Do prije pet godina postojala su tri dominantna žanra malvazije: svježa, odležana i jantarna. U svakom od ta tri žanra mogu se pronaći univerzalno odlična vina, od klasika poput Kozlovićeve Santa Lucie i Selekcije, Cattunarova Nona, svih Coronicinih malvazija ili Fakinove Prime i barem tri Veraldine etikete, do novih vina poput Bastiànovih mladih i odležanih malvazija.
Općenita razina kvalitete istarske malvazije u zadnjih je šest ili sedam godina upravo drastično porasla; tu su još naravno Radovan, Benvenuti, Damjanić, Poletti, Pilato, Tomaz, Lagunina Festigia, Rossi, pa pioniri moderne malvazije Matošević i Degrassi, pa još potpuno novi brendovi poput Kaduma i Enoista… I uvijek ćete zaboraviti nekog važnog, što govori o visokoj vrijednosti proizvodnje bijelih vina u Istri; recimo, mlada Malvazija obitelji Deklić koju smo probali prije desetak dana, prililčno nas je šarmirala.
Ali Milan Budinski, koji je kao glavni enolog ili konzultant sudjelovao u oblikovanju i proizvodnji nekoliko nabrojanih vina, svojom je malvazijom Omo otišao korak dalje. Riječ je o jedinstvenoj stilizaciji malvazije najutjecanijeg hrvatskog enologa. Ta stilizacija ne mora se pretvoriti u šire prihvaćeni obrazac. Važno je da su vina ozbiljno impresivna i da pokazuju što sve može postati istarska malvazija.
Evo zašto. Budinski zapravo pokušava stvoriti nadmalvaziju. Vina Omo ne odgovaraju ni jednom od dosad poznatih žanroskih obrazaca malvazije, ali posjeduju poneki element svakog od njih. Ona su čvrsta i vertikalna, uzorno svježa, visokoakoholna, kremozna, s dugom mogućnošću odležavanja, s vrlo intenzivnim i dugim okusom i puna slasti optimalno zrelog voća, koja se može uspoređivati s naboljim Kozlovćevim Santa Luciama. Malvazije Omo su i mineralne, plešu na jeziku, vibrantne su, moderne i zapravo savršeno čiste premda Budinski kaže da ge ne zanima savršenstvo balansa nego ekspresivnost vina. Uotliko malvazije Omo od prve berbe 2020. do četvrte 2023, čine možda najimpresivniju kontinuiranu vertikalu bijelih vina dosad proizvedenih u Istri.
Omo iz 2023. otvara se intenzivnim bouquetom proljetnog poljskog cvijeća, koji kasnije prelazi u vrlo zrele ljetne breskve: tu su još marelice i žute dinje. Drugu razinu bouqueta čine herbalno-citrusni elementi , od pokošene trave i bagrema do pomela i crvenog grejpa. Vino je na nepcu raskošno bogato, istodobno široko, nervozno i vertikalno, što sve asocira na velike bijele burgundce: voćno kremasti okusi završavaju ugodnom, malvazijskom gorčinom i blagom slanošću/mineralnošću bijele zemlje organskog vinograda Kaštanjari blizu Buja.
Zanimljvio je da sirevi i pršut pojačavaju osjećaj gorčine, dok ga slane srdele i ikra od pastrve ublažavaju. No, Omo iz 2023. vino je za najbolje bijele ribe, velike rakove, ježince, trilje i ljetne tartufe koji su manje intenzivnih od bijelih i od melanosporuma. Omo iz 2023. malvazija je koja pokazuje da se u Istri mogu proizvoditi neka od najboljih bijelih vina na cijelom Mediteranu.
Gastropreporuka škampi, jastozi, hlapovi, rakovice, šanpjer, škrpina, trilja, ježinac, teleći file, teleći kotleti
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.