Trnjak je autohtona sorta crnog grožđa koja potječe iz Dalmatinske Zagore i iz zapadne Hercegovine. Porijeklo trnjka nije potpuno jasno. Neki izvori tvrde da je trnjak u Dalmaciju došao iz Francuske, negdje početkom 19. stoljeća. Međutim, Jancis Robinson u svojoj seminalnoj knjizi Wine Grapes ne spominje nikakvu povezanost trnjka s francuskim sortama, nego konstatira da je riječ o originalnom dalmatinsko hercegovačkom vinskom grožđu poznatom i pod nazivom rudežuša.
U vrijeme prvog hrvatskog vinskog preporoda između 1995. i 2010. godine, trnjak je ostao potpuno zanemaren. Trnjak se počeo probijati na tržište tek unatrag šest ili sedam godina, zahvaljujući upornosti i vještini desetak vinarija iz Hercegovine, Zagore i Neretve, poput Nuića, Škegre, Gašpara, Grabovca ili Provića. U Hercegovini se odnedavno održava i godišnji Trnjak Fest, koji pokušava čvršće afirmirati vina od ove uistinu fascinantne sorte.
A zašto je trnjak fascinantan? Zato što spaja prirodnu fizičku snagu i gustoću plavca malog s brutalnih strmih kamenjara, sa svježinom babića, lasine ili blatine. I zato što trnjak dostiže fenolnu zrelost puno lakše od plavca ili cabernet sauvignona. Korektno napravljeni trnjak nikad nije kompromitiran onim neugodnim zelenim taninima kojima ni najdulje odležavanje ne može pomoći. Dosad smo probali samo dvadesetak uzoraka trnjka jer ga, nažalost, u hrvatskim restoranima i vinotekama nema dovoljno. Najviše su nas impresionirala vina braće Gašpar iz Vrgorca, koja ekspresivnošću asociraju na pomalo sirovu verziju Miloševih Stagnuma ali mogu strahovito rasti, zatim vrlo gusti trnjaci vinarije Nuić, kao i Carsusi obitelji Škegro iz Ljubuškog.
Ovih smo dana imali privilegiju probati raritetni Škegrin trnjak Carsus iz 2017. godine odležan u magnumu. Vino je, dakle, vrlo blizu fenomenalnom.
Bouquet se sastoji od jakih nijansi crvenog voća, uz dodatak borovnica i s puno živahnih tercijarnih, začinskih elemenata; sve je to uokvireno mirisom mliječne/tamne čokolade punjene crvenim voćem poput Amedei čokolada s brusnicama. No čvrsta, vertikalna struktura, vibrantna tekstura i sočni, sitni, potpuno zreli tanini glavni su aduti ovog sjajnog vina koje pokazuje da je na hrvatskoj i regionalnoj vinskoj sceni došlo vrijeme za trnjak. Zanimljivo je spomenuti da se 14,5 posto alkohola uopće ne osjeti, jer je snaga Škegrina Carsusa uokvirena zaista netipičnom svježinom za crna vina iz južnih vinogorja. Paralelno s veličanstvenim trnjkom Carsus iz 2017. godine probali smo i novi Carsus iz 2022, koji je mnogo intenzivniji ali će trebati nekoliko godina da dostigne eleganciju i balans velikog vina iz 2017. godine. Carsus iz 2022. pili smo uz neodoljivu Vinodolovu mliječnu janjetinu. Carsus iz 2017. trebalo bi piti uz prilično elaborirana jela od crvenog mesa, poput propisno pripremljene govedine Wellington, dugo odležanih steakova, uz bijele tartufe ali i uz ozbiljnu plavu ribu poput sushija i sashimija od masne plavoperajne tune.
Kao i mnoga druga snažna crna vina, Škegrin trnjak Carsus fino se se slaže s tamnom čokoladom: preporučili bismo Taman, Amedei, Domori ili 70 postotni Lindt.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.