Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Monte, čini se, nije baš u najboljoj formi. Servirali su nam više hladnih jela, uključujući hladne teleće medaljone

Monte je jedna od glavnih institucija hrvatske gastronomije. Monte iz Rovinja simbolizirao je ambiciozni preokret u hrvatskoj gastronomiji kad je prije devet godina prvi u Hrvatskoj osvojio Michelinovu zvjezdicu i redefinirao restoransku scenu u Rovinju, današnjoj prijestolnici jadranske gastronomije.

Do tog perioda Monte je na čelu sa chefom Danijelom Đekićem i voditeljicom servisa Tjitske Đekić, prošao nekoliko značajnih promjena, od loših početaka do uistinu vrhunskih razdoblja između 2015. i 2022. godine. Dapače, u nekim se elementima moglo primijetiti kako Monte prihvaća izazov i za drugu zvjezdicu.

Čini se, međutim, da je Monte danas manje ambiciozan. Nakon naše jučerašnje večere u Monteu ostalo je ponešto dvojbi. Iz više razloga. Monte je u nekoliko sati počinio nekoliko konceptualno-tehničkih grešaka koje si jedan tako ozbiljan restoran jednostavno ne bi smio dopustiti. Stječe se dojam da je kuhinja poslije odlaska chefa Danijela Đekića izgubila na sigurnosti. Tako se današnji Monte može definirati kao iskrivljeno zrcalo prošlih vremena. 

Ipak, krenimo od dobrih Monteovih strana. Monte je u utorak navečer u razdoblju predsezone bio gotovo prepun, većinom stranih gostiju. Kad uspijete napuniti skupi restoran bez pretjeranog marketinga, u gradu koji je bio takoreći poluprazan i u kojem radi još barem nekoliko opcija istog žanra, znate da ste uspjeli. A punom salom suvereno je vladao Simon Đekić koji posjeduje nevjerojatnu energiju za servis, i može se usporediti s najboljima u zemlji, pa i šire.

Dobro je i što vinska karta, koja jest orijentirana samo na hrvatska vina, ima razumne cijene. Nadalje, pojedina jela zaista su ukusna, poput nekoliko pozdrava iz kuhinje, kao i par većih tanjura. Odlično je što Monte sa svojom malom kuhinjom uspijeva isporučivati čak tri jelovnika koji se razlikuju po sad već nadaleko poznatoj crvenoj, zelenoj i plavoj boji.

Novost je što ove godine crveni jelovnik ne predstavlja samo hlapove već ima specifičnu formulu 1x3x6, odnosno jedan sastojak se priprema na tri načina u šest slijedova. Odlučili smo se za plavi jelovnik koji bi trebao biti vrhunac Monteove ponude. Što nije bio slučaj.

Sad nažalost moramo skrenuti pažnju na loše strane koje se mogu popraviti, no to bi zahtijevalo puno truda i pažnje. Apsolutno je nedopustivo da topla jela za stol gosta dolaze hladna. Jasno je da se neki put kuhinji može omaknuti pokoji slijed, ali je teži prekršaj ako vam skoro svako jelo na stol dođe hladno. I ono koje bi trebalo biti hladno i koje ne smije biti hladno.

Novi Monte također ima problema s okusima. Primjerice u jelu s jakovskom kapicom u kojem je navodno bio hren, kojeg kuhinja kao da je zaboravila staviti. I jakovske su kapice bile mlake. Kao i tanjur pored jakovskih kapica, sa školjkama iz Rovinja i kvinojom.

Najveći grijeh se ipak dogodio u slijedu posvećenom hlapu koji je bio hladan, ali i konceptualno potpuno promašen. Dva tanjura hlapa patila su od viška nepovezanih kremica koje su zajedno s bisqueom stvorile nedefiniranu masu i prekrile okus hlapa. I okruglica s hlapom na stol je došla hladna.

Vrtne šparoge bile su pomalo neutralne. Juha od artičoka bila je jedan od boljih slijedova večeri. Juha na svu sreću nije došla hladna. Grdobina s hobotnicom i žgvacetom od hobotnice možda nije najbolje jelo koje možete pojesti u Rovinju, ali nakon niza težih pogrešaka ostavila je sjajan dojam. I također nije došla hladna.

Nažalost, glavno jelo bilo je hladan tuš. Teleći medaljoni na stol dolaze hladni, ali i presušeni i žilavi. Ovakvo ubojstvo sirotog medaljona zaista nismo očekivali u Michelinovom restoranu. Teleće brizle su u odnosu na medaljone bile fantastične. U stvarnosti se radilo o prosječnom komadu mesa.

Deserti nisu iskupili cijelu večeru, dok su neka jela na početku jelovnika bila vrlo dobra, poput mini pizze i kavijara s krumpirom i jajima. Nakon što smo izašli iz ugodne, živahne i prepune Monteove blagovaonice, ostali smo nelagodno zbunjeni.

Monte hitno treba novi koncept i novo usmjerenje želi li ostati relevantan na sceni koja ne oprašta previše. Ima li Monte snage i volje za to, nismo baš sigurni s obzirom na prikazano. Večeru s buteljkom Šuranove Malvazije, jednim koktelom i jednom čašom šampanjca platili smo 487 eura. 

MONTE

Ulica Montalbano 75, Rovinj

HRANA +3. VINO -4 SERVIS +4  AMBIJENT +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.