Otočka mliječna janjetina spada među četiri ili pet najdragocjenijih hrvatskih gastronomskih proizvoda, uz istarske bijele tartufe, najbolja istarska i dalmatinska maslinova ulja, kvarnerske škampe i ponešto oboritih i plavih riba.
Stoga je početak sezone mliječne janjetine jedan od autentičnih hrvatskih gastronomskih blagdana. Mliječna je janjetina najužitnija kad janjad teži između četiri i sedam kilograma. Otočka je janjetina superiorna kontinentalnoj jer je meso mirisnije i slađe, što je normalno s obzirom na zaista specifičnu ispašu paških i creskih ovaca.
Ritual prve mliječne janjetine u Zagreb je prije dvadesetak godina uveo Okrugljak, koji je već oko Božića ili par dana ranije na ražnju vrtio male, preslatke janjce s Paga.
Vinodol je unatrag desetak godina najčešeće prodavao nešto stariju i ne toliko aromatičnu i slatku cresku janjetinu. Ove se sezone Okrugljak zatvorio na Staru godinu, da bi ostao zatvoren cijelu prvu polovicu siječnja, dok je Vinodol danas 16. siječnja otvorio sezonu paške mliječne janjetine. Što, naravno, nismo mogli propustiti.
U četvrtak oko pola dva u Vinodolu smo ručali platu raznih rezova mliječne paške janjetine, koji su svi bili genijalni.
Kožica je hrskala, meso je toliko meko da su noževi posve nepotrebni, dok su okusi slatki, duboki, intenzivni, trajni i blago podcrtani Maillardovom reakcijom. Ne možemo zamisliti ukusnije pečenje s ražnja. Doslovno ne možemo.
Vinodolova pečena paška janjetina košta 78 eura za kilogram što nije mnogo, jer vrijedi N eura: ovo se meso ni teksturom ni okusom, a posebno slanom, herbalnom slatkoćom, ne može uspoređivati ni sa kakvim drugim rustikalno pečenim komadom mesa u Zagrebu i šire.
Moramo, međutim, konstatirati da su nas zasmetali neprofesionalno, nejednako pečeni krumpiri. Neke su se kriške krumpira topile u ustima dok su druge bile polusirove; ne postoji ništa gore od sirovih krumpira. Tko god se u četvrtak u Vinodolu brinuo oko pečenih krumpria jako je šlampavo odradio svoj posao: niti je probao krumprire, niti se pobrinuo da sve kriške budu približno jednake veličine što je, naravno, glavni preuduvjet da bi se krumpiri ravnomjerno ispekli. Vinodolova genijalna janjetina ne zaslužuje tako amaterski prilog.
Uz prvu mliječnu pašku janjetinu popili smo butelju Škregirna Trnjka iz 2022. godine. Riječ je o izvrsnom vinu, koje autoritativno najavljuje uspon jedne od najfascinantnijih crnih sorti iz Dalmacije i Hercegovine. Odličnu janjetinu i vino, i još malo vrlo dobrih sireva, platili smo 162 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.