“Nedavno smo otvorili Stagnum iz 2002. Razvio se u fenomenalno vino. Kako je dobro bilo!” pričala je prošli tjedan na večeri u Cap Aureu vlasnica Plavog podruma, sommelierska šampionka Daniela Kramarić. Stagnumi su, općenito je poznato, najdugovječnija hrvatska suha vina. Stagnum iz 1998. godine još se vrlo dobro pije: naravno da je lagano posmeđio ali nije izgubio nimalo integriteta, dok su se tanini upravo savršeno rastopili. Stagnum iz 1998. pokazuje da je Frano Miloš i u svojoj rustikalnoj fazi proizvodio iznimno vrijedna vina.
Osim što može veoma dugo odležavati, Stagnum je karakterističan i po individualnom karakteru svake berbe. Stagnum iz 2015. godine uvjerljivo je najvoćniji i vjerojatno najelegantniji Stagnum do danas. Stagnum iz 2016. koji se upravo pojavio na tržištu, značajno se razlikuje od svog prethodnika. Riječ je o jednom od najekspresivnijih Stagnuma, koji se po zaista jedinstvenom, veoma snažnom, neusporedivom karakteru može uspoređivati sa Stagnumima iz 1998, 2003. i 2007.
Kad kušate Stagnum iz 2016. imate osjećaj da pijete vino koje se ne može proizvesti nigdje drugdje u svijetu. Takav izraz terroira gotovo je nemoguće pronaći bilo gdje drugdje u Dalmaciji, barem ne u toliko čistom obliku. Miloševa vina više nisu rustikalna, ali su u pojedinim berbama zadržala j posve beskompromisnu, neukrotivu individualnost kao u svojim divljijim godinama (utoliko Stagnumi podsjećaju na Gravnerove rebule: podjednako su neusporedivi s bilo kojim sličnim vinom a opet veoma precizni).
Stagnum iz 2016. miriše herbalno-voćno: njegov je bouquet prepun makije, srednje zrelog tamnog voća osobito šljiva, borovnica i kupina, i najplemenitije tamne čokolade poput Amedeia. Vino je na okusu vrlo intenzivno, opet voćno herbalno, s dugim završetkom, s dosta mineralnosti i s neobično mnogo svježine: Miloš i njegovi sinovi već dulje vrijeme beru relativno rano, ranije od većine peljeških vinara, kako bi se izborili s viškom alkohola ali i s viškom suhih bobica, što s plavcem nije lako jer on notorno neravnomjerno dozrijeva.
Tanini su spektakl za sebe: ima ih na tone ali su potpuno zreli, što znači da je riječ o još jednom Miloševu vinu koje će uspješno dozrijevati dvadesetak godina. Stagnum i s berbom 2016. pokazuje da igra u vlastitoj, samostalnoj ligi. U Francuskoj bi Stagnum, možda, dobio samostalnu apelaciju poput Chateau Grilleta u sjevernoj Rhoni.
Gastropreporuka bijeli tartufi, smrčci, wagyu, odležani steakovi, jeleni i srne, plavoperajna tuna, najbolja tamna čokolada s barem 70 posto kakaa
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.