Do kasnih osamdesetih godina nitko u Hrvatskoj nije znao što je zapravo Valentinovo. Znali smo, naravno, da je riječ o nekom sentimentalnom zapadnom običaju, koji se kao praznik zaljubljenih često prikazivao u američkim a nešto rjeđe u europskim filmovima.
Međutim, u Hrvatskoj sve do najkasnijih osamdesetih baš nitko nije obilježavao Valentinovo: cvjećarnice nisu aranžirale posebne bukete crvenih ruža, trgovine s čokoladom nisu stavljale crvene mašne i znakove srca na velike i malo manje bombonijere, a restoranima nije padalo napamet da organiziraju posebne večere za Valentinovo. Danas je, pak, Valentinovo najprometniji dan u hrvatskoj restoranskoj industriji, nitko ne može izbrojati koliko se crvenih ruža proda svakog 14. veljače, dok potražnja za čokoladama u obliku srca često nadmašuje ponudu čokolada u obliku srca. U Hrvatskoj, dakle, nitko nije znao kako zapravo izgleda Valentinovo sve dok zagrebačka Esplanade 1989. nije priredila prvu svečanu valentinovsku večeru u glavnom gradu Republike Hrvatske.
Već iduće godine u veljači 1990, točno dva mjeseca prije prvih višestranačkih izbora, svi zagrebački restorani koji su držali do sebe oglašavali su posebne valentinovske večere. Zagrebačka Esplanade, koja ove godine slavi stoti rođendan, bila je apsolutni pionir promoviranja rituala koji danas zauzima sasvim posebno mjesto i u hrvatskom društvenom kalendaru. Esplanadina je prirodna uloga, uostalom, da se ponaša avangardno kad je riječ o društvenom životu glavnog grada.
Ove godine Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić pripremila je prigodno senzualan meni za večeru za Valentinovo u Zinfandel’su, Esplanadinom fine dining restoranu koji je početkom godine doživio manji face lifting. Valentinovski Zinfandel’sov menu koji se zove You and Me i košta 145 eura po osobi, otvara se mariniranim škampom s hrskavom torticom s creme bruléeom od karameliziranih čičoka, tartarom od čičoka i gelom od divljeg šipka. Slijede pečeni brokulini s kremom od brokule i bearnaiseom od crnog češnjaka.
Pečena gusja jetra s briošom od kakaa i gelom od suhih šljiva jedno su od dva središnja mjesta You and Me. Drugo središnje mjesto Esplanadina valentinovskog menija čini losos Wellington s marmeladom od borovnica. Desert je, naravno, posvećen čokoladi: kremasta čokolada, Maraschino cremeux i čokoladni crumble. Osim ove sladostrasne večere, Esplanade za Valentinovo nudi i posebne pakete koji uz večeru uključuju spavanje za dvoje u jednoj od de luxe soba najboljeg zagrebačkog hotela kao i korištenja Esplanadina Health Cluba. Esplanadin glavni barmen Vjenceslav Madić Kishoni za Valentinovo je pripremio tri prigodna koktela, koji će na karti Esplanadina bara ostati do kraja veljače.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.