Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kratki vodič kroz frankovku, crnu sortu koja bi trebala dominirati vinogradima kontinentalne Hrvatske 

Kad pomislim na crnu sortu vinove loze koja obilježava kontinentalnu Hrvatsku, a nije autohtona nego alohtona, prvo mi na pamet pada frankovka. Kolijevka frankovke sorte je Austrija, gdje je poznata kao Blaufränkisch i zasađena na približno tri tisuće hektara, ponajviše u regiji Burgenland. Genetskim istraživanjem utvrđeno je da je frankovka potomak Biele Beline Velike i Crnog Silvanca, a njezino ime povezuje se s Franačkom državom iz 5. stoljeća.

Poznata je i pod brojnim sinonimima:

  • Lemberger, Limberger, Blauer Limberger (Njemačka),
  • Kékfrankos (Mađarska),
  • Moravka (Češka i Slovačka).

U Hrvatskoj je kao vrhunsko vino prvo zaštićena Iločka Frankovka. Tijekom Domovinskog rata, proizvodnja je prestala zbog privremene okupacije tog kraja, no nakon mirne reintegracije i povratka prognanika obnovljena je i kvaliteta vina je znatno unaprijeđena. Danas na tržištu postoji bogat izbor frankovki, najviše iz Slavonije (vinogorja Orahovačko-Slatinsko, Feričanci, Đakovo), Moslavine (Voloder–Ivanić Grad) i Plešivice.

Frankovka i izazovi tržišta

tocenje

Sada, kada sam iznio neke opće poznate činjenice o frankovki, želim istaknuti i njezinu poziciju na tržištu, kako hrvatskom, tako i inozemnom. Austrijanci su, primjerice, izvrsno pozicionirali svoj Grüner Veltliner, ali se i dalje muče s plasmanom Blaufränkischa. Nažalost, isti problem imaju i naši vinari s pozicioniranjem ove zahvalne sorte koja daje izvrsne rezultate u kontinentalnoj Hrvatskoj. Posebno bih istaknuo vinogorje Feričanci, gdje je vinarija Feravino prva počela proizvoditi frankovku u premium segmentu, s ambicijom da ovu sortu, koja se u 12. stoljeću smatrala plemenitom i mjerilom kvalitete i prestiža, ponovno postave na vinsku kartu — ako ne Europe, onda barem Hrvatske. Zanimljivo je da upravo novi val vinskih entuzijasta sve više cijeni sorte koje odražavaju terroir i autentičnost, što frankovki daje dodatnu tržišnu priliku.

Drvene bačve – saveznik ili protivnik?

Moram istaknuti nešto što često naglašavam i na radionicama: pravilno korištenje drvenih bačava ključno je za frankovku. Novo drvo naglašava sortnost i voćnost te zaokružuje vino, dok pretjerano korištenje već korištenih bačava ili predugo odležavanje može “zarobiti“ vino i ugušiti njegovu svježinu i prepoznatljiv karakter. Moderan pristup crnim vinima, pa tako i frankovki, teži voćnosti, eleganciji, strukturi i kompleksnosti, ali uz očuvanje pristupačnosti vina koja ne traže dugotrajno odležavanje. Tržište danas traži vina spremna za uživanje relativno brzo — a frankovka sa svojom prirodnom kiselinom i voćnim karakterom idealno odgovara tim zahtjevima.


Stil frankovke po zemljama

ZemljaLokalni nazivGlavni stil vinaTipično tloNapomena
AustrijaBlaufränkischElegancija, srednje tijelo, visoka kiselina, tamno bobičasto voće, začiniVapnenačka i škriljasta tla BurgenlandaFokus na eleganciji i dugovječnosti
MađarskaKékfrankosVoćnost (višnja, šljiva), začini, ponekad više alkoholaIlovača, glinena i vulkanska tla (Sopron, Eger, Szekszárd)Često se kupažira u Bikavéru
NjemačkaLembergerSvjež stil, višnje, začinsko bilje, umjereni taniniVapnenačka tla WürttembergaFrankovka/Moravka
Slovačka/ČeškaFrankovka/
Moravka
Laganog do srednjeg tijela, višnje, herbalne noteIlovača i pjeskovita tlaManje izražen
drveni utjecaj
HrvatskaFrankovkaSrednje tijelo, tamno voće, začini, dobra kiselinaLes, ilovača, vapnenac (Slavonija, Plešivica, Moslavina)Najbolje pozicije: Feričanci, Ilok

Kako odležavanje oblikuje frankovku

Način odležavanjaUtjecaj na stil vinaPrednostiNedostaci/Rizici tlo
Inox (nehrđajući čelik)Svježe, voćno, naglašena kiselost, čisti sortni karakter Idealno za mlada vina, čuva svježinu i voćnostMože nedostajati kompleksnosti i strukture
Novo drvo (barrique 225 litara ili veće)Dodaje tanine, začine, kompleksnost, zaokružuje vinoPodiže kompleksnost i eleganciju, podržava odležavanjeAko je pretjerano, može prekriti sortni karakter i voće
Već korištene bačve (+2 godine)Blaži utjecaj drva, očuvana voćnost, lagana mikrooksidacijaOčuvanje svježine uz blagu slojevitostPreviše korištene bačve mogu dojam ‘umornog’ vina
Ako vino nije dovoljno strukturirano, može djelovati ‘razvodnjeno.’Minimalan utjecaj drva, blaga mikrooksidacija, više terroiraBalans svježine i kompleksnostiAko vino nije dovoljno strukturirano, može djelovati ‘razvodnjeno’

Frankovka, osobito s najboljih položaja i uz pažljivo vinificiranje, može pokazati iznenađujući potencijal odležavanja, razvijajući složene tercijarne arome uz zadržavanje živosti. Po mom mišljenju, frankovka nije samo sorta. Ona je ogledalo povijesti, terroira i truda vinara kontinentalne Hrvatske. Smatram da potencijal ove sorte u Hrvatskoj još nije do kraja iskorišten i vjerujem da nas upravo frankovka može pozicionirati kao ozbiljnog proizvođača crnih vina s kontinentalnog podneblja.

HALL OF FAME HRVATSKIH FRANKOVKI

Belje Frankovka Goldberg 2012.

Beljska Frankovka Goldberg iz 2012. više se ne može naći u prodaji, ali riječ je o apsolutnom benchmarku vrhunskih frankovki u Hrvatskoj.

Orahovica Frankovka Martin Albus, 2020.

Frankovka Martin Albus iz 2020. vjerojatno je najbolje crno vino orahovičke vinarije dosad i jedno od najboljih slavonskih crnih vina koje se pojavilo na tržištu.

Feravino Frankovka Miraz

Feravino je prvo počelo proizvoditi frankovku u premium segmentu i utoliko odigralo pivotalnu ulogu u njezinoj afirmaciji u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.