Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ZIMSKE RADOSTI #2 Šest najimpresivnijih autohtonih crnih vina sjeverne Dalmacije: babići, lasine i svrdlovina

Kao što smo konstatirali prije nekoliko tjedana, dalmatinska crna vina idealna su za zimu. Južna crna vina, osobito plavci, perfektno se slažu s vrlo niskim temperaturama i krepkim zimskim jelima. Sjevernodalmatinska vina, također optimalna za zimu, mogu veoma dobro funkcionirati i u toplijim mjesecima, a lasina i plavina čak i tijekom vrućeg ljeta. 

Sjevernodalmatinska autohtona crna vina, pri čemu mislimo na vinograde zasađene dalmatinskim sortama između Zadra i Šibenika, zaslužuju puno više pozornosti i u restoranima i hotelima, kao i u maloprodaji. Radi se o nekim od zaista najimpresivnijih i najprivlačnijih dalmatinskih i hrvatskih crnih vina. Evo liste sjevernodalmatinskih crnih vina koja ovih dana pijemo kod kuće, a htjeli bismo ih češće piti u restoranima.

1. Bibich La Sin

La Sin je, naravno, lasina. Lasina je uvjerljivo najšarmantnija dalmatinska crna sorta. Lasina je nježna, meka, jedva crvena, aromatična, elegantna i egzotična. La Sin glasovite plastovske vinarije Bibich, koju zadnjih godina preuzima Alenov sin Filip, vino je koje pijete jednakom lakoćom kao mladu malvaziju i pošip, a kompleksno je kao najbolji pelješki plavci. La Sin treba točiti uz vrhunski pršut, sir iz mišine, burgundske sireve, teleće kotlete, oboritu ribu, jastoge, škampe, bečki odrezak, tempuru i gotovo sve forme tartara, tatakija i sushija (osim onih sushi kičeraja s majonezom).

2. Markus Babić 2019.

Dakle ovo je, prilično smo sigurni, najbolje dalmatinsko crno vino ne računajući dva ili tri kultna vina s Pelješca i Brača. Markusov Babić nije prvi na ovoj listi naprosto zato što ga je gotovo nemoguće nabaviti osim u Markusovom vinskom baru u centru Splita. Markusov Babić iz 2019. godine snažno podržava tezu da je babić najvažnija hrvatska crna sorta. A i vrlo mlado vino iz 2022. nadovezuje se na ovu ocjenu. Kad bismo morali birati, Markusov Babić iz 2019. pili bismo uz japanski wagyu.

3. Testament Babić 2021.

Babić iz 2021. možda je najbolje Testamentovo crno vino do danas. Testament se proslavio nizom pristupačnih serija crnih vina, poput Babića Dalmatian Dog koji je svojedobno osvojio Decanterovo zlato uz cijenu nižu od deset eura, kao i malim serijama jako ekspresivnih vina poput kolekcionarskih Tribidraga. Testamentov Babić iz 2021. godine linearno je vino, s glatkim zrelim taninima, dugim i intenzivnim okusom, bouquetom crnog i crvenog voća s elegantnim okvirom humidora i dima. Testament je definitivno najvažniji proizvođač babića u Hrvatskoj. Testamentove Babiće treba piti iz pašticade, janjetinu na ražnju, bifteke i pačja prsa.

4. Leo Gracin Babić 2018.

Profesor Gracin izmislio je nove hrvatske babiće. Vina s etiketom Suha Punta svojedobno su bila neizbježna u vrhunskim hrvatskim restoranima. Novi Gracinovi babići više nemaju oznaku Suha Punta, no to ne utječe na njihovu dubinsku kvalitetu. Dubinska kvaliteta znači da je riječ o vinu koje je istodobno jako ekstraktno i snažno a opet otmjeno, višeslojno i svježe. Gracinov Babić voljeli bismo piti uz robusne t-bone steakove, goveđa rebra, jelenji i srneći file, ili janjeće kotlete.

5. Ante Sladić Lasina 2018.

Sladićeva Lasina iz 2018. godine spada među najkarakternija, najposebniija dalmatinska suha crna vina. Njen je bouquet iznimno kompleksan, s puno crnog i crvenog voća ali i herbalnih elemenata. Ovo bismo vino željeli ponovno probati za godinu ili dvije, da vidimo je li došlo do vrhunca ili ima još prostora za napredak. Lasinu iz 2018. poslužili bismo uz najmasniji dio plavoperajne tune, dobar divlji losos na žaru, ili naprosto uz vrhunske, netom ulovljene srdele.

6. Bora Svrdlovina 2021. 

Zadarska Bora poznata je prije svega po bijelim vinima, No Bora je imala dovoljno hrabrosti da se upusti u oživljavanje svrdlovine, kuriozitetne dalmatinske crne sorte, koju nikad prije nismo vidjeli u butelji. Borina Svrdlovina jako je neobično vino: bouquet je intenzivan, voćno začinsko herbalan, a okusi su još neočekivaniji: između brusnica, nara i mliječne čokolade. Tanini su dosta snažni, pomalo grubi, ali nisu nezreli. Svrdlovina je sorta koju vrijedi istraživati i popularizirati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.