Do prije samo godinu dana, ovu listu bi bilo jako teško složiti. Primarno zbog jedne stavke, Kvarnera, nije se nije mogao pohvaliti zaista vrhunskim pizzeriama. Situacija se u kratkom vremenu dramatično promijenila. Rekli bismo čak da je Rijeka postala regionalni centar dobrih pizza.
Međutim, postoji još nekoliko elemenata u kojima kvarnerske pizzerije mogu napredovati, a to je primarno kreativnost. Čvrsti temelji su postavljeni, o čemu smo prije nekoliko godina mogli samo maštati. Drugi je problem u sastavljanju ove liste što je Istra prepuna odličnih pizzerija pa su neke morale izostati sa popisa. Naš je izbor sužen na sedam najboljih pizzerija Kvarnera i Istre.
Cont se u kratkom vremenu probio na poziciju najbolje riječke pizze doslovno niotkuda. Za to, naravno, postoji dobar razlog. Riječ je o pizzaiolu Franku Rajkoviću koji je na riječkoj sceni napravio pravu malu revoluciju. Njegove pizze u kojima dominira odlično tijesto sasvim su sigurno najbolje koje trenutno možete probati u centru Rijeke. U narednom periodu će biti uzbudljivo pratiti razvoj pizza u Contu, i hoće li se poigrati s lokalnom i sezonskom tematikom kao i sve vrhunske pizzerije u okolici.
Obnovljeni Yacht Club unio je novi život u predivnu lokaciju u Opatiji. Osim što Yacht Club trenutno izgleda moderno i atraktivno, uz standardnu ponudu ribljih jela vlasnici su odlučili otvoriti i poseban lokal posvećen pizzama i jednostavnijim talijanskim jelima. U La Trattoriji smo bili nekoliko puta i njihove pizze su se već od otvorenja lansirale u sam vrh kvarnerske ponude. Sve recepture je napravio Marin Vanjak, pokretač O’Hare koja je Hrvate naučila napuljskom stilu pizze. Što je dovoljan razlog za posjet Opatiji i La Tratorriji. Uz pizze, La Trattorija ima i korektnu ponudu vina i piva.
Možda je još prerano uvrstiti Concu u najbolje pizze ovog područja. No, iz povijesnih razloga Conca d’Oro pizza (nekadašnja Bracera) zaslužuje biti na ovoj listi. Naravno, pizze su vrlo dobre. Conca se odlučila za povratak korijenima. Dominiraju romane, dok su nadjevi klasični i prepoznatiljivi. Dodatkom pizza u Conci ponuda u riječkom centru nikad nije bolje izgledala.
Primizia je primarno gastronomski bistro s nekima od najboljih sastojaka koji se mogu zamisliti u Istri. Ipak, čvrsto smo uvjereni da je pizza najpopularnije jelo u Primiziji. Shodno tome, Primizija zaslužuje biti na ovoj ljestvici iako nije riječ o pizzeriji. Kod obitelji Fernetich prošle smo jeseni pojeli jednu od najboljih hrvatskih pizza uopće, na kojoj je završio snijeg bijelih tartufa i vrhunsko poširano jaje.
Labin je hrvatska mini Caserta s možda najvećom koncentracijom vrhunskih pizzerija po glavi stanovnika. Grupu odličnih pizzerija predvodi nacionalno poznati Rumore, koji već niz godina brani mjesto jednog od najboljih mjesta za pojesti pizzu u državi. Rumore konstantno napreduje, kako u pizzama, tako i u drugim segmentima poput ponude pića i deserata. Ambijent na terasi je magičan.
Napoli je još jedna, možda manje razvikana ali nipošto manje kvalitetna pizzerija u Labinu. Napoli pokazuje da postoji nešto u labinskom zraku što potiče razvoj dobrih pizza. Klasične napolitane u Napoliju spadaju među najbolje u Istri, a razni detalji poput Belićevih i Ipšinih maslinovih ulja, lokalni ljuti umaci i craft pive doprinose reputaciji ovog mjesta. Ambijent posvećen Diegu Maradoni je logičan, zabavan i originalan.
Iako Plomin nije strikno u Labinu, od njega ga odvaja tek nekoliko minuta vožnje. Burra je treća dobra pizzerija na jako malom području. Svaki put kad smo bili u Burri bila je prekrcata i euforična. To ipak nije utjecalo na kvalitetu pizze i brzinu servisa. Pizza u Burri je vrlo dobra do odlična, ali Burra zaista mora poraditi na ostatku svoje ponude, poput izbacivanja tartufata i jeftinih maslinovih ulja koja nisu istarska. Toplo preporučamo pizzu s boškarinom i lješnjakom koja je pokazala Burrinu kreativniju stranu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.