U Mali Ston sam došao u oko četiri sata poslijepodne, ručak je već odavno završio. Iako je u Stonu bilo nekoliko autobusa turista koji su razgledavali svjetski poznate stonske zidine, u Malom Stonu atmosfera je bila opuštajuća. Bez turističkih gužvi, vrijeme je bilo idealno za terase a pogledi na malostonski zaljev neprocijenjivi.
Iako je ručak prošao, Kapetanova kuća još je bila dovoljno popunjena što govori o njezinoj popularnosti. Za ljetnih mjeseci gotovo je nemoguće ući bez rezervacije. Kapetanova jednostavnom ali plemenitom ribljom kuhinjom s najsvježijim mogućim namirnicama, koje restoranski gosti obožavaju. Recepture su starinske, nema modernih tehnika ali one Kapetanovoj kući ni ne trebaju. Namirnica je vladar u Malom Stonu.
Nažalost, u Malom Stonu za mojeg boravka nije bilo nekih od najpoznatijih namirnica poput babe ili kuke, raka čije meso nalikuje jastogovu. Kapetanova kuća nije imala ni neku manju kirnju, već samo impresivne komade veće od dva kilograma, previše za jednu osobu. Tako sam za ručak naručio nekoliko manjih jela koji su izvrsno predstavila restoran i gastronomsko bogatstvo Maloga Stona.
Ručak je počeo izvrsnom ribljom paštetom s domaćim kruhom i malom spring rolicom punjenom bijelom ribom. Ni salata od kozica nije zaostajala. Zvijezda ručka su, naravno, bile malostonske kamenice koje su posebno briljirale pohane i poslužene s ljepljivim slatkokiselim umakom. Pohane kamenice iz Kapetanove kuće definitivno su jedna od boljih hrvatskih gastronomskih delikatesa.
Uz kamenice je došla i riblja mliječ, još jedna riblja delikatesa koju se rijetko gdje može naručiti. Riblja mliječ (golac), jedva dodirnuta toplinom, nježnog je, gotovo neutralnog okusa pa je u Kapetanovoj kući poslužuju samo s malo maslinova ulja, soli i papra. Zatim su na stol stigi izvrsno pripremljen file brancina i neočiščene lignjice koje su briljirale. File brancina bio je pečen školski, s hrskavom kožicom i kompaktnim sočnim mesom, dok su lignje bile fenomenalne. Čak i na tom prekrasnom tanjuru punom zaista svježe ribe, najsnažniji dojam ostavilo je – povrće. Slasno, tek ubrano sezonsko povrće koje Kapetanova kuća, kako kaže, uzgaja u vlastitom vrtu. Tikvice, krumpir, blitva, kelj, sve kuhano na pari, bili su puni života i okusa, jednotavno fantastični, kao da su došli na stol ravno iz zemlje. Razlika koju čini ovako svježe povrće tolika je da Kapetanova kuća zaslužuje sve komplimente za ovaj detalj.
Za desert više nisam imao snage. Vinska lista u Kapetanovoj kući je solidna. Nije najbolja na svijetu, ali može poslužiti. Osoblje je profesionalno i pristupačno. Uza sve što radi, Kapetanova kuća proizvodi i dobro maslinovo ulje. Račun sam platio 111 eura, u što je ušlo i nekoliko čaša dubrovačke malvasije i jedan espresso.
Obala dr. Ante Starčevića 9, Mali Ston
HRANA 4 VINO +3 SERVIS 4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.