Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto ne treba bojkotirati restorane i kafiće. Osim onih koji vam naplaćuju vino puta pet u odnosu na nabavnu cijenu ili capuccino četiri ili pet eura

Halo, inspektore pozvao je, dakle, građane da u petak bojkotiraju sve i svašta, pa tako i kafiće i restorane. Na prvi pogled, poziv na bojkot kafića i restorana ima smisla zato što su cijene u ugostiteljstvu u zadnje dvije godine rasle brže od inflacije. Međutim, čvrsto smo uvjereni da je poziv na bojkot restorana i kafića uvelike pogrešan. Evo zašto.

Restorani i kafići središnja su mjesta društvenog života svake zajednice. Bez restorana i kafića život stoji ili se pretvara i klaustrofobično sjedenje kod kuće pred raznim ekranima. Tijekom lockdowna uvjerili smo se koliko je to dosadno i neizdrživo. Drugo, ugostiteljski posao usprkos visokim cijenama u Hrvatskoj ne donosi mnogo novca. Restorani, i to oni s većim prometima, posluju s profitima od pet do deset posto. Iznimke su pojedini noćni klubovi, lanci restorana i restorani na najjačim turističkim lokacijama poput Dubrovnika (ali oni ne rade cijeli godinu). Prehrambena industrija postiže bitno više profite od ugostiteljske industrije.

Pojedini trgovački lanci također rade s višim profitima od restorana i kafića. Restorani i kafići pogrešna su meta za bojkot i zbog društvenih i zbog ekonomskih razloga Ali uistinu postoje restorani i kafići koje treba bojkotirati, i to ne samo jedan dan nego svaki dan. Riječ je o restoranima i kafićima koji svoj poslovni model baziraju na prenaplaćivanju.

Tipičan primjer prenaplaćivanja su peterostruke ili više cijene vina u odnosu na nabavnu a katkad i na maloprodajnu cijenu. Svježa malvazija ili graševina naprosto ne smiju koštati 50-tak ili više eura. Kilogram bijele ribe ne bi smio koštati više od 100 eura, pogotovo zato što velika većina ugostitelja, uključujući i one koji se kunu da koriste lokalne sastojke, svježu bijelu ribu kupuju po relativno povoljnim cijenama u Metrou, gdje šanpjeri i pagari nekoliko puta tjedno stižu iz raznih svjetskih mora. Biftek ne bi smio koštati više od 40-tak eura, a kava ili Capuccino nipošto četiri ili pet eura niti cola osam eura, kao na Božić u jednom kafiću u Bogovićevoj, ili Dom Perignon 700 eura koliko je, i to još prije inflacije, koštao u jednom u međuvremenu zatvorenom restoranu u Tkalčićevoj. Restorane i kafiće uistinu ne treba bojkotirati. Ni ovoga petka ni bilo kad.  Ali restorane i kafiće s očigledno bezobraznim cijenama treba zaobilaziti u širokom luku. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.