Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zagrebu 28. travnja počinje prvi Global Wine and Spirits Competition, ocjenjivanje organizirano po kriterijima IWSC-a i natjecanja u San Franciscu

Travanj će u Zagrebu biti prilično žestok i to ne bez razloga. Global Wine And Spirits Competition (GWSC) dovodi neke od najcjenjenijih imena svijeta jakih pića i vina na prvo ocjenjivanje ovakvog kalibra u Hrvatskoj, ako ćemo otvoreno i čitavoj regiji. GWSC projekt je Roberta Lukića s vrlo jasnom idejom: “Želimo Zagreb postaviti kao jedno od referentnih mjesta na svjetskoj sceni vrhunskih jakih pića i vina.”

Ambiciozan projekt pokrenut prošle godine iako zapravo razvijan već dulje vrijeme. Naime, ključni cilj g. Lukića od samoga starta bio je postaviti standarde ocjenjivanja kakvi su već desetljećima aktualni na svjetskim natjecanjima poput npr. londonskog IWSC ili prestižnog natjecanja u San Franciscu.

Ovakav projekt sada ima savršeni ‘tajming’ nastankom ‘novog vala’ hrvatskih destilera, ali i sve ozbiljnijim zanimanjem publike za jaka pića, koktele i barove. No, ono što doista nedostaje na domaćoj sceni relevantna su ocjenjivanja.

“Nije da ocjenjivanja destilata u Hrvatskoj nema, ali pristup i kriteriji po kojima većina njih radi pomalo su, da tako kažem ‘zastali u vremenu’, ne prate načela kaka već stvarno dugo postoje u ostatku svijeta. To se jednostavno mora mijenjati i GWSC je nastao vođen upravo tom idejom.” konkretno nam pojašnjava g. Lukić.

Želja za pomakom u Hrvatskoj svakako postoji. To pokazuje i nedavno održano ‘Ocjenjivanje rakija i alkoholnih pića’ na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku koje je uvođenjem sustava od 100 bodova i ažuriranjem kriterija, ali i pristupa ocjenjivanju već pomaklo letvicu prema svjetskim standardima. A povratne reakcije hrvatskih destilera bez sumnje pokazuju kako je to bio pravi potez.

GWSC će uzorke također ocjenjivati u sustavu od 100 bodova, a dodjeljivat će se brončane (85 + bodova), srebrne (90 +) i zlatne medalje (95 +). Najviše ocijenjeni destilati s 98 + bodova ponijet će i titulu GWSC Trophy. 

Uzorci za ocjenjivanje već su pristigli u ozbiljnom broju i to ne samo iz regije nego i ostalih europskih zemalja. Za sad se očekuje tristotinjak uzoraka i to vrlo širokog raspona. Ono što nam je upalo u oko je veliki broj voćnih destilata, uključivo i šljivovice koje ovakvim relevantnim ocjenjivanjima imaju prigodu za pravo svjetsko etabliranje.

Gospodin Lukić napominje: “Svi uzorci moraju biti isključivo od strane registriranih proizvođača i tržišno dobavljivi, možda bolje reći ‘provjerljivi’.” Radi se o tome da će se prema nekoliko kriterija nakon ocjenjivanja napraviti manje ili više slučajan odabir dijela uzoraka koji će se putem tajnih kupaca provjeravati na terenu. Želja GWSC izbjeći je inflaciju etiketa i ocjenjivanja kakve vidimo u nekim susjednim državama regije. Dio proizvođača godinama šalje jedno te iste, odabrane najbolje uzorke koji služe samo kao ‘hvatači medalja’, a stvarna ponuda koju imaju nije niti blizu te kvalitete čime se stvara posve nerealna slika i direktno narušava ugled čitave scene.

GWSC ide i korak dalje. Naime, svi destilati nagrađeni najmanje brončanom medaljom bit će nakon proglašenja dostupni na web shopu gwsc.hr. “Ideja web shopa nastala je vođena s dva motiva. Prije svega lakšom dostupnošću vrhunskih destilata publici, što je praksa koju uvodi sve više svjetskih natjecanja i federacija. No, time se dodatno prevenira realnost poslanih uzoraka na ocjenjivanje što nam je jedan od glavnim postulata.“, ističe Lukić.

GWSC starta 28. do 30. travnja u prostorima Business Cluba 5 u zagrebačkom Sky Officeu uz bez doista vrlo zanimljive paneliste Predsjednik ocjenjivačkih panela i tehnički direktor GWSC je Tobias Gorn osnivač World Whisky & More, kolumnist veteran Scotch Malt Whisky Society i jedan od dugogodišnjih sudaca na IWSC u Londonu.

A destilate će ocjenjivati dvadesetak ocjenjivača podijeljenih u nekoliko panela. Spomenut ćemo samo nekoliko široj sceni destilata itekako poznatih imena poput Arthura Nägelea, Rosie Milsom, Toshia Uenoa, Rosie Less, Matta Chambersa, Colina Hampden-Whitea, Ivana Uroševića, Branka Drljaču, Antu Lončarića, Darija Grabarić i Tomu Jakopovića.

Ovakav izbor iskusnih, priznatih stručnjaka za jaka alkoholna pića, k tome i iskusnih ocjenjivača međunarodnog iskustva doista je jedinstveni događaj u Hrvatskoj. GWSC doista je hvalevrijedan projekt i pratit ćemo ga.

Rok za prijave uzoraka je do 14. travnja, a svečano proglašenje predviđeno je za svibanj. Na jesen, u listopadu GWSC najavljuje i drugi dio, ocjenjivanje vina uz jednako kvalitetan izbor svjetskih imena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.