Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DAVID ŠTAMPAR ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2025. U podrumu se najviše posvećujemo razdoblju berbe. Iscrpljujuće je, ali i jedina formula za uspjeh

Vinarija Štampar jedna je od najpreprezentativnijih vinarija u Međimurju. Vinarija Štampar ujedinjuje dugogodišnju tradiciju i moderni pristup vinarstvu i vinogradarstvu. U lipnju 2023. obitelj Štampar proslavila je 110. godišnjicu bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, što je uistinu jedinstveni jubilej ne samo po međimurskim već i po nacionalnim kriterijima.

BESPLATNO LISTAJTE I DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2025.

Ne možemo se sjetiti mnogo hrvatskih vinskih obitelji čija se povijest proteže do samog početka prošlog stoljeća. S druge strane, vinarija Štampar izrazito je moderna u pristupu vinarstvu i vinogradarstvu, i u dizajnu etiketa i prezentaciji vina. Osobito je važno što je vinarija Štampar moderna i inovativna u proizvodnji vina. Štamparov crni cuvee Mađerka 360 iz 2021. sastavljen od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota, mogao bi se pokazati prijelomnicom na međimurskoj vinskoj sceni.

Fotografija/ Mario Kučera

Međimurje je, naime, zemlja bijelih vina u kojoj od crnih sorti uspijeva jedino pinot noir. Štamparova Mađerka 360 nazvana po jednom od najpoznatijih međimurskih vinograda, prvo je ozbiljno međimursko crno vino ne računajući crne pinote, iza jednog Jakopićeva blenda iz 2015. godine. Sve je ovo, s obzirom na globalno zatopljenje, upravo strateški važno. Međimurje kao najsjevernije hrvatsko vinogorje u idućih dvadesetak godina može postati i zemlja velikih crnih vina, koja mogu kombinirati punoću i svježinu. David Štampar izmislio je današnju vinariju Štampar.

David Štampar čovjek je čvrstih uvjerenja, dobrog ukusa i dosta jasne vizije o razvoju obiteljskog posla i o poželjnim stilskim profilima međimurskih vina. Gospodin Štampar uspio je, uostalom, pjenušcem Urban White proizvedenim od pušipela, afirmirati Međimurje kao vinogorje vrhunskih klasičnih pjenušavih vina. Urban White dva je puta osvojio zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Tim je odličjima međimurska verzija šipona/moslavca/furminta zatvorila puni krug :od međunarodno vrijednih slatkih pušipela, preko međunarodno priznatih suhih mladih i odležanih pušipela do međunarodno nagrađivanih pjenušavih pušipela. 

Možete li nam opisati glavne proizvodne procese u vašoj vinariji?

Oni počinju u vinogradu. Berači u berbi paze da uberu samo najzdravije grožđe s time da i tijekom vegetacije brinemo da proizvedemo zdravo grožđe kako bi u berbi trebali što manje selekcije. Od branja do dolaska grožđa u vinariju protekne sat do dva maksimalno. Beremo u manje prikolice u koje stane do dvije tone, tako da možemo brzo cirkulirati od vinograda do podruma.

Na kojim temperaturama fermentirate?

U početku kod burne fermentacije na 16 stupnjeva,a prema kraju do 18 stupnjeva. Trajanje fermentacija ovisi o berbi, uglavnom dva do tri tjedna. Bijelo grožđe ne maceriramo, a bistrimo bentonitom. Zanimljivo je da recimo pušipel u nekim godinama uopče ne treba bistriti jer se sam stabilizira za nekoliko mjeseci do punjenja. Sumpor dodajemo nekoliko puta, prvi put na grožđe, drugi put nakon fermentacije, a treći put ponekad i nije potrebno jer naša sva vina uglavnom imaju niski pH pa su potrebe za sumporom minimalne. Korekcije kiselina nisu nam potrebne jer imamo sreću da u našoj regiji beremo grožđe s dobrim kiselinama.

Fotografija/Mario Kučera

U čemu sve odležavate vina? 

Vina odležavamo uglavnom u inoksu, velikim hrastovim i malim hrastovim bačvama. Inoks koristimo za svježa vina koja i najvećim dijelom proizvodimo. Velike hrastove bačve koristimo za odležavanje baznih vina za pjenušac. Male hrastove za crvena vina, koristimo francuski hrast.

Koliko dugo vina ostaju u bocama prije puštanja na tržište?

Svježa vina puštamo za dva do tri mjeseca nakon punjenja. Crvena u bocama odležavaju od šest mjeseci na više, a pjenušci tri do šest mjeseci mjeseci nakon degoržiranja.

Koje elemente rada u podrumu smatrate najvažnijima? 

Definitivno berbu. Berbi se posvećujemo najviše. To je zaista iscrpljujuće, ali i jedina formula za uspjeh uz naravno vrhunsko grožđe. Svakodnevna higijena u preradi je neophodna pa makar čišćenja trajala do jutarnjih sati. Izuzetno je važno dobro i pravovremeno taloženje mošta i stavljanje mošta na fermentaciju uz svakodnevnu kontrolu. Smatram da su prerada grožđa i fermentacija 95 posto posla do postizanja vrhunske kvalitete.

Fotografija/Mario Kučera

Što smatrate najvažnijim dijelom podrumske opreme? 

Tu svakako prvo mjesto zauzima kontrola hlađenja mošta u fermentaciji, zatim kvalitetna muljača, preša i pumpe.

Može li se u teškim berbama radom u podrumu napraviti dobro vino? 

Dobro da, no ne i najbolje. Zato imamo bolja godišta berbi i slabija. Ali svakako se da izvući maksimum, što ne znači da bude i vino najbolje. Ukupnu kvalitetu vina određuje cjelokupna godina, počevši od rezidbe pa do berbe.

NAJBOLJA VINA

Urban White

Urban White, pjenušac proizveden od pušipela , najnagrađenije je hrvatsko pjenušavo vino na velikim svjetskim natjecanjima. Urban White uspješno je iskoristio prirodnu kiselost pušipela kako bi se pretvorio u lakopitko, šarmantno a ipak veoma supstancijalno pjenušavo vino koje stalno traži još jedno točenje.

Sauvignon

Štamparov Sauvignon povezuje svježinu i zrelost. S jedne strane, Štamparov je Sauvignon pun zelenih, travnatih i šparogastih aroma no istodobno na nosu i u ustima ostavlja osjećaj zrelih citrusa, jabuka, čak
i žutog voća. Štamparov Sauvignon spada među perfektne hrvatske pairinge sa šparogama, osobito s divljim šparogama.

Pušipel Classic

Pušipel Classic doslovno je klasičan. On je i hrskav, svjež i zelen, ali opet relativno pun i dug, bez onog neugodnog osjećaja praznine na srednjem nepcu tako čestog u brojnim hrvatskim vinima, ne samo bijelima. Štamparov Pušipel Classic definirao je žanr koji zasluženo postaje sve popularniji u cijeloj zemlji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.