Sve u proizvodnji dobrog čaja posvećeno je otkrivanju prirodnih aroma čajevca i izražavanju terroira. Jedna kategorija, međutim, posvećena je čistom uživanju. Aromatizirani čajevi. To je generički pojam koji obuhvaća i najkvalitetnije čajeve aromatizirane rijetkim cvijećem kao i loše industrijske čajeve čiji se neugodni mirisi maskiraju umjetnim aromama. Aromatizirani čajevi popularni su u svim izdanjima, jer su naprosto neodoljivi. Koji dan ne postaje bolji s malo cvjetnih ili voćnih mirisa?
Najpopularniji među aromatiziranim čajevima svakako su zeleni i crni čajevi s jasminom, ali čajevi se tradicionalno aromatiziraju različitim cvjetovima, koricama citrusa, plodovima, aromatičnim biljem. Najbolji aromatizirani čajevi rade se od vrhunskog čajevca i cvijeća ili bilja koje dolazi s istog područja, pa zajedno predstavljaju najljepši iskaz svoje regije ili plantaže.
Aromatizirani čajevi idealni su za proljeće jer mirišu na cvijeće, voće i buđenje prirode. Možete ih napraviti kao cold brew i piti same ili u koktelima, možete ih koristiti za deserte kao arome za slastičarske kreme i želee. Ovo su naši favoriti. Sve ih kupujemo preko web stranice zagrebačkog Tea Time One.
Tajvan je svjetska centrala oolonga a ovaj se oolong proizvodi od sorte Četiri godišnja doba (Si Ji Chun) i aromatizira koricama bergamota koje mirišu čim otvorite vrećicu. Možete ih i pojesti nakon što skuhate čaj. Iako intenzivno miriše na bergamot, jasno se osjete i kremasti cvjetni mirisi oolonga i sve se skupa spaja u fenomenalan mirisni čaj s izrazito osvježavajućim citrusno-zelenim aftertasteom. Teško je zamisliti bolji ledeni ljetni čaj od cold brew Bergamot Oolonga.
Osmantus ili čajna maslina, jedan je od najcjenjenijih mirisnih cvjetova. Ako nikad niste mirisali osmantus, pomirišite parfeme Narciso Rodriguez, koji se baziraju na ovom predivnom cvijetu. Osmantus je zaštitni znak jugozapadne Kine, pa i najpoznatiji čajevi s osmantusom dolaze iz tamošnjih čajnih regija. Ovaj Osmanthus Oolong jedan je od najljepših, najčišćih mirisa osmanthusa koji smo dosad iskusili. Možda je razlog i to što je namjerno napravljen od manjih listića čaja kako bi se sitni cvjetići osmanthusa ravnomjernije rasporedili kad se čaj kuha. Zanimljivo je da se ovaj čaj radi s organski uzgojenim cvjetovima, sa samoniklog stabla i iz ručne berbe, obrađenima na nižim temperaturama kako bi se sačuvali mirisi cvijeća. Sve je, dakle, u ovom čaju, bilo podređeno tome da vam iz šalice što ljepše zamiriše kineski osmanhtus, onako kao miriše u šumama.
Ovaj čaj jednom će dobiti zaseban članak jer je toliko specifičan da ga zavrjeđuje. Milky Oolong je naziv za tajvanske i kineske pouoksidirane čajeve koji doslovno mirišu na svježe mlijeko, zato što se čajevac za njih aromatizira mlijekom ili se mliječna aroma dobiva posebnim protokolom pečenja i oksidacije. Milky Oolong aromatizira se na razne načine, parenjem na mlijeku, dodavanjem prirodne mliječne esencije, jeftinije verzije i umjetnim aromama. Savjesni proizvođači na ambalaži obično napišu kako je Milky Oolong aromatiziran.
Od Milky Oolonga želite bogati mliječni miris, ali i da osjetite prirodne cvjetne i herbalne note čaja. Trenutno pijemo kineski Milky Oolong iz Fujijana, koji se radi istim rigoroznim postupcima uzgoja, oksidacije i pečenja kao njihovi slavni oolong čajevi, uz dodatak mliječne esencije.
Magnolije su jedan od omiljenih proljetnih cvjetova u Hrvatskoj. I u Parizu. I širom svijeta. U travnju i Zagreb i obala uživaju u raskošnim cvjetnim krošnjama magnolija. Sad zamislite poglede na te oblake ružičastih latica uz šalicu čaja s magnolijom. Magnolija je trenutno i jedna od najpopularnijih namirnica u gastronomiji, toliko je tražena da je slavna danska Noma nedavno je najavila nove kondimente od magnolije. Ovaj kineski oolong s magnolijom dolazi iz organskih vrtova s više od 2000 metara nadmorske visine, aromatizira se prirodnim cvjetovima magnolije oko dva tjedna i miješa s cvjetovima. Ako magnolija fermentira čaj dobiva još ljepši okus i miris.
Istinski klasik. Ovaj luksuzni zeleni čaj s jasminom iz kineskog Fujijana najpoznatiji je kineski aromatizirani čaj. Radi se od sorte Da Ye Zhong. Važno je naglasiti da je aromatiziranje čaja jasminom zahtjevnije od aromatiziranja drugim cvjetovima. U svim vrhunskim aromatiziranim čajevima traži se balans aromatike čajevca i cvijeta, što zahtijeva dosta vještine i najbolje sastojke. Jasmin je kompliciran kao aromat jer je najmirisniji kad se pupoljak tek otvara i brzo nakon toga gubi miris. Cvijet se ne smije osušiti, jer tada također gubi miris. Intenzivni miris jasmina mora se pažljivo obraditi i dozirati kako ne bi sakrio karakter čaja. Ovaj čaj pečen je prastarim metodama razvijenima za kineski carstki dvor između 960. i 1279. godine kad se ovaj čaj posluživao samo aristokraciji. Miris ovoga čaja promijenit će vam pojam aromatiziranih čajeva. Jasmine Deluxe odličan je dnevni čaj jer povećava koncentraciju i istodobno opušta.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.