“Kupili smo staru napuštenu školu u Momjanu, udaljenu samo kilometar i pol od Kozlovićeve vinarije i blizu pivovare San Servolo. Stavili smo novi krov što je, naravno, tek početak radova. Od stare ćemo škole napraviti Muzej teranina. Uvjeren sam da teranino kao jedno od najpopularnijih i najznačajnijih istarskih pića, zaslužuje muzej,” pričao nam je u utorak oko podneva Mišel Sirotić, vlasnik Aure, najvećeg proizvođača teranina.
Muzej bi se trebao otvoriti krajem 2026. godine. Dizajn postava potpisuje Sanjin Kunić, Kunić je postavio niz muzeja u Istri i na Kvarneru, uključujući Muzej tartufa u Paladinima, kastavsku Kuću Belice i Intepretacijske centre pomorske baštine u Krku, Mošćeničkoj Dragi i Malom Lošinju. Muzej teranina će, naravno, imati i ugostiteljske sadržaje: uz teranino i druga istarska jaka pića, koktele i vina, u Muzeju teranina posluživat će se lokalni sirevi i suhomesnati proizvodi.
Muzej teranina trebao bi se otvoriti krajem 2026. godine, no s obzirom na manjak radne snage u građevinarstvu i završnim poslovima, točan je datum nemoguće odrediti. Otvaranjem Aurina Muzeja teranina, Momjan postaje značajno turističko odredište. Naime, pred vinarijom Kozlović već se godinama stvaraju redovi posjetitelja, vinarija Kabola obitelji Markežić također je iznimno atraktivna, a otvaranje Muzeja teranina samo će pojačati interes turista ali i drugih ljubitelja teranina, za dolazak u Momjan, jedan od najljepših gradića u unutrašnjosti Istre koji, međutim, osim solidne konobe Rino ne stoji baš najbolje s restoranima.
Stoga bi se i momjanska restoranska scena, koja je u 90-tima zahvaljujući konobi Marino u Kremenju bila gotovo avangardna u lokalnim okvirima, mogla znatnije pojačati. Marino je u ono vrijeme bio vodeći hrvatski tartufarski restoran i jedan od prvih istarskih restorana koji je uredno na vinskoj karti imao Dom Perignon. Otvaranje Muzeja teranina dodatno će osnažiti tržišni položaj najomiljenijeg istarskog likera.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.