Produženi vikend na Cresu je bio dosta gužvovit. Što i ne treba čuditi. Vrijeme je bilo kao naručeno, a Cres uvijek privlači jedinstvenom netaknutom prirodom. Za ručak smo se, naravno, uputili u popularnu konobu Bukaleta.
U Loznate smo došli oko podneva i većina stolova već je bila zauzeta. Za pola sata gotovo je svaki stol na ugodnoj terasi bio popunjen, a na ostalima je stajala pločica Reserved. Kad smo se poslije ručka prošetali po centru Cresa, vidjeli smo da gotovo nijedan drugi restoran nije ima ni približno gostiju kao oni. Produženi vikend i idealno vrijeme nisu jedini razlozi za punu Bukaletu.
Bukaleta je specijalizirana za cresku janjetinu koju priprema na sve moguće načine. U konobi se janjetina može jesti doslovno od predjela sve do deserta. To nas je oduševilo lani, pa smo se vratili da vidimo je li razina kvalitete konstantna. Ovoga puta Bukaleta je bila zapravo i bolja. Ručak smo započeli snažnom, ukusnom janjećom paštetom. Još je bolja bila janjeća koradela, janjeća pluća i srce pripremljeni kao gulaš s palentom. Koradela je jelo dubokih okusa i teških nota, ali veoma autentično. Nismo sigurni gdje se još može probati janjeća koradela. Jedina zamjerka bi bila zaista ogromna porcija, ali ogromne porcije su očito zaštitni znak Bukalete.
Ručak smo nastavili jednom od boljih tjestenina s janjetinom koju smo jeli. U Bukaleti rade svoju paštu, ali to nije najbolje u njoj. Tjestenina s janjetinom bila je lagana i elegantna, s optimalnom dozom umaka i janjeće masnoće. Bukaletina pašta s janjetinom je bomba okusa napravljena bez kompliciranja, u laganom, gotovo proljetnom izdanju. Bukaletina tjestenina s janjetinom primjer je kako bi konobe trebale raditi svoju paštu.
Ništa lošija nije bila ni janjetina iz krušne peći. Krušna peć je esencijalna za Bukaletu koja svakodnevno peče kilograme i kilograme janjetine. Pečena janjetina bila je bez zamjerke. Ona je sve što janjetina treba biti, sočna, prepoznatljivog okusa koji može doći samo sa Cresa ili Paga, svakako treba pohvaliti i krumpir koji je koji je pokupio sve mirise pečenja, a i tehnički je bio vrlo dobro pripremljen.
Za deserte ovoga puta nismo imali mjesta s obzirom da nas je čekala večera. Bukaleta bi mogla popraviti vinsku kartu kao i vinski servis, ali stječe se dojam da za to nema pretjerane želje. Svakako je dobro što drže buteljirano vino, ali izbor bi mogao biti bar malo širi. Uz janjetinu smo pili Kabolin Cabernet sauvignon. Dok smo odlazili u restoran su stizali novi gosti i grupe. Bukaletu u udarnim vikendima svakako treba rezervirati. Račun sa četiri jela i četiri čaše vina smo platili 85 eura.
Loznati, Cres
HRANA -4 VINO -3 SERVIS 4 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.