Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZIMSKE RADOSTI Pet raskošnih plavaca idealnih za temperature ispod nule i sočno crveno meso

Dalmatinski plavci imaju sve izraženiji strukturalno klimatski problem. Oni bi se trebali najbolje prodavati ljeti, kad je obala prepuna turista. Međutim, plavci su pregusti, preekstraktni, prealkoholni i pretanični za ljetne vrućine. Plavci se, nadalje, za razliku od babića ili lasine ne mogu piti ohlađeni: zaista vrhunski plavac ne funkcionira na temperaturi nižoj od 15 ili 16 stupnjeva, a optimalno ga je servirati na nekih 18.

Naposljetku, plavci ne idu baš dobro uz laganu ljetnu hranu, kao ni uz fragilnu bijelu ribu poput mola, šanpjera ili trilje. Uopće ne idu uz školjke ni uz carpaccio od bijele ribe. Plavci su zapravo klasična zimska vina. Oni griju i “liječe”, njihove bogate tople arome, i primarne i tercijarne, prirodno korespondiraju sa zimskim ugođajima, a njihova sposobnost da se jednako dobro slože s moćnim steakovima, visokom divljači, mliječnom janjetinom i zimskim kolačima poput išlera pa čak i makovnjače, čini ih idealnim restoranskim i kućnim vinima za ovo doba godine. Evo kratke liste vrlo posebnih plavaca u kojima vrijedi uživati baš sada.

1. Frano Miloš, Stagnum 2015. Ponikve, Pelješac, 72 do 75 eura

milos-stagnum-2006

Milošev Stagnum ekspresivan je, snažan, elegantan i doslovno pun terroira, koji se manifestira kroz lako prepoznatljive elemente makije i vruće zemlje u bouquetu. Ovo monumentalno vino pred kojim je još tridesetak godina, trebalo bi piti uz dulje odležane steakove, mliječnu janjetinu s ražnja i jelenji ili srneći  file.

2. Stina, Plavac Stipančić 2018. Brač, 58 do 65 eura

Pustinja Stipančić vjerojatno je najspektakularniji vinograd u Hrvatskoj. Off road vožnja makadamskim, vrlo strmim serpentinama može izazvati vrtoglavicu i napade panike, ali je zato pogled na more s vrha vinograda najljepši koji se može zamisliti. Premda loze rastu u brutalnoj divljini bez milimetra hlada, Plavac Stipančić ne samo da je elegantno nego je i neobično svježe vino, što se može zahvaliti velikim temperaturnim razlikama dana i noći i vjetrovima koji nikad ne prestaju puhati. Plavac Stipančić baš zbog svoje  svježine voli wagyu, jer efikasno reže njegovu masnoću. Nadalje, Stipančić osobito dobro ide uz boeuf bourguignon i tartar biftek.

3. Saints Hills, Dingač 2019. Pelješac, oko 60 eura

st-hills-dingac copy

Dingači zagrebačkog biznismena Ernesta Tolja tehnički su besprijekorni, polirani poput klasičnih Pomerola, ali i dalje autentični i prepoznatljivi. Znanje i talent Michela Rollanda, najpoznatijeg globalnog vinskog konzultanta, trajno su promijenili uobičajenu rustikalnu sliku o Dingaču. Saints Hillsov Dingač iz 2019. vino je za klasične bifteke, janjeće kotlete i grilano meso visoke divljači.

4. Markus, Pepejuh 2018. Pelješac, 75 do 100 eura

Pepeljuh je Dingač kojeg vinificiraju Ivona i Slaven Jeličić, enolozi Markus Wines, vjerojatno najambicioznije dalmatinske vinarije čiji se proizvodni pogon može uspoređivati s najnaprednijim podrumima u Europi. Markusov Pepejuh strahovito je intenzivno, velemoćno vino koje traži veoma dugo odležane steakove, vrhunsku pašticadu ili najslađu, posve malu mliječnu janjetinu.

5. Madirazza, Dingač Grande Madirazza 2012. Pelješac, 35 eura

Tonči Madirazza proizvodi laganiji stil Dingača. Madirazzina odležana vina imaju nježnije tanine, manje su gusta i naglašeno su elegantna, s lijepim balzamičnim notama. Dozrijevanje u Icon bačvama Madirazzinim velikim vinima daje dodatnu dimenziju otmjenosti. Stoga se Madirazzina vina dobro slažu i s ribom poput plavoperajne tune, divljeg zubaca i divljeg brancina, a osobito s jeguljama. Bifteci, odležani steakovi i visoka divljač se podrazumijevaju, a mi smo ovaj dvanaestgodišnji Dingač za blagdane pili uz trogodišnju belotu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.