Vina obitelji Crvik pratimo dosta godina, no nikad ih nismo ozbiljnije upoznali. Naše veze s vinima Crvik do ovog su se Božića svodile na njihovu bazičnu malvasiju Tesoro, koju u većim količinama pijemo ljeti u Dubrovniku, osobito u zalogajnici Kamenice jer se izvrsno slaže s kamenicama.
Znali smo, naravno, da je njihov cuvee Vilin ples iz 2017. godine osvojio Decanterovo zlato i da je macerirana malvasia Blasius, nazvana po Svetom Vlahi, dobila odlične ocjene u vodećem svjetskom vinskom magazinu. Ali nijedno od tih vina donedavno nismo koncentrirano probali.
Nekoliko dana prije Božića poštar nam je donio karton vina iz Konavala, u kojem su bile butelje Blasiusa, Vilinog plesa i Lorka. Lorko je vrlo posebni merlot, toliko rijedak da ga nismo uspjeli pronaći na Crvikovoj web stranici. Tijekom blagdana probali smo sva tri vina i ostali ugodno iznenađeni, pa i više od toga.
Merlot Lorko iz 2017. s oznakom Gran Reserva vjerojatno je najekspresivniji i najambiciozniji hrvatski merlot iza Medeine Punta Grece. Lorko je i nakon osam godina fascinantno prepun slatkog crnog i crvenog voća, lijepo zaokružen, topao ali i svjež, s vrlo snažnim, punim srednjim nepcem i intenzivnim, dugim aftertasteom. U bouquetu dominiraju kupine, maline šljive, i tamna čokolada, zaokruženi s nešto kože i dima. Na nosu se osjeti sasvim malo bretta, koji ovdje funkcionira kao ugodni, pikantni začin: u većim bi koncentracijama smetao.
Ovaj impresivni, gotovo lascivno hedonistički južnjački merlot kao da je stvoren za visoku divljač ili za famozne danske čokoladne steakove. Ili za deserte od delikatesne crne čokolade. Probali smo ga uz kockicu Domorijeve Porcelane, koja mu je dala dodatnu crtu svježine.
Vilin ples cuvee je caberneta, merlota i plavca. Vilin ples iz 2020. tehnički je perfektno vino, bez ikakvih rubova, bez zelenih tanina i bez onih neugodnih nota pirezina tako tipičnih za skoro sve hrvatske i slovenske cabernet sauvignone. Na nosu je zasad još pomalo zatvoren. I tri sata poslije točenja, iz velike su Riedelove bordoške čaše izlazile tek šljivaste i zemljaste arome plavca. Vilinom plesu iz 2020. treba nekoliko godina odležavanja u boci, ali već sad posjeduje šampionski potencijal zbog balansa, energije, svježine i uistinu perfektnih, fino granuliranih, optimalno zrelih tanina. Vilin ples treba servirati uz biftek, janjetinu na ražnju, janjeće kotlete i kraće odležane steakove.
Nefiltrirana malvasia Blasius iz 2022. godine prilično je senzacionalni oranž, jedan od desetak najboljih u Hrvatskoj. Blasius je maceriran punih osam mjeseci, otprilike kao i Cattunarova platinasta malvazija Nonno iz 2015. (ovdje valja podsjetiti da dubrovačka malvasia i istarska malvazija nisu iste sorte ali obje odlično podnose dulje maceracije).
Blasiusov bouquet prepun je meda, marcipana, narančine kore, limunova lišća i suhih ruža: bouquet ovog rubno suhog ili polusuhog vina zapravo podsjeća na pandišpanj, genijalni konavoski kolač koji smo prvi put probali kod obitelji Karaman, koja je revitalizirala dubrovačku malvasiju. Blasiusov je okus dug, kompleksan i voćno sladak. Malvasia Blasius upravo postaje naše omiljeno vino za foie gras, velike škampe, jastoge i hlapove.
Ne znamo mnogo o obitelji Crvik, na njihovim web stranicama piše da je Jakov Crvik došao u Konavle još u 16. stoljeću. Nije nam bitno je li to točno ili se radi o pokušaju povijesnog brendiranja. Bitno je da su više linije vina obitelji Crvik blizu senzacionalnima. Radi se o nekima od najambicioznijih vina koja se proizvode na hrvatskom jugu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.