Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vorichi u Orihima uspješno pogađa žanr između istarske konobe i bistroa. Rižoto s bakalarom i istarskom kobasicom je izvrstan

Istra je puna mjesta s dramatičnim ambijenotm.  Osim pojedinih dalmatinskih otoka i određenih restorana u Dubrovniku, nigdje nije tolika koncentracija restorana u koje publika hodočasti uvelike zbog atmosfere. Pri samom vrhu tih dramatičnih lokacija bila bi konoba Vorichi u mjestašcu Orihi.

Vorichi se nalaze u manjoj kući kraj vinograda pa se za lijepih i sunčanih dana može ručati ili večerati među lozama. Vorichi ima jednu od najboljih terasa u Istri, regiji poznatoj po lijepim terasama. U subotu, nažalost, vrijeme nije dopuštalo sjedenje vani, ali smo zato uživali u raznolikoj ponudi jela koje kuhinja priprema. Vorichi nisu još jedna klasična istarska konoba. Vorichi je restoran koji tradiciju istarske konobe predstavlja kroz bistronomiju. Vorichi koristi dosta lokalnih sastojaka koji su više ili manje poznati svima ali  ih predstavlja poput kvalitetnog bistroa u velikom gradu.

Ručak smo započeli s odličnim kruhom i focacciom koje Vorichi peku sami i vjerojatno su jedni od najboljih u Istri izvan fine dining restorana. Vrlo je dobar bio i tartar biftek, koji dolazi uz nekoliko napomena. Vorichi svoj tartar sjeckaju ručno, a meso začinjavaju  samo solju i paprom, dok Tabasca i ostalih klasičnih dodataka nema. Rezultat je prilično dobar posebno zbog teksture i kvalitete mesa. Uz tartar smo dobili i složenac od poriluka, šparoga i skute iz Kumparičke koji je briljirao u prozračnosti i laganim proljetnim okusima.

Najbolji trenutak ručka dogodio se u sekciji toplih predjela. Rižoto ne naručujemo često osim na provjerenim mjestima, jer 90 posto hrvatskih kuhinja ne isporujuče rižoto već nešto kuhane riže s kvazi umakom i nekim od već provjerenih proteina koje nije teško zeznuti.

Rižoto u konobi Vorichi nas je u svemu uspio pozitivno iznenaditi. Prvo, rižoto je bio tehnički ispravno kuhan, kremozan, valovite teksture i s ispravnom rižom. Drugo, Vorichi je rižoto učinio nešto zanimljivijim kombiniranjem sastojaka poput bakalara i kobasica. Ova ‘surf and turf’ kombinacija bila je izrazito uspješna. Bakalar nije bio intenzivan, ali je poslužio kao dobra podloga i istaknuo je  odličnu kobasicu. Ovaj rižoto sam vrijedi vožnje do konobe Vorichi.

Glavna jela su bila na istoj na razini. Brisket je pripremljen više kao juneći ili obrazi boškarina. okus je veoma dobar i netipičan, dok je ombolo sočan i kompaktan, što nije najčešći slučaj. Prilozi poput pire krumpira, poriluka i ostalog povrća školski su pripremljeni. Za desert smo probali cinque feuille koji je odlično zaključio ručak bez pretjeranih industrijskih slatkih nota.

Sve što smo probali u Vorichima bilo je iznad očekivanja. Zadnji put smo ih posjetili prije dvije godine i možemo zaključiti da je restoran dosta napredovao. Vinska karta je osmišljena pametno i sa stilom, a osoblje konstantno ulaže u svoje znanje. Uz ručak smo pili prilično senzacionalnu malvaziju Le Rote Olge Visitin, koja se zbog manjih količina ne može često vidjeti u restoranima. Bitni detalji poput ugodnog servisa, izbora nekoliko maslinovih ulja i lokalno-internacionalne karte su na visokoj razini. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.