Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VRLO KORISNA LISTA Kako preživjeti doček Nove godine bez težeg opijanja (i mamurluka)

Prilično je nesporno da se na novogodišnjim proslavama popije više alkohola nego bilo koje druge noći u godini. Što može biti opasno. Nitko ne želi povraćati do jutra, ići na ispumpavanje želuca ni postavljati rekorde u promilima alkohola u krvi.

Evo stoga nekoliki korisnih savjeta iz iskustva o tome kako ublažiti utjecaj i posljedice alkohola koji će se noćas konzumirati. 

1. Hidratacija

Pijte što više vode. Voda pomaže jetri da lakše prerađuje alkohol. Vinari i profesionalni kušači vina vrlo često tijekom višesatnih kušanja i ocjenjivanja vina, popiju i više od dvije litre vode. Voda je najefikasnije preventivno sredstvo protiv teškog opijanja. Ne čaša vode, nego značajne količine vode.

2. Nikad ne miješajte

Nikad, baš nikad ne miješajte alkohol s bilo kakvim narkoticima. Svi znamo, na primjerima životopisa mnogih rock i estradnih zvijezda, da kombinacija alkohola i narkotika može biti doslovno smrtonosna. Nikad ne miješajte alkohol s energetskim pićima. Ne znate kako vaš organizam može reagirati.

3. Ne miješajte

Ne miješajte previše žanrovski različitih pića. Ako pijete votku, nemojte piti whisky. Ako pijete vino, nemojte pivo. Vaš krvotok i želudac nisu podesni za miksološke eksperimente. Miješanje previše različitih alkoholnih pića gotovo redovito dovodi do težih mučnina. 

4. Pazite što pijete

Kad pijete žestoka pića provjerite količinu alkohola, koja uvijek piše na etiketi.  Vaše tijelo dramatično će drukčije reagirati na standardni Jack Daniel’s koji ima 40 posto alkohola, nego na Knob’s Creek, stilski slično piće, koje ima više od 50 posto alkohola. Destilate s visokim postotkom alkohola točite u apotekarski malim količinama. Malt s više od 60 posto alkohola može biti sladak i lakopitak, ali ćete se svejedno suočiti s brutalnim alkoholnim udarom. Nikad, ali nikad nemojte piti neetiketirana žestoka pića poput kućnih rakija, jer ne možete doznati kemijski sastav tih pića. Svake godine stotine ljudi u svijetu umire i osljepljuje od metanola, zlog i smrtonosno opasnog alkohola koji se može javiti u amaterski proizvedenim pićima.

5. Pijte sporije

Potrebno je najmanje desetak minuta da osjetite kako alkohol koji ste popili zaista utječe na vaše tijelo i mozak. Jednako važno, potrebno je najmanje sat vremena da tijelo neutralizira jedan gram alkohola u krvi. Nemojte piti puno u kratkom vremenu. Jer dok vam postane jasno koliko vas je alkohol zapravo opio bit će kasno za bilo kakve spasonosne mjere. Pijte manje, radite pauze i promatrajte što vam se događa. Primijetite li da vas alkohol hvata više nego što biste htjeli, prestanite piti na barem pola sata do sat vremena. Najveća zamka su pozdravna pića, kad su svi još trijezni, dobro se osjećaju i imaju osjećaj da mogu bez problema popiti nekoliko čaša u sat vremena, a alkohol dodatno pojačava tu iluziju. Budite umjereni, u količinama i tempu.

6. Jedite mnogo, jedite masno

Masna hrana, osobito bogati sirevi, ublažavaju posljedice alkoholiziranja. Masnoća donekle kompenzira utjecaj alkohola na organizam; odojak i francuska, steakovi i janjetina, dimljeni losos, kavijar i gusja jetra a osobito odležani sirevi pomoći će vam da lakše preživite novogodišnji alkohol. Prema nekim teorijama u proizvodima mliječne fermentacije nastaju spojevi koji vežu toksine iz alkoholnih pića i smanjuju opasnost od mamurluka. Među najefikasnijom takvom hranom su spomenuti zreli masni sirevi i kefir (koji možete probati popiti prije izlaska). 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.