Na prvi pogled, Željko Vukićević još je jedan od štićenika velikog chefa Denija Srdoča. Gospodin Vukićević, porijeklom iz Crne Gore, kuhao je među ostalim i u New Orleansu. Pošto je došao u Hrvatsku, pridružio se Srdočevu timu u Nebu, a zatim je sa chefom Srdočem osnovao Hidden, najuzbudljiviji riječki restoran ovog stoljeća.
No stvar je, zapravo, malo kompliciranija. Nesporno je da je Deni Srdoč izmislio, koncipirao i nadgledao Hidden do zadnjih detalja, uključujući svakodnevni kontakt s osobljem i kad Srdoč nije bio blizu. Sjećamo se jedne zabavne anegdote kad je Hiddenu usred prenatrpanog subotnjeg ručka nestalo struje, pa su goste morali hraniti samo hladnim jelima: chef Srdoč bio je u on line komunikaciji s Hiddenom, pa je doslovno znao što je koji stol dobio u nedostatku tople kuhane hrane. No, s vremenom se Deni Srdoč počeo udaljavati od Hiddena jer je morao razvijati svoje veće projekte, koji će uskoro kulminirati njegovim restoranskim portfoliom u Frankfurtu, na čelu s fine dining restoranom Nova. Tako da je lani Željko Vukićević više manje samostalno kuhao u Hiddenu. Što nije ugrozilo Hiddenov superiorni imidž.
Naprotiv. Željko Vukićević pokazao je da sam može voditi kuhinju senzacionalno uspješnog bistroa, i oblikovati menije restorana u kojem se može uživati i u inovacijama i u comfort foodu, i u vrlo specifičnim ali uvijek snažnim, lako prepoznatljivim okusima.
Rotolo pasta i falafel primjeri su novog, internacionaliziranog Hiddenova menija koji zadržava energiju i slasnost prijašnjih jela, a dovodi Hidden u širi gastronomski kontekst. Željko Vukićević danas ne kuha kao učenik Denija Srdoča. Gospodin Vukićević počeo je pronalaziti vlastiti gastronomski rukopis. Nadamo se da će Vukićevićev Hidden biti jednako uspješan kao Srdočev Hidden. Čini nam se da chef Vukićević ima snage, vizije i znanja da samostalno vodi tako dobar restoran.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspira Veleučilišta Aspira je najvažnija gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj, u čijim programima sudjeluje više od sedamdeset istaknutih chefova, od Hrvoja Zirojevića do Mickaela Alixa.
Mladog chefa godine biraju urednici Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire, najvažnije obrazovne ugostiteljske institucije u Hrvatskoj. Cilj izbora Mladog chefa godine jest povećanje vidljivosti mlađih kuhara u profesionalnoj i široj javnosti. Aspira je toliko ambiciozna i temeljita, da njene zagrebačke i splitske tečajeve vodi više od sedamdeset važnih hrvatskih i inozemnih chefova, od Hrvoja Zirojevića do Mickaela Alixa.
Naslovna fotografija/Hidden Wine Bistro (Matija Djanješić)
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.