U srijedu oko deset ujutro u Noel Bread&Deliju u Vlaškoj je bilo hektično. Dvije prodavačice usluživale su kupce koji su stalno ulazili u pekarnicu, nekoliko ljudi je jelo pite od jabuka u minijaturnom prostoru za sjedenje kraj prozora koji gleda u veliku kuhinju, dignuti kroasani su čekali na pečenje a kroz prolaz prema drugoj kuhinji mogli smo vidjeti šarene lijepe krafne složene na pladanj, koje su za minutu bile u vitrini.
Ali nismo još bili vidjeli ništa. Prava akcija je duboko iza vitrina i polica s kruhovima, u kuhinjama koje rade punom parom. Kruhovi odmaraju u košaricama, peciva prolaze kroz hodnike na višekatnim kolicima, netko čisti golemi mikser za tijesto, netko glanca velike kromirane radne stolove… Negdje iz tog auzmeša Ruža Šimić izronila je u uniformi još bijeloj od brašna i dobre volje. Upali smo baš na buliranje tijesta za krafne.
Jedna od najtalentiranijih zagrebačkih slastičarki poznata je postala sa svojom slastičarnicom Trinity u Zaprešiću. Trinity je nekoliko godina radio samostalno, da bi kasnije ušao u nekoliko suradnji, neko vrijeme nismo čuli za Ružu Šimić da bi nedavno stigla kao značajno pojačanje u tim Noel Bread&Delija Ivana Juga.
Ruža Šimić već je pojačala segment peciva u Noel Bread&Deliju, kroasani su procvali, ali taj se segment zapravo tek razvija, skupa s novim slanim programom. Mi smo u srijedu došli zbog krafni. Index je u svom godišnjem izboru krafne Noel Bread&Delija proglasio najboljima u Zagrebu. U ovome je važnu funkciju vjerojatno odigrala i dostupnost, mistificiranje raznih “najboljih” zagrebačkih krafni kojih nikad nema, morate ih loviti po Instagramu i stajati u redovima već pomalo nervira zagrebačku publiku.
Noel Bread&Deli radi veoma ukusne, lijepe krafne čvrstog tijesta, pune finih okusa maslaca, dobro pečene i punjene s nekoliko različitih krema. Naš aposlutni favorit su krafne punjene aromatičnom kremo od tonke i k ruške, slijedi krafna s izvrsnim ukusnim i ne preslatkim pekmezom od marelica, intenzivna pistacija i dvije prilično slatke krafne s kremom od ruby čokolade i maline i čokolade, koja više podsjeća na Nutellu. Krafne iz Noel Bread & Delija su ovosezonski hit, pa smo zamolili Ružu Šimić da nam ustupi recept. Evo kako se rade vesele mirisne krafne u Noel Bread & Deliju.
Mlijeko malo zagrijati i dodatu kvasac. Kad se kvasac digne zamiješati tijesto od svih sastojaka. Miješati nekoliko minuta. Pustit da se diže 1 sat i bulirati krafne od 60-70 grama. Pustiti da se udvostruče pa pržiti u vrućem ulju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.