Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Oxbova ‘pizza’ s wagyuom za 29 eura i dalje je jedna od najjeftinijih prilika da kušate pravu japansku govedinu

U hrvatskim se restoranima unatrag godinu ili dvije pojavilo puno wagyua po šire prihvatljivim cijenama. Poanta je u tome što se ne radi o pravoj japanskoj govedini nego o australskim i novozelandskim križancima raznih lokalnih i internacionalnih pasmina s japanskim govedima. To meso nije loše, ali nema puno veze s pravim wagyuom, kojeg je lako prepoznati: doslovno se topi u ustima.

Zagrebački steakhouse OXBO Grill u Hiltonu DoubleTree u Vukovarskoj ulici nabavlja pravu japansku govedinu visoke A5 kategorije. Steakovi su, naravno, vrlo skupi. Ali flatbread s tankim fetama opojnog masnog japanskog wagyua košta 29 eura, što to umjereno veliko predjelo čini vjerojatno najprihvatljivijom prilikom da u Zagrebu probate pravi wagyu. S obzirom na masnoću govedine, Oxbova “pizza” s japanskom govedinom definitivno ne treba biti veća. Ali, flatbread treba biti vruć i hrskaviji nego na našem današnjem ručku. Poslije Nove godine velika većina restorana nije u punoj natjecateljskoj formi.

Oxbova vinska lista veoma je dobra, s čak pedesetak hrvatskih i internacionalnih vina na čaše. Uz odličan topli vichyssoise pili smo šampanjac Allart, a uz “pizzu” s wagyuom izvrsni novozelandski pinot noir Tinpot Hut iz 2019. godine.

Servis je bio doslovno besprijekoran. Tko zna, Oxbova “pizza” s wagyuom možda bi mogla nadahnuti najbolje hrvatske pizzerije, poput Franko’s Pizza & Bara, da na svoje napoletane počnu stavljati pravu japansku govedinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.