očekuje Baščanska regata i biciklijada.

Crna Ovca nije novi festival. Postoji već dugi niz godina, a organizatori su za to vrijeme očito naučili kako festival učiniti relevantnim, edukativnim, uključiti lokalnu zajednicu i, prije svega, zabaviti posjetitelje – što zaslužuje velike komplimente.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.