Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JAMES BEARD AWARDS The Balkan Kitchen Makedonke Irine Janakievske prva je knjiga o balkanskoj kuhinji nominirana za prestižnu svjetsku gastronomsku nagradu

Fondacija James Beard svake godine dodjeljuje najprestižnije američke gastronomske nagrade. James Beard nagrade dodjeljuju se restoranima i chefovima, ali i autorima knjiga i emisija o hrani, gastronomskim medijima i novinarima.

Ove godine po prvi se put među nominiranima za James Beard nagrade našla knjiga o balkanskoj kuhinji. Autorica je britanska Makedonka Irina Janakievska, poznata gastro novinarka i autorica recepata koja je, među ostalim, surađivala s Guardianom, časopisom Whetstone i američkim Foodnetworkom.

Irina Janakievska rođena je u Skopju, a krajem osamdesetih s majkom je odselila u Kuvajt jer je već bilo jasno da se na Balkanu sprema rat. Godine 2001, Janakievska je doselila u London radi studija na London School of Economics. Nakon magisterija počela je raditi kao odvjetnica. Već 2011. počela se baviti balkanskom kuhinjom, a korporativni svijet napustila je 2020. kako bi se mogla posvetiti svom strastvenom interesu za balkansku gastronomiju i studiranju na gastronomskoj školi Leiths. 

Janakievska s mamom u Skopju početkom 80-tih

Njena prva knjiga, The Balkan Kitchen: Recipes and Stories from the Heart of Balkan (Balkanska kuhinja: Recepti i priče iz srca Balkana), objavljena lanjskog listopada, sastavljena je od recepata, povijesnih tekstova i osobnih priča autorice. Knjiga je 2023. ušla u uži izbor za nagradu Fondacije Jane Grigson, a ove godine u finale nagrade James Beard. Nigella Lawson ovu je knjigu opisala kao posvetu “regiji u vječnoj mijeni,” naglašavajući jednu riječ koju je naučila od Janakievske: tugu. “Irina Janakievska nas na početku ove izuzetno dojmljive knjige uči jednu snažnu riječ: tuga. Tuga, piše Irina, označava žalost, čežnju, ljubav prema nekome, vrijeme, mjesto. I dok upravo ti osjećaji leže iza knjige Balkanska kuhinja, Janakievska na njima s puno vještine i jasnoće stvara i gradi nesentimentalno radosnu posvetu regiji u vječnoj mijeni, sjećanjima i vezama zbog kojih nam je hrana svima trajno značajna.”  

“Opseg ove knjige je, iz praktičnih razloga, ograničen na područje koje obuhvaća bivšu Jugoslaviju, s povremenim pogledom i deskriptivnim prelijevanjem prema ostatku Balkana (a ponekad i dalje) kako bi se razjasnili utjecaji na kuhinju…[koja] ostaje žalosno neistražena i pogrešno shvaćena,” piše Irina Janakievska u uvodu knjige. Nigella Lawson je iz Balkanske kuhinje prenijela recept za jabuke u šlafroku, ali i napisala nadahnutu recenziju koja u jednom od pasusa sažima koncept knjige. 

Autoričina baka Lepa i njena kuharica Veliki narodni kuvar Spasenije Pate Marković iz 1956. inspirirali su knjigu The Balkan Kitchen

“Ne mogu složenost teme ove knjige svesti na par recepata, ali ovo je ipak kuharica, i želim vam pokazati koja ćete jela, ako ste imalo slični meni, htjeti kuhati iz nje. Počet ću sa soparnikom, jelom sličnim otvorenoj piti privlačnom poput pizze, s pitom Irinine bake…posljednjim receptom koji joj je ona prenijela malo prije smrti i koji je potaknuo nastanak ove knjige. Na kraju tog recepta napisala je “Voli te baka, ne boj se ništa, sigurna sam da će uspjeti.” 

Balkanska kuhinja širok je i još nedovoljno definiran pojam i još nije afirmirana u svjetskoj gastronomiji. Irina Janakievska svojom knjigom postavlja temelje za budućnost kada će se to ipak dogoditi, kao što se dogodilo s peruanskom, indijskom, filipinskom i drugim kuhinjama. Riječ je o dugim, kompliciranim i neizvjesnim procesima. “Znala sam da moram pisati o svim Balkancima, ne samo o mojoj obitelji, pokazati što nama znači balkanska kuhinja i koju težinu nosi zbog često teške i bolne, ali istodobno kulturno prekrasne i bogate povijesti Balkana,” rekla je Janakievska u jednom intervjuu povodom nominacije za nagradu James Beard.

Knjiga sadrži niz recepata od ćevapa, tufahija i ukiseljenog povrća do soparnika, pita, kolača i fritula, a jedan od možda najzanimljivijih dijelova su rezultati autoričinog istraživanja o ispreplitanju utjecaja i vezama balkanske kuhinje s drugim svjetskim gastronomskim kulturama. Janakievska kaže da su je najviše iznenadile veze s južnoameričkom kuhinjom, kroz namirnice poput rajčica, paprika i graha koje su postale osnova balkanske kuhinje. “To su darovi kolumbovske razmjene, koji su u Europu stigli u ranom 16. stoljeću i počeli se uzgajati na Balkanu na prijelazu 16. u 17. stoljeće, ubrzano se integrirajući u lokalnu kuhinju,” objašnjava.

Knjiga Balkanska kuhinja najvrjednija je zbog toga što istražuje, a za čitatelje s naših prostora čini nešto još važnije – osvještava noviju povijest Balkana kroz civilni život, obiteljske odnose i ulogu hrane u svakodnevnici, s mnogo elemenata kojih se još živo sjećamo. Dobro napisana, s puno detalja i još više emocija, The Balkan Kitchen treba pročitati i ako ništa ne skuhate iz nje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.