U četvrtak smo u Esplanadinom baru pili kavu s jednim uglednim i uspješnim hrvatskim vinarom koji, kao i mi, gotovo svakodnevno jede u restoranima. Čovjek toliko voli hranu da kod kuće ima skupi konvektomat i dry ager za odležavanje govedine.
Naš prijatelj, koji se može pohvaliti s nekoliko Decanterovih zlatnih medalja, ispričao nam je što mu se dogodilo u staroj zagrebačkoj zalogajnici Orkan u Bukovačkoj ulici. “Dakle, jela mi se sarma. Zima je i nekako sam htio ručati sarmu a nisam htio maltretirati ženu da kuha sarmu, pa sam odlučio otići na ručak u Orkan. Blizu stanujem, znam da oni u ovo doba godine redovito pripremaju sarmu, a sarma nije baš toliko zahtjevno jelo da ga korektna zalogajnica ne bi mogla napraviti kako treba.
Pitao sam konobara kakva je sarma. i kad je skuhana. Konobar je rekao da zbog velike potražnje sarmu kuhaju skoro svaki dan. Međutim, ono što mi je donio bilo je prastaro. Naravno da i podgrijana sarma od jučer može biti jako dobra, ali u Orkanovoj sarmi kiseli kupus vonjao je na raspadanje… Okej, dešava se, kažem ja sam sebi, pa pitam konobara imaju li nešto svježe jer mi ova sarma baš ne paše. Konobar, pristojan čovjek, preporučio mi je teleće kotlete, koji su, eto, potpuno svježi. Prihvatio sam preporuku, svježi teleći kotlet uvijek je super.
Nažalost, kotleti koje su mi donijeli zaudarali su na staro meso kojem istječe rok trajanja. Razumijem se ponešto u meso i znam što govorim. Odmaknuo sam tanjur, ostavio 50 eura na stolu i otišao. Ovo, naime, nije bila samo jedna neugodna anegdota. Ovaj slučaj govori da sve više naših restorana nije kadro standardizirati kvalitetu. Jednom su dobri a drugi put hrana je grozna,” zaključio je naš sugovornik. I sami imamo loša iskustva s Orkanom. Prije nekoliko godina ondje su nam donijeli dinstani umjesto pečenog bifteka i propisno pohani bečki s mesom toliko punim žilica da je bilo sasvim nejestivo. Nemamo, dakle, razloga ne vjerovati vinaru i gurmanu koji je nedavno u Orkanu ostao gladan. Problem je, međutim, zaista šire naravi.
Unatrag nekoliko godina razina kuhanja u zagrebačkim zalogajnicama drastično se urušila. U većini gradskih gablaona, s tek nekoliko iznimaka poput Marende, hrana je postala lošija od nepažljivog kućnog kuhanja. Orkan, koji postoji već cijelu vječnost, samo je simptom ovog veoma štetnog trenda u zagrebačkom ugostiteljstvu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.