Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučerašnji En Primeur Graševine Croatice potvrdio je iznimno visoku kvalitetu vina iz ekstremne 2024.

Berba 2024. u skoro svim hrvatskim vinogorjima bila je ekstremna. Prinosi su bili ekstremno mali. Berbe su počele najranije u povijesti, ljeto je bilo ekstremno vruće a kvaliteta grožđa ekstremno visoka. Što se potvrdilo na jučerašnjem kušanju mladih slavonskih vina, održanom u Smaragdnoj dvorani zagrebačke Esplanade.

En Primeur Graševine Croatica 2025. najuspješniji je dosad, barem kad je riječ o kakvoći vina. Beljska Vrhunska graševina iz 2024. apsolutno je impresivna. Galićeva lanjska Graševina voćna je i šarmantna, a ekstremno rano brani Sauvignon blizu izvanrednom.

Martin Grozdanović, glavni enolog Vinarije Galić

Krauthakerov Zelenac opojno miriše, a Chardonnay i Graševina Iločkih podruma fino kombiniraju svježinu, voćnost i jače tijelo nego u ranijim berbama. Izborna berba graševine Antunović već je sad veliko vino. I neka starija i kompleksnija vina ostavila su vrlo dobar dojam, poput Graševine Zlatnog brda iz 2023.

Krunoslav Sontacchi

Nas su posebno oduševili Superslavi kutjevačke braće Sontacchi. Riječ je o dugo maceriranim oranžima, cuveeu i graševini, koji se već sad prije buteljiranja ubrajaju u klasična vina svog žanra.

Branimir Turk i Jasna Antunović Turk
Erdutsk Royal HIll predstavio je svoj novi, klasični pjenušac

Najugodnije iznenađenje jučerašnjeg En Primeura bio je pak prvi klasični pjenušac erdutskog Royal Hilla, napravljen od 50 posto chardonnaya i 50 posto pinot noira. Poslije četiri godine odležavanja na kvascima, ovo izvrsno vino uvrstilo se u prvu ligu hrvatskih pjenušaca. En Primeur Graševine Croatice ponudio je vrlo mnogo razloga za optimizam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.