Nije prvi put da pišemo o kavi u industriji jakih pića. Još smo 2022. godine, prije točno tri godine, posvetili čitav članak najavi da će Espresso Martini biti hit godine barske scene i bili posve u pravu. U ovoj se godini očekuje još više.
Trend napitaka od kave i rast popularnosti barista, specijalista za kavu, proteklih je godina dobio gotovo nevjerojatan zamah. Ulaskom obilnije ponude arabica kava izraženije voćnosti i kompleksnih aroma otvorio je sasvim novi svijet hedonizma.
Kave su doslovno stoljećima svugdje oko nas, ali tek otvaranjem tržišta specialty kava, koje nose najviše ocjene specijalnih timova kušača, dogodio se svjetski boom.
Kao i napici od kave, likeri od kave doista su dugo na tržištu, još od 16. stoljeća. Do 19. stoljeća gotovo da nije bilo ozbiljnijeg trgovca rumovima koji u ponudi nije imao i rum aromatiziran kavom. Danas je na tržištu tristotinjak različitih brandova, od kremastih (s vrhnjem) do klasičnih s minimalno dodanog šećera pa sve do izrazito slatkih. Vjerujemo da smo svi barem jednom u životu kušali liker s kavom poput Tia Marie, Kahlúe ili Sheridan’sa, a vjerojatno i neki poput Galliana, Herencie ili Briotteta.
Likera od kave sve je više, a raspon im danas seže od cold brew, espresso i mocha kava do crafterskih 100% arabica, čak i single origin kava. Nedavno se na tržištu pojavio i liker koji za alkoholnu bazu koristi neobični i vrlo specifični kineski baijiu destilat.
Ipak, za novi uzlet likera o kave najzaslužniji su kokteli. Ili da budemo precizniji, famozni Espresso Martini.
Popularnost ovog koktela buknula je u vrijeme covid lockdowna, rekli bismo sasvim očekivano. Relativno je jednostavan za spravljanje, a spaja espresso i vodku kao alkoholno piće. Idealno za kućni bar u vrijeme kada nismo mogli izlaziti ni na kavu u susjedni kafić, kamoli u barove ili restorane.
Espresso Martini jedan je od najpregledavanijih koktela na internetu i jedan od pet najprodavanijih koktela u barovima. Kava, alkohol i koktel, tri faktora za uspjeh u jednoj čaši. Kad malo bolje razmislimo, ovo vrlo logičan upgrade tradicionalnog caffè coretta, espressa u koji je dodan shot grappe ili neke rakije. Corretto pijemo još od studentskih dana, a vrlo se živo sjećamo i naših roditelja sa šalicom corretta dok smo u ono neko davno doba odlazili na legendarne šopinge u Trst.
No, nije Espresso Martini jedini koktel na bazi kave. Dark & Stormy, White Russian i Black Russian, Calypso… danas su klasici, a novi nastaju gotovo svakodnevno, inspirirani sve većom ponudom različitih likera od kave. Nedavno smo na ZGrappi kušali fenomenalne Wellbean World proizvode, a osobno izuzetno cijenimo i francuski Briottet Liqueur de Café, naš kućni favorit za Espresso Martini.
Ova godina sasvim sigurno donosi ozbiljniji trend likera i koktela od kave. U prilog bi moglo ići i drastično povećanje cijene sirove kave na svjetskom tržištu, a samim time i cijena napitaka od kave. Likeri i kokteli od kave vrlo vjerojatno će odigrati i veliku, važnu ulogu kao zamjena za klasične napitke, barem kod dijela uživatelja.
Za kraj ponavljamo i recepturu za klasični Espresso Martini, koktel koji je prema legendama nastao slučajno, 1983. godine u londonskom Soho Braserrie kad je Dick Bradshell dobio narudžbu od navodno poznatog top modela da joj smućka nešto za “Wake me up and fuck me up“.
Napominjemo da je doista važno upotrijebiti svježi, po mogućnosti i topli (vrući) espresso kako bi pjena nakon hlađenja u shakeru kvalitetno formirala kremu u čaši.
Sve sastojke dobro protresite i ohladite u shakeru s ledom pa procijedite u koktelsku čašu.
Dodatno možete dekorirati s tri zrna kave na vrhu kreme u čaši.
Količinu šećera dakako možete odrediti prema osobnim preferencijama. Mi pijemo nezaslađene kave pa koristimo i vrlo malo dodanog sirupa u koktel, a volimo i Briottet liker od kave zbog izrazito kompleksne aromatičnosti.
Probajte i varijaciju Amaretto Espresso Martini u kojoj liker od kave zamijenite amaretto likerom. Arome badema uz espresso i teksturu vodke su doista sjajne.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.