Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAD SVINJE POLETE Gudin Pigeria jedna je od najboljih stvari koja se splitskoj gastronomiji dogodila zadnjih godina 

Ispred Gudina sam došao nakon nekoliko sati vožnje iz Dubrovnika, oko četiri popodne. Splitski pazar je već bio zatvoren. tek je nekolicina ljudi bila na terasi Gudin Pigerije. Vlasnik i sommelier Mladen Livaja pitao me želim li jesti ili samo nešto popiti. Gudin, naime, ima dvije kućice na glavnoj splitskoj trnici, jedna je gostiona s otvorenom kuhinjom i terasom, a druga funkcionira kao bar.

Kad sam rekao da bih sve, i da bih svakako volio probati odojka, dočekao me hladan tuš. “Odojka nažalost više nema,” rekli su mi splitski specijalisti za svinjetinu. Gudin Pigeria jedan je od rijetkih splitskih restorana podjednako nezaobilaznih Splićanima i svima koji posjećuju Split. Gudin je o jedan od najzanimljivijih lokala u Splitu. Otvoren je lani i već je promijenio splitsku gastronomsku scenu.

O čemu je zapravo riječ? Gudin Pigeria konceptom podsjeća na slavni zemunski Pretpop. Oba lokala su smještena na tržnici. Oba su specijalizirane pečenjare koje i nemaju puno veze s balkanskom verzijom tog žanra. Oba imaju dobre vinske karte i vode ih karizmatični vlasnici, Pretop vodi chef a Gudina sommelier. Razlike su u tome što Pretop peče i fantastičan kruh, a Gudin neusporedivo bolji ambijent. Gudin je nešto širi koncept od Pretopa, s više jela koja se mijenjaju ovisno o dostupnosti namirnica s pazara. Gudin više sliči na pravi restoran nego na street food lokal.

Ovakvo mjesto Splitu je bilo više nego neophodno. Gudin je najbolji splitski restoran iza Dvora chefa Hrvoja Zirojevića, koji koristi moderne tehnike, kreativnost mu je neograničena i bavi se svima poznatom balkanskom kuhinjom na originalan način. Sve što sam probao u Gudinu bilo je fenomenalno, iako mi je bilo nestvarno žao što sam zakasnio na odojka.

Svinjska bajadera je bila fenomenalna. Iako načelno nisam ljubitelj bajadera, Gudinova je bila možda i najbolja koju sam pojeo u nekoliko godina. Neopisivo sočna, s hrskavom koricom, izaziva ovisnost. Uz bajaderu Gudin poslužuje vrlo dobru domaću majonezu bez jaja koja jako dobro ide uz meso. Jednako dobri su bili i ćevapi od svinjske plećke. Topili su se u ustima i pokazali Gudinovu širinu u formatima jela od svinjetine.

Prilozi su bili još bolji. Dimljeni kupus s limunom ozbiljno je bistronomsko jelo, dok se somun može pohvaliti sočnošču. Paradižot je jako lijepo zaključio neobavezni ručak na splitskom pazaru, uz koji sam pio beaujolais. Ćevapi i beaujolais? Zašto ne? Ostatak vinske karte čine prirodna vina, hrvatska i strana. Gudin Pigeria opravdano je popularan u Splitu, ali i u Zagrebu čija ga publika entuzijastično dočekuje na gostovanjima.  Gudin bi se trebaofranšizirati i otvarati lokale na svim većim hrvatskim tržnicama. Račun sam platio 36 eura. Vrlo dobra vrijednost za novac. I svakako se moram vratiti na odojka. 

GUDIN PIGERIA

Stari pazar 7a, Split

HRANA +4  VINO -4  SERVIS 4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.