Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Index je Noel Bread & Deli krafne proglasio najboljima u Zagrebu. Donosimo recept pastry chefice Ruže Šimić

U srijedu oko deset ujutro u Noel Bread&Deliju u Vlaškoj je bilo hektično. Dvije prodavačice usluživale su kupce koji su stalno ulazili u pekarnicu, nekoliko ljudi je jelo pite od jabuka u minijaturnom prostoru za sjedenje kraj prozora koji gleda u veliku kuhinju, dignuti kroasani su čekali na pečenje a kroz prolaz prema drugoj kuhinji mogli smo vidjeti šarene lijepe krafne složene na pladanj, koje su za minutu bile u vitrini.

Ali nismo još bili vidjeli ništa. Prava akcija je duboko iza vitrina i polica s kruhovima, u kuhinjama koje rade punom parom. Kruhovi odmaraju u košaricama, peciva prolaze kroz hodnike na višekatnim kolicima, netko čisti golemi mikser za tijesto, netko glanca velike kromirane radne stolove… Negdje iz tog auzmeša Ruža Šimić izronila je u uniformi još bijeloj od brašna i dobre volje. Upali smo baš na buliranje tijesta za krafne. 

Ruža Šimić

Jedna od najtalentiranijih zagrebačkih slastičarki poznata je postala sa svojom slastičarnicom Trinity u Zaprešiću. Trinity je nekoliko godina radio samostalno, da bi kasnije ušao u nekoliko suradnji, neko vrijeme nismo čuli za Ružu Šimić da bi nedavno stigla kao značajno pojačanje u tim Noel Bread&Delija Ivana Juga.

Ruža Šimić već je pojačala segment peciva u Noel Bread&Deliju, kroasani su procvali, ali taj se segment zapravo tek razvija, skupa s novim slanim programom. Mi smo u srijedu došli zbog krafni. Index je u svom godišnjem izboru krafne Noel Bread&Delija proglasio najboljima u Zagrebu. U ovome je važnu funkciju vjerojatno odigrala i dostupnost, mistificiranje raznih “najboljih” zagrebačkih krafni kojih nikad nema, morate ih loviti po Instagramu i stajati u redovima već pomalo nervira zagrebačku publiku.

Noel Bread&Deli radi veoma ukusne, lijepe krafne čvrstog tijesta, pune finih okusa maslaca, dobro pečene i punjene s nekoliko različitih krema. Naš aposlutni favorit su krafne punjene aromatičnom kremo od tonke i k ruške, slijedi krafna s izvrsnim ukusnim i ne preslatkim pekmezom od marelica, intenzivna pistacija i dvije prilično slatke krafne s kremom od ruby čokolade i maline i čokolade, koja više podsjeća na Nutellu. Krafne iz Noel Bread & Delija su ovosezonski hit, pa smo zamolili Ružu Šimić da nam ustupi recept. Evo kako se rade vesele mirisne krafne u Noel Bread & Deliju.

Krafne Noel Bread & Deli

  • 200 g glatkog brašna
  • 60 g mlijeka
  • 20 g šećera
  • 6 g svježeg kvasca
  • 3 g soli
  • 30 g maslaca
  • 1 jaje
  • 30 g vode
  • korica naranče 
  • 2 g ruma

Mlijeko malo zagrijati i dodatu kvasac. Kad se kvasac digne zamiješati tijesto od svih sastojaka. Miješati nekoliko minuta. Pustit da se diže 1 sat i bulirati krafne od 60-70 grama. Pustiti da se udvostruče pa pržiti u vrućem ulju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.