Smiješno je za vidjeti da kad god se neki portal odluči otvoriti gastrosekciju na kojoj će – pazite molim vas ovu ludost – recenzirati restoransku ponudu u Zagrebu, prva adresa je Theatrium by Filho u Teslinoj ulici. Prolaz kraj ZKM-a. Zašto upravo Theatrium? Pa, zato što je jedan od najboljih restorana u gradu. Pročitali su to negdje!
Ali, zašto je to smiješno? Zato što onda, kako bi bili kontroverzni, šokantni ili, štojaznam, flambojantni, odluče kao pronaći greške u njihovom kuhanju ili servisu i kritizirajući jedan od najboljih restorana u gradu ispasti valjda najveći stručnjaci koje je Zagreb po pitanju gastronomije ikada imao priliku čitati. Pri tome ih uopće ne dira što ispadaju upravo suprotno tomu.
Pišu onda – kad nisam crko od smijeha dok sam to čitao – da im, citiram, tatarski biftek ne ide uz domaći čips.To s čipsom im je, navode ozbiljno, baš bez veze.
Elementarno neznanje.
Tartarz biftek tradicionalno se servira uz pomfrit ili čips, još otkako je tartar biftek izmišljen negdje u drugoj polovici 19. stoljeća. U doslovno svakom francuskoj bistrou obavezno ćete uz tartar biftek dobiti pržene krumpiriće, baš kao i u Esplanadinom Le Bistrou. Ovdje moramo ustvrditi: kad netko tko piše o hrani ne zna da se uz tartar biftek rutinski servira čips ili pomfrit, to je jednako da netko tko piše o nogometu ne zna da se jedanaesterac izvodi s 11 metara.
Nakon toga imaju drugi članak s nekog burger festa gdje je sve, da malo iskarikiram te recenzije ali nije daleko od istine: sočno, topi se u ustima, velike su porcije ili je “dobra vrijednost za novac”. Do trećeg, a najkasnije petog gastro članka na tom portalu, bavit će se pitanjem bureka. Je li burek sa sirom zaista burek, kako se to jelo naziva u Turskoj i ono legendarno: gdje je, molim vas lijepo, najbolji u Zagrebu.
Ostaje onda još da se ocijene zagrebačke pizzerije, pohvali pizzeriju Purger jer je, kao, zadržala “taj stari štih”, a tu i tamo se pobrkaju pojmovi romana i napoletana pa se pohvali i neka pizzerija koja zapravo uopće ne zna što prodaje. Nakon toga taj portal se, barem po pitanju te gastro sekcije, slobodno može ugasiti. Sve je naime rečeno što su imali i mogli… (Eventualno još da pronađu ponajbolje ćevape na nekoj tržnici).
Za Theatrium je, čini se, dovoljno ustvrditi da je bez veze, valjda prenapuhan od nekih gradskih snobova, ali zato kod ovih jednostavnih jela i slastica koja nakon toga počnu ocjenjivati – osjećajući se valjda tamo na domaćem terenu i podilazeći najnižim porivima svojih čitatelja – počnu se razbacivati stručnim pojmovima i ocjenama poput diskontnim rajčicama u Buñolu. Pametnom dosta!
Prava istina o Theatriumu by Filho, za ove manje pametne kojima, eto, nikada nije dosta, je da se tamo ne ide prejesti kako mnogi tumače restorane, niti kao u većinu zagrebačkih restorana biti viđen. U Theatrium se ide uživati u hrani, interijeru, najboljoj vinskoj karti u gradu i vrhunski pripremljenim jelima napravljenih od najboljih namirnica. Tamo se čovjek opušta i uživa. Tamo čovjek, a ovo bi vas moglo iznenaditi, sluša glazbu. I to, nota bene, bolju nego u bilo kojem drugom gradskom restoranu…
Kada tamo negdje pred kraj ručka i prije večere utihne žamor gostiju, smanje se zvonki zvukovi što ih proizvode tanjuri, beštek i čaše, čut ćete glazbeni izbor jednog od najvažnijih hrvatskih radijskih protagonista unatrag 40 godina i strastvenog foodieja Siniše Šveca. Prije nego što nas je prerano napustio taj DJ, voditelj i društveni komentator s Radija 101 a kasnije i Yammat FM-a, složio je skoro deset lista s više od stotinu pjesama na Spotifyju isključivo za Theatrium i atmosferu koja tamo prevladava.
Glazba je od samih početaka modernog restoranskog biznisa neizostavni dio restoranskog ugođaja. Izbor glazbe za restorane ozbiljan je i stručan posao, pri čemu se mora voditi računa o čitavom nizu faktora: od sadržaja primjerenog pojedinom tipu lokala, do toga kako određena glazba funkcionira na određenoj jakosti zvuka. Pjesama, nadalje, mora biti toliko da se ne ponavljaju ni kad u restoranu sjedite i više od četiri sata ili u njega dolazite dva dana za redom. Ispravan izbor glazbe, a ovaj Švecov za Theatrium to svakako jest, bitno utječe na ugođaj u pojedinom restoranu, može ga žanrovski lakše definirati i može čak otjerati određene skupine gostiju ili pojedince. One kojima je to, eto, baš bez veze.
Po pitanju hrane i vinske liste u Theatriumu također ne stoje loše. Naprotiv. No, o tome se na ovom portalu toliko često pisalo, da se ne želim ponavljati .
Pametnom dosta.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.